Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΦΡΕΝΤΥ ΜΕΡΚΙΟΥΡΙ, Ο ΘΡΥΛΟΣ


Θεωρείται από τις κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής παγκοσμίως. Ως τραγουδιστής, πιανίστας, συνθέτης και στιχουργός ξεχώρισε για την καλλιτεχνική του τόλμη και τη μοναδική του έμπνευση. Λίγο μετά από την ίδρυση των Queen το 1970 ο «Φρέντι» Μπουλσάρα πήρε το καλλιτεχνικό όνομα «Μέρκιουρι», δηλαδή το το ρωμαϊκό αντίστοιχο του θεού Ερμή. Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 46 στο νησί της Ζανζιβάρης που τότε ήταν βρετανική αποικία και σήμερα μέρος της Τανζανίας. Οι γονείς του με καταγωγή από την Ινδία μετανάστευσαν εκεί  για να μπορέσει να συνεχίσει ο πατέρας του την εργασία στο βρετανικό αποικιακό γραφείο. Ο Μέρκιουρι και η νεώτερη αδελφή του το 1955 στάλθηκαν πίσω στην Ινδία και ο νεαρός φρέντυ πήγε σε αγγλικό οικοτροφείο. Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο του και πρότεινε στους γονείς του να κάνει μαθήματα πιάνου.


Το 1963 επέστρεψε στη Ζανζιβάρη, η οποία στα τέλη του της χρονιάς απέκτησε την ανεξαρτησία της. Ένα χρόνο μετά ξέσπασε επανάσταση κατά του σουλτάνου και ο δεκαεπτάχρονος Φρέντι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί και να εγκατασταθεί στο Λονδίνο, όπου σπούδασε γραφιστική. Στην αγγλία έφτιαξε μαζί με φίλους διάφορα συγκροτήματα ώσπου τον Απρίλιο του 1970 μαζί με τους Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ έστησαν δικό τους συγκρότημα, το οποίο ο Μέρκιουρι ονόμασε Queen.  Σύντροφος του Μέρκιουρι ήταν για αρκετά χρόνια της δεκαετίας του 1970 η Mary Austin. Η σχέση τους έληξε όταν ο Μέρκιουρι παραδέχτηκε την ομοφυλοφιλία του. Διατήρησαν όμως στενή φιλία και αργότερα η Austin έγινε η κύρια κληρονόμος της περιουσίας του.


Καθώς η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε, οι φήμες γίνονταν ακόμη πιο έντονες. Όταν οι κουίν μπήκαν στο studio για την ηχογράφηση του τελευταίο τους album, ο Freddie Mercury ανακοίνωσε ότι θα πεθάνει από AIDS. Οι ηχογραφήσεις γίνονταν με αργό ρυθμό, καθώς ο Freddie προσπαθούσε να βρει δυνάμεις. Η πίεση που δεχόταν το συγκρότημα να ανακοινώσει τι συμβαίνει, και η προσπάθεια κάλυψης του προβλήματος δημιουργούσε περισσότερες φήμες. Στις 23 Νοέμβρη 1991, ο Freddie αισθάνθηκε πως έπρεπε να ανακοινώσει στο κόσμο την αρρώστια του. Μετά από πολύ σκέψη, με επίσημη δήλωση του είπε πως είναι οροθετικός, και έχει AIDS. Αυτό που περισσότερο ήθελε ήταν να το πει στους φίλους και το κοινό του, ελπίζοντας ότι θα τον ένιωθαν, και ότι δεν ήταν κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεται. 
Η συγκλονιστική είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Το απόγευμα της επόμενης μέρας ο θρύλος, η κρυστάλλινη φωνή των Queen, πέθανε ενώ κοιμόταν από βρογχική πνευμονία. Ένα χρόνο αργότερα, τα μέλη της μπάντας μαζί με τον ατζέντη τους ίδρυσαν οργανισμό για ενημέρωση κατά του ιού του AIDS στη μνήμη του μέρκιουρι. Σύντροφός του φρέντυ από το 1985 μέχρι το 1991 ήταν ο Jim Hutton που έμεινε στο πλευρό του μέχρι την τελευταία του μέρα. 

Με την διαθήκη του ο Μερκιουρι αφησε στον Τζίμ 500.000 λίρες Αγγλίας καθως και μεγάλη έκταση γης οπου ο φίλος του εχτισε εκεί το σπίτι του. Ο Τζίμ Χάτον πέθανε το 2010 σε ηλικία 60 χρονών απο καρκίνο του Πνεύμονα και παρά το γεγονός πως ήταν φορέας του AIDS δεν νόσησε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου