Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Η ΠΡΩΤΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΚΟΝΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ 2006





Ο άδικος χαμός της Μέγκαν Μέγιερ στα 13 της χρόνια όχι μόνο συγκλόνισε τον κόσμο αλλά άλλαξε και τον χάρτη του διαδικτύου. Το 2006 χρειάστηκε η θυσία της νεαρής μαθήτριας για να ανοίξει ο δρόμος της σκληρής τιμωρίας των ανώμαλων χρηστών του ίντερνετ που έχουν ως σκοπό να εκβιάζουν νεαρά παιδιά και να τα εγκλωβίζουν σε ένα εικονικό κόσμο. Η Μέγκαν έμενε με την οικογένεια της στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Οι γονείς της έβλεπαν ότι η κόρη τους ήταν πολύ χαρούμενη, γιατί είχε «γνωριστεί» στο Διαδίκτυο «με ένα ωραίο και καλό αγόρι», που ήταν 16 χρόνων και τον έλεγαν Τζος Εβανς. Η μητέρα ενέκρινε την φωτογραφία του και τα παιδιά ανέπτυξαν «μια θαυμάσια φιλία» μέσω του δημοφιλούς ιστότοπου MySpace των 70 εκ. χρηστών. Επικοινωνούσαν πολύ τακτικά επί 6 εβδομάδες μέχρι την στιγμή που ο νεαρός της ανακοίνωσε πως δεν θέλει πια να έχει σχέση μαζί της χρησιμοποιώντας μάλιστα χαρακτηρισμούς εναντίον της όπως σκληρή, άκαρδη, χοντρή και άσχημη. Η Μέγκαν ήδη έπασχε από κατάθλιψη λόγω των αυξομειώσεων του βάρους της, γεγονός που δεν ήταν ευρέως γνωστό. Ακολούθησαν ανταλλαγές μηνυμάτων με ύβρεις μέχρι που η μικρή δεν άντεξε και λύγισε. Χωρίς να το συζητήσει με τους γονείς της αποφάσισε να βάλει τέρμα στην ζωή της με ένα σκοινί μέσα στο δωμάτιό της. Κανείς δεν κατάλαβε αρχικά γιατί το κορίτσι αυτοκτόνησε και η αλήθεια αποκαλύφθηκε μόλις ο προσωπικός υπολογιστής πήγε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας. Οι αρχές ανακάλυψαν ότι ο διαδικτυακός φίλος  «Τζος Εβανς» από την Φλόριντα που ήταν παιδί χωρισμένων γονιών δεν υπήρξε ποτέ!. Το «ωραίο και καλό αγόρι» ήταν δημιούργημα της μητέρας της κολλητής φίλης του θύματος!. 

Οι δύο συμμαθήτριες είχαν τσακωθεί και η 49χρονη Λόρι Ντρου έβαλε σε εφαρμογή το αρρωστημένο σχέδιο της για να υπερασπιστεί με αυτόν τον απίστευτο τρόπο την κόρη της. Η αστυνομία την ανέκρινε και εκείνη τα παραδέχτηκε όλα. Επινόησε τον 16χρονο, προσποιήθηκε τον ερωτευμένο μόνο και μόνο για να πληγώσει τη Μέγκαν. Η ίδια είπε στην κατάθεση της ότι δεν περίμενε την αυτοκτονία της μικρής  που βύθισε στο πένθος τους γονείς Ρόναλντ και Τίνα αλλά και το σχολείο της.
Η Λόρι Ντρου καταδικάστηκε μόνο για διαδικτυακή παρενόχληση προς την 13χρονη, έκατσε τρία χρόνια στην φυλακή και πληρώνοντας 300.000 δολάρια εγγύηση, αποφυλακίστηκε το 2009. Νομοσχέδιο που πήρε το όνομα του από την Μέγκαν Μέγιερ κατατέθηκε για ψήφιση στο Κογκρέσο με στόχο ότι οποιαδήποτε ηλεκτρονική επικοινωνία ενέχει «παρενόχληση, εξαναγκασμό, εκφοβισμό ή την πρόκληση συναισθηματικού άγχους» να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.
Σύμφωνα με μελέτες, το 10% των νέων που βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 13 και 18 ετών έχουν σκεφτεί τουλάχιστον μία φορά να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Οι γονείς μπορούν να έχουν κάποιες ενδείξεις για τάσεις αυτοκτονίας από σημάδια όπως αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον ύπνο, απομάκρυνση από τους φίλους και την οικογένεια, αδιαφορία και παραμέληση της προσωπικής εμφάνισης, αδυναμία συγκέντρωσης. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο γονιός αν αντιληφθεί τα σημάδια, είναι να ανοίξει διάλογο με το παιδί και να προσπαθήσει να μάθει τι είναι αυτό που το απασχολεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου