Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΥΓΜΑΧΟΥ ΄΄ΤΥΦΩΝΑ΄΄ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΑΙΝΙΑ


Η ζωή του έγινε ταινία και η ιστορία του ενέπνευσε τον Μπομπ Ντύλαν να γράψει το κορυφαίο τραγούδι χάρικειν. Ο Rubin “Hurricane” Carter βρέθηκε πίσω από τα σίδερα, κατηγορούμενος για ένα 3πλο έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ. Γεννημένος το 1937 στο Νιου Τζέρσεϊ βίωσε την αδικία και τον ρατσισμό. Στο απόγειο της καριέρας του κι ενώ προετοιμαζόταν να διεκδικήσει την πρώτη του μεγάλη διάκριση μια «σκοτεινή» υπόθεση -με άγνωστες μέχρι και σήμερα πτυχές- έφερε τα πάνω-κάτω στην ζωή του. στις 17 Ιουνίου 1966. Δύο άνδρες εισβάλουν σε μπαρ στο Νιου Τζέρσεϊ και υπό την απειλή όπλου προσπαθούν να το ληστέψουν. Ο μπάρμαν αντιστέκεται, αυτοί χάνουν την ψυχραιμία τους, ανοίγουν πυρ και αφήνουν πίσω τους τρεις νεκρούς και έναν τραυματία, όλοι τους λευκοί. Μία αυτόπτης είπε ότι δράστες ήταν δύο μαύροι άνδρες.
Οι ρατσιστικές αρχές οδηγήθηκαν στον Ρούμπιν Κάρτερ και τον φίλο του Τζον Άρτις. Ωστόσο από την έρευνα δεν βρέθηκαν αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή τους κι έτσι οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Λίγους μήνες αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου 1966 δύο κακοποιοί με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, κατέθεσαν ότι είδαν τον πυγμάχο και τον φίλο του στον τόπο του εγκλήματος. Ξαναδικάστηκαν και καταδικάστηκαν τρεις φορές ισόβια, από τις καταθέσεις 2 ψευδομαρτύρων οι οποίοι πληρώθηκαν 10.000 δολάρια. Σε πείσμα δικαστών και κοινής γνώμης ο Κάρτερ ψάχνει να βρει το δίκιο του. Από τον Μοχάμεντ Άλι και τον Μπομπ Ντίλαν, μέχρι απλούς ανθρώπους που δημιούργησαν ένα κίνημα υπέρ του για αποκατάσταση της αλήθειας. 
Συνέχισε να μάχεται σαν αληθινός πολεμιστής, μέχρι να επιτύχει τον στόχο του. Έτσι κατάφερε το 1985, 19χρόνια μετά αυτό που για τους περισσότερους θεωρείται αυτονόητο. Να αναπνεύσει ελεύθερος, στα 48 του. 3 χρόνια μετά, το 1988 ήρθε άλλη μια δικαίωση, ηθική. Με την λέξη "κακοδικία" χαρακτηρίστηκαν όσα έγιναν στην πρώτη του δίκη. Αν και πυγμάχος η μεγαλύτερη νίκη του έμελλε να έρθει εκτός ρινγκ. Η ελευθερία του που στερήθηκε για 19 χρόνια.  

Το 1999 η συγκλονιστική ιστορία του Ρούμπεν Κάρτερ πέρασε στη μεγάλη οθόνη και πριν βγει στις αίθουσες, ο σκηνοθέτης Νόρμαν Τζούισον, πήρε την πρώτη κόπια και κάλεσε τον «Τυφώνα» σε ιδιωτική προβολή. Πρωταγωνιστής ήταν ο βραβευμένος με όσκαρ Ντένζελ Ουάσιγκτον, ενώ ο πραγματικός ήρωας παρακολούθησε την τρίωρη ταινία αμίλητος. Στους τίτλους τέλους σηκώθηκε, περπάτησε στο δωμάτιο και ξέσπασε σε κλάματα. Ο Ρούμπεν Κάρτερ μόλις είχε δει τη ζωή του, να περνά από μπροστά του. Μόλις το είχε συνειδητοποιήσει... Θα μπορούσε να ήταν πρωταθλητής κόσμου, αλλά το ανελέητο κυνηγητό των αρχών τον οδήγησε στο κελί και εκεί πέρασε, άδικα, τα μισά χρόνια της ζωής του. 
για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι το 3πλο έγκλημα του 1966 δεν εξιχνιάστηκε μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου