Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ANGRY BIRDS ΠOY ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ



Το 2009 τα Angry birds ήταν μια απλή εφαρμογή για iphone για να περνά ευχάριστα η ώρα. 3 χρόνια μετά αυτά τα θυμωμένα πτηνά έχουν μετατραπεί σε παγκόσμια μανία. Είναι ένα φαινόμενο. Έχει στηθεί μια βιομηχανία που ξεφεύγει από τα όρια του απλού παιχνιδιού και έχει κάνει δισεκατομμυριούχους τους ιδιοκτήτες της φινλανδικής εταιρίας rovio mobile. Και σκεφτείτε ότι το 2009 η εταιρία ήταν κοντά στην πτώχευση αφού τα 51 ηλεκτρονικά παιχνίδια που είχε κυκλοφορήσει είχαν πενιχρές πωλήσεις. Ο Τζάκο Ίσαλο σκέφτηκε το παιχνίδι και ένα απόγευμα πήγε στα γραφεία, στο κέντρο του Ελσίνκι, και το έδειξε στους ιδιοκτήτες. Όλοι ενθουσιάστηκαν με τα πουλιά που δεν είχαν πόδια, δεν μπορούσαν να πετάξουν και ήταν πολύ θυμωμένα. Τα ξαδέρφια Μίκαελ χεντ 33 ετών και Νίκλας Χεντ 30 ετων τα προώθησαν αμέσως με την συμβολή του πατέρα του μίκαελ που χρηματοδότησε με 1 εκ. ευρώ την επιχείρηση.   
1,6 δις. Δολάρια ήταν η πρόταση εξαγοράς αλλά οι ιδιοκτήτες την απέρριψαν. Οι νεαροί προγραμματιστές θέλουν να μείνουν οι ίδιοι στην τιμόνι της εταιρίας που τα έσοδα της πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο. Όνειρό τους να την κάνουν κολοσσό και να χτυπήσουν άλλες μεγάλες εταιρίες. Το 2010 είχαν έσοδα 8,3 εκ και ένα χρόνο μετά 83 εκ. δολάρια και από τους 9 υπαλλήλους τώρα δουλεύουν 270 σε ιδιόκτητα κτήρια. Το μυστικό της κερδοφορίας είναι ότι κράτησαν τις τιμές των παιχνιδιών χαμηλές σε αντίθεση με άλλες αντίπαλες εταιρίες και έτσι μέρα με την μέρα το παιχνίδι γίνεται πιο δημοφιλές. Είναι το νούμερο ένα σε πωλήσεις στα itunes 79 χωρών. Μόνο στην Βρετανία 30 εκ. άνθρωποι παίζουν καθημερινά με τα Angry birds ενώ και στις 5 ηπείρους 600 εκ. άνθρωποι διασκεδάζουν μαζί τους.
 Σήμερα μπορεί κανείς να παίξει με τα Angry birds σε ipad, κονσόλες παιχνιδιών και υπολογιστές. Μπορεί να αγοράσει αναμνηστικά, ρούχα, σεντόνια, μαξιλάρια, τσάντες και άλλα αξεσουάρ με τα πολύχρωμα πουλιά ενώ οι ιδιοκτήτες ξεκίνησαν την παραγωγή μιας σειράς από 52 επεισόδια κινουμένων σχεδίων στα νέα ιδιόκτητα στούντιο. Ετοιμάζουν ταινία και σύντομα τα Angry birds θα είναι εγκατεστημένα και σε γνωστές τηλεοράσεις. Επίσης κατασκευάζονται θεματικά πάρκα σε διάφορες χώρες που θα συνδυάζουν τον ψηφιακό με τον πραγματικό κόσμο και θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Παραδοσιακά παιχνίδια που έχουμε δει σε παιδικές χαρές θα συνδυάζονται με ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλά και καφέ φαγητό και χαλάρωση σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Μανία και πάθος με τα Angry birds εκτός από τους καθημερινούς ανθρώπους, έχουν και πολλοί διάσημοι. 
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον φημολογείται πως έχει τερματίσει και τις 300 πίστες του παιχνιδιού. Η αντζελίνα τζολί, ο τζάστιν μπίμπερ και η κάιλι μινόγκ είναι μόνο μερικοί από αυτούς που έχουν κολλήσει με το γλυκό κελάηδισμα των   Angry birds φτάνοντας στα όρια του εθισμού και της εξάρτησης. Τώρα στόχος της εταιρίας είναι το 1 δις χρήστες και η πάταξη της πειρατείας, αφού η αντιγραφή και η διάθεση σε πολύ χαμηλότερη τιμή επηρεάζει την λειτουργία της. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου