Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΓΚΡΙΦΙΘ ΤΖΟΙΝΕΡ. Η ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


Ετρεξε γρήγορα, έζησε γρήγορα, έφυγε γρήγορα. Η κληρονομιά της Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ είναι δύο παγκόσμια ρεκόρ που ίσως μείνουν για δεκαετίες. Υπήρξε η πιο γρήγορη γυναίκα στην ιστορία. Πολλοί θεατές παρακολούθησαν τις κούρσες της με βλέμμα δυσπιστίας, κανένας έλεγχος όμως δεν έδειξε τη «Φλο Τζο» θετική σε απαγορευμένες ουσίες. Ο ξαφνικός και μυστηριώδης θάνατός της στην ηλικία των 39 ετών στερέωσε όχι τον μύθο της, αλλά τα ερωτηματικά που ανέκαθεν τον περιέβαλλαν. Το αίνιγμα, αν υπήρξε τέτοιο, θα μείνει για πάντα αναπάντητο. Για τις νεότερες γενιές που πιθανότατα να μην γνωρίζουν τι εστί Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ ας πούμε απλά ότι ήταν μια αθλήτρια θρύλος που κατέστρεψε τα 100μ. και τα 200μ. με τους εξωπραγματικούς χρόνους που πραγματοποίησε: 10.49 στα 100μ. Στις 16 Ιουλίου 1988, και 21.34 στα 200μ. στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, επίδοση που τότε ακόμη και οι έλληνες σπρίντερ δυσκολεύονταν να πιάσουν.
28 ετών σήμερα η κόρη της Μαίρη, αφού έκανε τα πρώτα βήματα της στον στίβο στα αγωνίσματα της ταχύτητας όπως η μαμά της, και στο άλμα εις ύψος, άλλαξε ρότα και στράφηκε στην αγαπημένη της συνήθεια, στο τραγούδι. Θεωρείται αυθεντικό ταλέντο που γράφει στίχους και μουσική, παίζει διάφορα όργανα και ερμηνεύει τα τραγούδια της. Προσπαθεί να φτιάξει την καριέρα της όχι στηριζόμενη στην βαριά κληρονομιάς της μητέρας της αλλά στην φωνή της. 
Η Γκρίφιθ γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1959 στο Λος Αντζελες, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από επτά χρόνων και το 1983 πήρε πτυχίο Ψυχολογίας. Το 1987 παντρεύτηκε τον Αλ Τζόινερ, ο οποίος έγινε παράλληλα και προπονητής της. Τα ρεκόρ της θεωρούνται αξεπέραστα και εξωπραγματικά για τα ανθρώπινα όρια ακόμη και σήμερα, αν και έχουν περάσει 24 χρόνια. Η «Φλο-Τζο» είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητή στους Αμερικανούς όχι μόνο για τις επιδόσεις της αλλά και για τις εκκεντρικές εμφανίσεις της. Για τα νύχια μήκους 15 εκατοστών βαμμένα σε διάφορα χρώματα, την φόρμα των παγοδρόμων με την κουκούλα ή την άλλη που άφηνε το ένα πόδι γυμνό.
Η "Φλο Τζο" εγκατέλειψε αναίτια το στίβο λίγους μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, ένα χρόνο μετά η παγκόσμια ομοσπονδία επρόκειτο να καθιερώσει τους ελέγχους ντόπινγκ για απαγορευμένες ουσίες. «Δεν έχω πια κίνητρο», εξήγησε. Το σχέδιό της ήταν να γράψει βιβλία για παιδιά και να γίνει σχεδιάστρια ρούχων. Τον Σεπτέμβριο του 98 η βιονική γυναίκα πέθανε στον ύπνο της από επιληπτική κρίση που της προκάλεσε ασφυξία. 
Ο ιατροδικαστής ανακοίνωσε ότι η Γκρίφιθ υπέφερε από μία εγκεφαλική δυσμορφία που είχε εκ γενετής και την καθιστούσε ευάλωτη σε κρίσεις. Μάλιστα πριν από τον θάνατό της, είχε υποστεί άλλα τρία εγκεφαλικά επεισόδια.  Πολλοί  μη μπορώντας να εξηγήσουν διαφορετικά τα «εξωγήινα» ρεκόρ της αλλά και την ξαφνική αποχώρησή της από τον στίβο μιλούσαν για αναβολικά και περίεργα συμπληρώματα. 
Η γυναίκα-σαΐτα εάν έκλεψε, πλήρωσε το τίμημα με τον πιο σκληρό τρόπο. Εάν ήταν καθαρή, δεν υπάρχει πια τρόπος να το αποδείξει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου