Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΙΝΓΚΡΙΤ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ.. Η ΝΤΙΒΑ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ


Ένα γράμμα θαυμασμού ήταν η αρχή της γνωριμίας τους τον Μάιο του 1948. Η ίνγκριντ Μπέργκμαν είδε τις ταινίες του Ρομπέρτο  Ροσελίνι και προσφέρθηκε να δουλέψει για εκείνον. Φυσικά ο Ροσελίνι, που ήταν στην Ιταλία, έμεινε έκπληκτος. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια σούπερ σταρ, η νέα Γκάρμπο του Χόλιγουντ, ήθελε να συνεργαστούν. Της έγραψε αμέσως και η πρώτη συνάντηση ορίστηκε στο Λονδίνο. Η σπίθα άναψε και δημιούργησε έναν απίστευτο έρωτα. Όταν εκείνος έφτασε στη Αμερική φαινόταν πλέον καθαρά το πιο παράξενο σενάριο που θα γραφόταν ανάμεσα σε 2 τόσο διαφορετικές καλλιτεχνικές ιδιοσυγκρασίες. Ο Ροσελίνι ήταν ο καταλύτης που γκρέμισε τα πάντα στη ζωή της Σουηδέζας σταρ. Τη χολιγουντιανή σταδιοδρομία της, την ήσυχη οικογενειακή της ζωή, το βάθρο όπου την είχαν τοποθετήσει οι Αμερικανοί.

Η Ingrid Bergman, που γεννήθηκε 29 Αυγούστου 1915 στη Στοκχόλμη, έμεινε από τριών ετών ορφανή από μητέρα. Τελικά πέρασε τα εφηβικά της χρόνια με την οικογένεια του θείου της αφού πέθανε και ο πατέρα της. Σπούδασε στη Βασιλική δραματική Σχολή και ως φοιτήτρια ακόμη εμφανίσθηκε στο θέατρο.  1936, έκανε την ταινία που θα άλλαζε τη ζωή της για πάντα, "Intermezzo,". Η ερμηνεία της τράβηξε την προσοχή του Hollywood .1939 έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι. Ήταν ήδη παντρεμένη με τον Σουηδό γιατρό Petter Lindstrom και είχε αποκτήσει μια κόρη. 
Το έργο που την καθιέρωσε ήταν η Τεράστια επιτυχία "Καζαμπλάνκα" στο πλευρό του Humphrey Bogart το ΄42. Το 1945 έλαβε το πρώτο βραβείο "Όσκαρ" για τη συμμετοχή της στη ταινία "Εφιάλτης. 2 χρόνια μετά στην ταινία του Ροσελίνι "Stromboli", οι δυο τους ήρθαν πολύ κοντά και ξέσπασε το σκάνδαλο. Ingrid έμεινε έγκυος ενώ ήταν ακόμα παντρεμένη με τον γιατρό και ο Ροσελίνι με την Αννα Μανιάνι. Ηθικολόγοι θαυμαστές στην Αμερική, εξέφρασαν την οργή τους, την είπαν ανήθικη και το ίνδαλμα τους κατέρρευσε. Έτσι το ζευγάρι μετακόμισε στην Ιταλία. πέντε ταινίες και οι δίδυμες κόρες  Isabella και Isotta ήρθαν λίγο πριν βγει το διαζύγιο 7 χρόνια μετά την γνωριμία. 

Η ίνγκριτ παντρεύτηκε τον σουηδό επιχειρηματία Lars Schmit και όταν τον χώρισε 3 χρόνια μετά ανακάλυψε ότι είχε καρκίνο του μαστού. Στις 29 Αυγούστου του 1982, στα 67α γενέθλιά της, έχασε την μάχη με τον καρκίνο, και πέθανε στο Λονδίνο. Η καριέρα της είχε διάρκεια πέντε δεκαετιών και κέρδισε τρία βραβεία Όσκαρ, δύο Emmy και ένα βραβείο Tony.

Η μία από τις κόρες, η Ιζαμπέλα ξέφυγε από τη σκιά των γονιών της και έγινε ένα ζωντανός θρύλος ακολουθώντας τη δική της καλλιτεχνική πορεία. Η ιταλίδα ηθοποιός και μοντέλο, αποκάλυψε πρόσφατα ότι έκανε ψυχοθεραπεία μετά το χωρισμό της από τον αμερικανό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς που ήταν «ο έρωτας της ζωής της». γνωρίστηκαν το 1985 και έγιναν ζευγάρι μετά την ταινία «Μπλε Βελούδο» την οποία σκηνοθέτησε ο Λιντς και πρωταγωνιστούσε η Ροσελίνι. 
Σήμερα το επίθετο ροσελίνι είναι και πάλι στο προσκήνιο με το 18χρονο πανέμορφο μοντέλο Elettra Rossellini Wiedemann να βαδίζει στα χνάρια της μητέρας Isabella, από τον 2ο της γάμο, και της γιαγιάς Ingrid Bergman.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου