Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ!



Όταν διάβασα στα ιταλικά μέσα ότι συνελήφθη ο πρίγκιπας της Σαντορίνης για αρχαιοκαπηλία και κλοπές, αρχικά γέλασα και θεώρησα ότι οι φίλοι Ιταλοί κάνουν μία ακόμη πλάκα με την χώρα μας που βάλλεται από παντού. Κι όμως για τους αριστοκράτες φίλους του στην γειτονική χώρα, ο δούκας Κριστιάνο Μπαρότσι ήταν “ένας από εμάς”, απόγονος οικογένειας ευγενών που πριν από 8 αιώνες είχαν στην ιδιοκτησία τους την Θήρα και την Θηρασιά. Τότε που ο Ενετός ηγεμόνας της Νάξου Μάρκος Σανούδος έδωσε τα 2 νησιά μας στον Τζάκομο Μπαρότσι, οι απόγονοι του οποίου τα κράτησαν έως το 1336. 
Εκείνη την εποχή η Σαντορίνη δόθηκε ως προίκα από το δούκα της Νάξου Ιάκωβο Κρίσπι στην κόρη του Φιορέντζα και στον σύζυγό της Δομίνικο Πιζάνι, γιο του δούκα της Κρήτης. 
Στα παλάτια και τις πολυτελείς βενετσιάνικες βίλες ευγενών και βασιλέων, ο 70χρονος Μπαρότσι ήταν ένας ευπρόσδεκτος φιλοξενούμενος που έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για τους πίνακες ζωγραφικής. Ο λόγος, όπως τώρα αποδεικνύεται, δεν ήταν ο θαυμασμός των έργων, αλλά μια εκτίμηση για το πώς θα τους έκλεβε. Για τον Μπαρότσι, ο οποίος κυκλοφορεί και αυτοαποκαλείται ως “Πρίγκιπας της Σαντορίνης”, υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο αρχηγός συμμορίας που άρπαξε 41 έργα ζωγραφικής, μαζί με αντίκες από τα σπίτια των ευκατάστατων φίλων του. Με μια περίτεχνη απάτη, που βγαίνει κατευθείαν από το σενάριο της ταινίας “Υπόθεση Τόμας Κράουν”, οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ο Μπαρότσι, αφού προσδιόριζε το στόχο, έβγαζε μια ψηφιακή φωτογραφία του πίνακα, την εκτύπωνε και αντικαθιστούσε τον αρχικό πίνακα με τον ψεύτικο.
Οι κλοπές φαίνεται ότι συνεχίζονταν για μια δεκαετία, κατά την οποία οι ιδιοκτήτες των έργων δεν είχαν αντιληφθεί ότι τους είχαν ληστέψει. Σύμφωνα με την αστυνομία, το έμπειρο μάτι του Μπαρότσι εντόπιζε έργα που κρέμονταν σε τοίχους με ανεπαρκή φωτισμό και όπου τα αντίγραφα δε θα μπορούσαν εύκολα να ανιχνευθούν. Βασικά μέλη της συμμορίας ήταν δύο μπάτλερ από τη Σρι Λάνκα. Ο ένας εκτιμούσε τους πίνακες και ο άλλος ειδικός στην ψηφιακή φωτογραφία έφτιαχνε τα αντίγραφα. 

Η έρευνα άρχισε όταν ένας από τους μπάτλερ συνελήφθη για άλλη υπόθεση αλλά τελικά ομολόγησε τη συμμετοχή του στις κλοπές έργων τέχνης. Ο Μπαρότσι αρχικά κατέφυγε στο Σάντο Ντομίνγκο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας στην Καραϊβική, αλλά επέστρεψε στη Βενετία και συνελήφθη μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Marco Polo. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί τη συμμετοχή του σε δύο από τις ληστείες, αλλά αρνείται ότι είναι ο εγκέφαλος της σπείρας.
Και αφού μάθαμε ότι η Σαντορίνη έχει Πρίγκιπα ας θυμηθούμε ότι το όνομα του νησιού "Θήρα" προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήραν που ήταν ο πρώτος άποικος. Ενώ το όνομα "Σαντορίνη" προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους, οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης και έτσι προέκυψε το όνομα από το σάντα ειρήνη. Σήμερα κατοικούν μόνιμα περισσότεροι από 13 χιλιάδες άνθρωποι ενώ αποτελεί ένα από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς σε όλη την γη. Έχει εξάλλου κατά γενική ομολογία, το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα του κόσμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου