Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ


Tα δρακόσπιτα, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι της Ν. Εύβοιας, είναι αυτά τα ιδιόμορφα κτίσματα, δείγματα μιας εξαιρετικής μεγαλιθικής αρχιτεκτονικής, που στέκουν εδώ και χιλιάδες χρόνια μεταξύ Στύρων και Καρύστου. Ανεξιχνίαστο μυστήριο αποτελεί μέχρι και σήμερα η ταυτότητα του κατασκευαστή, η ιδιότητά που είχαν ως κτίσματα και η εποχή κατά την οποία κατασκευάστηκαν. Μερικοί χρονολογούν την ύπαρξή τους από τον 12ο αιώνα π.Χ., ή  τον 6ο αιώνα π.Χ., ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είχαν φτιαχτεί πριν τον Τρωικό πόλεμο. το 1959 βρέθηκαν στο περίφημο δρακόσπιτο της Όχης σημαντικότατα ευρήματα, όπως αγγεία, λυχνάρια, όστρακα και άλλα αντικείμενα. Ένα από τα όστρακα μάλιστα είχε χαραγμένο πάνω του κάποιο είδος άγνωστης γραφής. Στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 25 δρακόσπιτα, το πρώτο ανακαλύφθηκε το 1797 από Άγγλο γεωγράφο. 

Στην περιοχή των Στύρων υπάρχουν τρία εντυπωσιακά δρακόσπιτα που είναι χτισμένα κοντά το ένα στο άλλο και στην κάτοψη σχηματίζουν ένα «Π». Ποιοι ήταν όμως οι κατασκευαστές των δρακόσπιτων;. Γίνεται λόγος για τους Κάρες, ανατολικό ορεινό λαό, για τους Δρύοπες, μυθικούς κατοίκους της Καρυστίας ή τους Λέλεγες οι οποίοι αποίκισαν την περιοχή γύρω στο 1200 π.Χ.
Πολλές εκδοχές έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για τη χρησιμότητα αυτών των κτισμάτων. Μερικοί τα θεωρούν παγανιστικά θρησκευτικά οικήματα ενώ άλλοι θεωρούν ότι ήταν κατοικίες λατόμων. Ή μνημεία κάποιας θεότητας που τους προστάτευε. Οι πέτρες – ορθογωνισμένοι λίθοι – με τις οποίες είναι χτισμένα, είναι τεράστιες και τέλεια ταιριασμένες με μια αξιοπρόσεκτη δεξιοτεχνία. Ένα από τα δύο σημαντικότερα κοινά χαρακτηριστικά των δρακόσπιτων, είναι οι πύλες τους: Δύο τεράστιες πλακόπετρες, οι ονομαζόμενοι «ορθοστάτες», αποτελούν το πλαίσιο, ενώ πάνω, μια τρίτη και κάπως κεκλιμένη είναι το «υπέρθυρο». Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η στέγη τους, που αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικές πλάκες. Για να κατασκευαστεί μια στέγη απαιτούνται πολύ καλοί υπολογισμοί καθώς και αρκετή δεξιοτεχνία. Σε μερικά δρακόσπιτα επίσης, παρατηρούνται στο εσωτερικό τους κάποιες προεξοχές, σαν ράφια, και στο εσωτερικό των ραφιών αυτών υπάρχει μια χαραμάδα σαν λούκι το οποίο εικάζεται πως χρησίμευε για την απορροή κάποιων υγρών. Είναι απορίας άξιο το ποιοί, με τί μέσα, και τί γνώσεις κατάφεραν να φτιάξουν τέτοιες κυκλώπειες κατασκευές με τεράστιες πέτρες, οι περισσότερες εκ των οποίων ζυγίζουν μερικούς τόνους.
το δρακόσπιτο της Όχης αξίζει να αναφερθεί ξεχωριστά, είναι  το πιο εντυπωσιακό και το πιο γνωστό, το οποίο μερικοί το χαρακτηρίζουν ως θαύμα της αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό σε υψόμετρο 1.399 μέτρα. το βάρος του σπιτιού είναι πάνω από 10 τόνους! Οι εσωτερικές διαστάσεις του κτίσματος είναι σχεδόν 5Χ10 μέτρα. Η στέγη του είναι φτιαγμένη με πέτρες και ενώ δεν υπάρχει καμιά υποστηρικτική κολώνα, μέχρι σήμερα διατηρεί μια αξιοθαύμαστη ισορροπία. 
Η λέξη δράκος έχει τη ρίζα της στο ρήμα «δέρκομαι» που υποδηλώνει εκείνον ο οποίος έχει οξύ και διαπεραστικό βλέμμα. Τέτοιο βλέμμα, αλλά και υπερβολική και ακαταμάχητη δύναμη, είχανε οι δράκοι κατά τη λαϊκή παράδοση. ήταν μυθικά όντα, άλλοτε ανθρωπόμορφα, με υπερφυσικό ανάστημα και υπεράνθρωπες δυνάμεις. κατοικούσαν στα βουνά μέσα σε παλάτια, σπηλιές, ή σε πύργους. Μετά τα όσα πιστεύει ο λαός μας για τους δράκους, είναι φυσικό όταν είδε τα πε­ρίεργα αυτά κτίσματα να πιστέψει ότι είναι τα σπίτια των δράκων, γιατί μόνον αυτά τα υπερφυσικά όντα με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις θα μπορούσαν να τα οικοδομήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου