Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΣΤΙΓΚ ΛΑΡΣΟΝ. ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ


Ο σουηδός δημοσιογράφος και συγγραφέας στιγκ λάρσον, έγινε διάσημος µετά τον θάνατό του, λόγω της τριλογίας «Millennium» με τίτλους «Το κορίτσι µε το τατουάζ», «Το κορίτσι που έπαιζε µε τη φωτιά» και «Το κορίτσι στη φωλιά της σφήκας». Στην αρχή τα βιβλία του είχαν απορριφθεί από 15 εκδοτικούς οίκους, καθώς οι Σουηδοί εκδότες πίστευαν ότι δε θα έβρισκαν κανένα ενδιαφέρον στην Αμερική. Ποιος θα επέλεγε σουηδικά βιβλία ενός συγγραφέα τα οποία θα έπρεπε να μεταφραστούν;. Κι όμως με πωλήσεις κοντά στα 50 εκατοµµύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσµο, η τριλογία έχει µεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες, έχει δώσει το υλικό σε τρεις κινηµατογραφικές ταινίες σουηδικής παραγωγής και µιας µε τη λάµψη αστέρων του Χόλιγουντ και πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ.
Ο Στιγκ Λάρσον γεννήθηκε το 1954 στη Σουηδία και ξεκίνησε σαν ακτιβιστής της Κομμουνιστικής Ενωσης Εργατών και συντάκτης μιας εφημερίδας. Κι όμως η Σχολή Δημοσιογραφίας στην Στοκχόλμη τον είχε απορρίψει όταν έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις. Παρ' όλα αυτά έγινε ένας από τους πιο μαχητικούς, διάσημους πολιτικούς ρεπόρτερ και κέρδισε μεγάλη δόξα. Δούλεψε και σαν φωτογράφος, γραφίστας και κριτικός αστυνομικών μυθιστορημάτων, μέχρι το 1995 που δημιούργησε το πολιτικό περιοδικό «Expo». Οικονομικός αναλυτής και αρχισυντάκτης ο ίδιος, έβγαλε στο φως στοιχεία για δεκάδες κρούσματα νέο-ναζισμού στην πατρίδα του. Ξαφνικά όμως πέθανε από ανακοπή καρδιάς το 2004, στα πενήντα του χρόνια. Στην προσπάθεια του να ανέβει τα σκαλιά του ουρανοξύστη με τα πόδια για να φτάσει στον 7ο όροφο που ήταν το γραφείο του.
Στα κείμενα του ανακάτεψε την κατάχρηση της κρατικής εξουσίας, τους νεοφασίστες και τα κυκλώματα δικηγόρων, χρηματιστών και επιχειρηματιών. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζωή του απειλήθηκε σοβαρά πολλές φορές από ομάδες της Ακροδεξιάς. Ο ίδιος έβλεπε το επάγγελμα του δημοσιογράφου ως αποστολή δημόσιας υπηρεσίας και ελέγχου της εξουσίας. Ήταν ιδεαλιστής και ακτιβιστής. Ρίσκαρε συνεχώς την προσωπική του ασφάλεια και βρισκόταν σε διαρκή κίνδυνο από τις αποκαλύψεις του. Ενας από τους λόγους που δεν παντρεύτηκε ποτέ την, επί 32 χρόνια, σύντροφό του κι επίσης μάχιμη ρεπόρτερ Ευα Γκάμπριελσον είναι γιατί σύμφωνα με τον σουηδικό νόμο, θα κοινοποιούνταν η διεύθυνσή τους!. Το καλοκαίρι του 2004 ο Λάρσον είχε προτείνει στη σύντροφό του να παντρευτούν, αφού ο πρώτος τόµος της τριλογίας είχε βρει εκδότη. Ο αιφνίδιος θάνατός του ακύρωσε τον γάµο. ∆έκα µήνες µετά, η Γκάµπριελσον έγραφε στο ηµερολόγιό της πως ο πατέρας και ο αδελφός του δεν είχαν καν ενδιαφερθεί να τη ρωτήσουν πού βρίσκεται θαµµένος. Οµως το σουηδικό δίκαιο αναγνώρισε αυτούς ως κληρονόµους, τον Ερλαντ και τον Χόακιµ Λάρσον. 
Το μόνο που απέμεινε στην σύντροφο της ζωής του ήταν το μισό διαµέρισμα που είχαν αγοράσει από κοινού αφού ο Στιγκ δεν πρόλαβε να κάνει διαθήκη. Η Εύα όμως έχει στο λάπτοπ του Λάρσον αποθηκευμένη την αρχή του τέταρτου βιβλίου του με τίτλο «Η εκδίκηση του Θεού». Όλοι λένε τώρα ότι εκείνη θα ολοκληρώσει το βιβλίο, αφού γνωρίζει καλά το πνεύµα του συγγραφέα. Πατέρας και αδερφός του Στιγκ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τη βοηθήσουν και χωρίς τη συναίνεσή τους δύσκολα θα προχωρήσει στην έκδοση.
 Η ίδια πάντως υποστηρίζει ότι το μόνο που θέλει είναι να καταφέρει να πραγµατοποιήσει την επιθυµία του Λάρσον για τη δηµιουργία ενός ξενώνα κακοποιηµένων γυναικών αλλά και να συνεχίσει την έκδοση του περιοδικού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου