Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΚΥΠΡΟΥ ΖΗΝΑ ΚΑΝΘΕΡ ΝΤΕ ΤΥΡΑΣ. Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΕΥΕΡΓΕΤΙΔΑ..


Μια ζωή σαν παραμύθι.. Ένα κορίτσι από πάμφτωχη οικογένεια, με ένα μωρό στην αγκαλιά καταλήγει στα καμπαρέ, παντρεύεται έναν δισεκατομμυριούχο και τελικά αποκτά τον τίτλο της πριγκίπισσας!. Μιλάμε για την Ζήνα Κάνθερ ντε Τύρας, την σύγχρονη σταχτοπούτα της Κύπρου που έγραψε ένα συγκλονιστικό βιβλίο στη δεκαετία του ΄70 με τίτλο "Μια ζωή στον αέρα".
                          
 Η Ζήνα γεννήθηκε ως Θεογνωσία στην Τάλα της Πάφου το 1930 και ήταν το μικρότερο από τα δέκα παιδιά της οικογένειας. Τα παιδικά της χρόνια στιγματίστηκαν από την φυλάκιση του πατέρα της ο οποίος κατηγορήθηκε άδικα για ληστεία. Η ζωή της οικογένειας άλλαξε, μετά την αποφυλάκιση. Βγαίνοντας από τη φυλακή είχε γίνει μέθυσος και βίαιος, κακοποιούσε τη γυναίκα και τα παιδιά του. Η ζωή της μητέρας της κατάντησε αβάσταχτη, την θυμάται να κυλιέται στο χώμα καταματωμένη, με πληγές σ' όλο το κορμί. Όταν εκείνος τους εγκατέλειψε η οικογένεια έμεινε στο δρόμο. Η Ζήνα πήγε μέχρι την τετάρτη δημοτικού και στη συνέχεια αναζήτησε ένα μεροκάματο. Αρχικά, δούλεψε σαν υπηρέτρια και στα 17 της πήγε στη Λεμεσό, όπου κατάφερε να βρει εργασία σε μια κλινική. Ένα χρόνο μετά την ερωτεύτηκε ο Λεύκος, ένας νέος από την Πάφο, ο οποίος την ζήτησε σε γάμο από τη μητέρα της. H Ζήνα αρνητική αρχικά τελικά δέχτηκε την πρόταση του. Αρραβωνιάστηκε και ενώ ετοιμαζόταν να παντρευτεί έμεινε έγκυος. Τότε, ο νεαρός φίλος της, την εγκατέλειψε. Έμεινε μόνη, δεν λύγισε και έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι. Βρήκε δουλειά σαν υπηρέτρια και πλήρωνε μια γυναίκα να της προσέχει το μωρό που το βάφτισε Σωκράτη. Τα λίγα όμως χρήματα που έπαιρνε δεν ήταν αρκετά για να ζήσουν άνετα. Μια φίλη την προέτρεψε να εργαστεί σαν χορεύτρια σε νυχτερινό κέντρο. Έκανε μαθήματα χορού και ρυθμικής γυμναστικής πέντε ώρες την ημέρα. Η φήμη της είχε απλωθεί σε όλη την Κύπρο μέσα σε λίγα χρόνια. Δούλεψε σε καμπαρέ στη Λεμεσό, στη Λάρνακα, στη Λευκωσία.
 Η τύχη της χαμογέλασε, εκεί, στα κακόφημα καμπαρέ. Μια καινούρια ζωή ξεκίνησε με τη γνωριμία της με το μέλλοντα σύζυγο. Η ίδια γράφει στο βιβλίο της «Ο Θεός έκρινε πως αρκούσαν τα μαρτύρια μου. Πως ήταν καιρός να διαβώ τη στενή πύλη του παραδείσου. Αυτός είναι που έστειλε το σωτήρα μου». Με τον Κριστιάν Κάνθερ έβγαινε ραντεβού χωρίς να ξέρει ποιος πραγματικά είναι κι όταν ο Αμερικάνος βρέθηκε μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο νοσοκομείο, βαριά τραυματισμένος έτρεξε κοντά του. Τον βοήθησε να συνέλθει αλλά και να κόψει το ποτό. Το 1952, στα 30 της χρόνια παντρεύτηκαν, και το γαμήλιο ταξίδι έγινε στη Βηρυτό. Οι εφημερίδες έγραφαν για τη φτωχή σταχτοπούτα που πήρε ένα βαθύπλουτο επιχειρηματία. Ποτέ δεν τον είχε ρωτήσει για την περιουσία είχε και 3 μήνες μετά το γάμο της πήρε αμερικάνικο διαβατήριο. Από τον δικηγόρο του άντρα της έμαθε πως ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ήταν ιδιοκτήτης μεταλλείων και πετρελαιοπηγών, όμως τα προβλήματα του αλκοολισμού στιγμάτιζαν της ζωή του.
Το 1967 απέκτησε, έπειτα από πνευματική υιοθεσία από τον Πρίγκιπα Παύλο Παλαιολόγο- Κριβέ τον τίτλο της Πριγκίπισσας ντε Τύρας. Και τότε άρχισε η μεγάλη φιλανθρωπική της δράση σε Κύπρο, Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Ανέγερση σχολείων, οικονομική ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, ίδρυση νοσοκομείων, επιχορήγησε την κατασκευή αθλητικών σταδίων, εκκλησιών, κτιρίων Δήμων και κοινοτήτων, κατασκευή δικτύου υδροδότησης σε χωριά. Χορήγησε σπίτια σε φτωχές οικογένειες και ορφανά, άνοιξε και συντήρησε τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα νεαρών κοριτσιών, σπούδασε παιδιά και δικαίως θεωρείται η μεγαλύτερη ευεργέτιδα της μεγαλονήσου.
Αυτή είναι η Πριγκίπισσα Ζήνα Κάνθερ ντε Τύρας με την θλιβερή ιστορία, την τύχη και την μεγάλη ψυχή. Είναι ένας πραγματικός μύθος που στα γεράματα ζούσε απομονωμένη στην έπαυλή της, στον Λυκαβηττό Λευκωσίας όπως τουλάχιστον ανέφεραν διάφορα κυπριακά δημοσιεύματα μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου