Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΣΕΖΑΡΙΑ ΕΒΟΡΑ.. Η ΞΥΠΟΛΥΤΗ ΝΤΙΒΑ


Την είπαν ξυπόλητη ντίβα επειδή συνήθιζε να τραγουδά χωρίς παπούτσια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φτώχεια που επικρατεί στην πατρίδα της, το Πράσινο Ακρωτήρι. Αποκλήθηκε βασίλισσα των μόρνα, των τραγουδιών της πατρίδας της , αφού κατάφερε με τη μουσική της να συνδυάσει τη παράδοση και την κουλτούρα της χώρας της με τα blues και τη Jazz. Η Σεζάρια Εβόρα ήταν ιδιαίτερα αγαπητή και στη χώρα μας, όπου είχε βρεθεί αρκετές φορές για συναυλίες με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Δήμητρα Γαλάνη και πολλούς έλληνες μουσικούς.
η Σεζάρια γεννήθηκε στο νησί Σάο Βισέντε στις 27 Αυγούστου 1941. Σε ηλικία επτά ετών έμεινε ορφανή από πατέρα, που ήταν βιολιστής, και η μητέρα της, που εργαζόταν ως μαγείρισσα, αγωνίστηκε να μεγαλώσει αυτήν και τα έξι αδέλφια της. Στα δέκα της, η μικρή Σιζέ όπως ήταν το χαϊδευτικό της, μπήκε σε καθολικό ορφανοτροφείο. Εκεί ήρθε σε πρώτη επαφή με τη μουσική, συμμετέχοντας στη χορωδία του ιδρύματος. Στα 16 της κι ενώ εργαζόταν σε ραφείο, συνάντησε ένα ναυτικό, ο οποίος τη μύησε στα παραδοσιακά μουσικά στιλ των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου. Στη δεκαετία του '60 ξεκίνησε να τραγουδά σε τοπικά μπαρ και ξενοδοχεία, στα οποία σύχναζαν ναυτικοί. Τη δεκαετία του '70 η Εβόρα ήταν πλέον αρκετά γνωστή στο νησί της, χωρίς όμως η επιτυχία της αυτή να βελτιώσει τα οικονομικά της. Έτσι, αποφάσισε να σταματήσει το τραγούδι για να μπορέσει να θρέψει τα δύο παιδιά της, που είχε αποκτήσει εκτός γάμου. Επί δέκα χρόνια δεν τραγούδησε και η ίδια τα περιγράφει ως «σκοτεινά χρόνια», αφού δεν μίλησε ποτέ γι αυτήν την περίοδο όπως και για τους άνδρες που είχε στο πλευρό της. Μέχρι τα 40 της χρόνια πάλεψε εκτός από την ανέχεια και με τον αλκοολισμό.
Εκεί που την είχε πάρει η κάτω βόλτα, 2  συμπατριώτες της, που ζούσαν στην Ευρώπη την προσκάλεσαν να τραγουδήσει στην Πορτογαλία, ξεκινώντας έτσι την διεθνή καριέρα της. Δυσκολεύεται αρχικά πολύ να εγκλιματιστεί στο μουσικό περιβάλλον της Ευρώπης ενώ οι περισσότεροι συναυλιακοί χώροι δεν γεμίζουν. Το sodade όμως έγινε επιτυχία, ως το πρώτο τραγούδι στη Γαλλία που δεν είχε στίχους στα Γαλλικά. Το άλμπουμ με τίτλο Η Ξυπόλητη Ντίβα κυκλοφόρησε το 1988 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η Σεζάρια εκτοξεύτηκε στο διεθνές μουσικό στερέωμα με το τέταρτο άλμπουμ της Miss Perfumado το 1992, στα 51 της χρόνια. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 300.000 αντίτυπα. Το 1995 ήταν υποψήφια για Βραβείο Γκράμι το οποίο τελικά θα κερδίσει το 2003.
                     
Τον Μάιο του 2010 υπέστη καρδιακή προσβολή και υποβλήθηκε σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς στο Παρίσι. Τον περασμένο  Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ότι θέτει τέλος στη μουσική καριέρα της. Αν και είχε πάντα στο πρόσωπο της μια έκφραση θλίψης η ίδια ήταν ένας πολύ απλός και ταπεινός άνθρωπος με αστείρευτο χιούμορ και διάθεση για ζωή. Άφησε την τελευταίας της πνοή στις 17 Δεκεμβρίου στην εντατική νοσοκομείου της πατρίδας της και θα τη θυμόμαστε πάντα για την μουσική της, το τραγούδι της αλλά και αυτό το θλιμμένο χαμόγελο της!!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου