Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΝΤΟΛΦ ΛΟΥΝΤΓΚΡΕΝ.. Ο ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ


Ο Dolph Lundgren Είναι ίσως ο πιο μορφωμένος ηθοποιός στην ιστορία του Χόλιγουντ, αλλά δεν του φαίνεται εξαιτίας της εμφάνισής του και της επαγγελματικής του πορείας. Κι όμως διαθέτει ένα μυστικό όπλο ισχυρότερο από τους μυς και το ύψος των δύο μέτρων. Το μυαλό του. Με IQ, δείκτη νοημοσύνης δηλαδή, 160, ντοκτορά από το διάσημο πανεπιστήμιο MIT και συμβολή στην κατασκευή του συστήματος ύδρευσης στα διαστημικά λεωφορεία της NASA, είναι με διαφορά ο πρύτανης του σινεμά..
Γεννήθηκε το Νοέμβριο του  1957 στην Στοκχόλμη. Η μητέρα του, Bridgitta, ήταν δασκάλα ξένων γλωσσών και ο πατέρας του Καρλ μηχανικός. Ο Ντόλφ δεν ήταν παρά ένα αδύνατο, ασθματικό παιδί που έτρωγε ξύλο καθημερινά από τον πατέρα. Και αυτή ήταν η βασική αιτία που στράφηκε στο καράτε, κερδίζοντας 3 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα την δεκαετία του 80. Σαν έφηβο, που μεγάλωσε με τους παππούδες του, Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα drummς και είχε φιλοδοξίες να γίνει ροκ σταρ. Τελικά σπούδασε και πήρε master στην χημική μηχανική από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Και κάπου εκεί ανεξήγητα άφησε την καριέρα που ανοιγόταν μπροστά του, και άρχισε να δουλεύει ως πορτιέρης σε κλάμπ και να σπουδάζει στο Εργαστήριο Θεάτρου Warren Robertson.
Πως όμως μπήκε στα κινηματογραφικά στούντιο;. Η τραγουδίστρια Grace Jones έδινε συναυλία στο Σύδνεϋ και ο ίδιος είχε οριστεί ως ο σωματοφύλακας της. Το ειδύλλιο πήρε φωτιά και ο ντολφ ακολούθησε τη Τζόουνς στη Νέα Υόρκη. Δούλεψε και εκεί ως σεκιούριτυ σε κλαμπ ώσπου πήρε ένα μικρό ρόλο στην ταινία του James Bond A View to Kill ως μπράβος της KGB. Ο σουηδός ηθοποιός είχε σχέση και με το μοντέλο Paula Μπαρμπιέρι αλλά τελικά παντρεύτηκε το 1994 την σχεδιάστρια μόδας Anette Qviberg και απέκτησαν δύο κόρες, την ίντα και την γκρέτα. Πέρυσι το ζευγάρι χώρισε και ο ντόλφ έκανε δεσμό με την όμορφη σουηδέζα Jenny Sandersson..
Η καριέρα του εκτινάχθηκε το 1985 όταν πήρε τον ρόλο του Ivan Drago στο Rocky 4 ανάμεσα σε 5.000 υποψήφιους νέους ηθοποιούς που πέρασαν από κάστινγκ. Μάλιστα στα γυρίσματα  παραλίγο να σκοτώσει σε μια σκηνή τον Sylvester Stallone, δινοντάς του μια δυνατή γροθιά κοντά στην καρδιά και τον ανάγκασε να περάσει τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο. Η εξήγηση που δίνει ο 55χρονος ηθοποιός για την στροφή του σε καλτ ταινίες στα τέλη του 90 είναι απλή. Αντί να επιστρέψει πίσω στην ακαδημαϊκή καριέρα που τον περίμενε, προτίμησε να βγάζει εύκολα πολλά λεφτά. Πως; Γράφοντας, σκηνοθετώντας, πρωταγωνιστώντας και βρίσκοντας χρηματοδότες για μια σειρά από ταινίες που γύριζε με λίγα χρήματα στις χώρες του Ανατολικού μπλοκ, και οι οποίες  έβγαιναν κατευθείαν σε DVD. Το κόστος των 3 εκ δολαρίων που χρειάζεται για την κάθε ταινία καλύπτεται πανεύκολα και οι πωλήσεις του αφήνουν πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους.


Τελευταία του επιτυχημένη σε εισπράξεις, ταινία οι αναλώσιμοι με πολύ δράση και συμπρωταγωνιστές μεγάλα ονόματα. σταλόνε, στέιθαμ, γουίλις, σβαρτζενέγκερ, τζετ λι. Τώρα ο λουντγκρεν βρίσκεται στην Βουλγαρία για την συνέχεια της ταινίας που θα είναι η 42η σε 25 χρόνια καριέρας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου