Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΖΑΝ ΛΟΥΙ ΤΡΕΝΤΙΝΙΑΝ.. Ο ΦΟΝΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ


Η εικόνα των δύο ηλικιωμένων πρωταγωνιστών της βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα ταινίας «Amour», συγκίνησε και όσους δεν είχαν δει το φιλμ. Πρωταγωνιστές η Εμανουέλ Ριβά και ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, εμβληματική μορφή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου με αμέτρητες επιτυχίες. Και μπορεί το βραβείο να ήρθε στα γεράματα, στην ζωή του όμως είχε 2 ανείπωτες τραγωδίες με την δολοφονία της κόρης του που διέλυσε την συνοχή της οικογένειας του, αλλά και το χαμό ενός μωρού το 69. Οι πληγές παραμένουν ανοιχτές από εκείνο το ξημέρωμα της 27ης Ιουλίου 2003 όταν η Μαρί Τρεντινιάν ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της, τραγουδιστή του ροκ συγκροτήματος Noir Desir, τον Μπερτράν Καντά, έπεσε σε κώμα και πέθανε σε ηλικία 41 ετών.


Ο Τρεντινιάν καταγόταν από πολύ καλή οικογένεια, ο πατέρας του ήταν δήμαρχος και η μητέρα του καλλιεργημένη για την εποχή. Κληρονόμησε την αγάπη για τα αυτοκίνητα από τους θείους του - οδηγούς σε αγώνες ταχύτητας, ενώ είχε την ευτυχία να συνεργαστεί στην καριέρα του με όλους τους μεγάλους σκηνοθέτες. Μπερτολούτσι, Ρομέρ,  Βαντίμ, Τριφό, Κισλόφσκι, Γαβράς. Ο τρεντινιάν έγραψε ιστορία και για τους έρωτες του. Για το φλερτ με την Μπριζίτ Μπαρντό, το '56, στα γυρίσματα της ταινίας «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», για τη σύζυγό του, ηθοποιό και σεναριογράφο, Ναντίν Μαρκάν η οποία έχασε το μωρό τους, την Πολίν όταν ήταν νέοι. Στην στρατιωτική θητεία του και στην προσπάθειά του να αποφύγει τον πόλεμο στην Αλγερία, ο ζαν λουί καταπίνει σαράντα ασπράδια αυγών και μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Τα πάθη του, γνωστά. Γυναίκες, κρασί, αυτοκίνητα, πόκερ και  ποίηση.


Η κόρη του, Μαρί και ο Μπερτράν ήταν πολύ ερωτευμένοι και ο χαμός της ήταν από τα εγκλήματα συζυγικής βίας που συζητήθηκαν περισσότερο. Πέθανε από εγκεφαλικό οίδημα που προκλήθηκε από 19 βίαια χτυπήματα στο πρόσωπο, σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα. Είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Λιθουανίας σοβαρά τραυματισμένη έπειτα από διαμάχη που είχε με τον φίλο της. Υπέκυψε την 1η Αυγούστου σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπου είχε μεταφερθεί και μάλιστα ήταν έγκυος δύο μηνών. Ο 47χρονος τραγουδιστής ισχυρίστηκε ότι η Τρεντινιάν έπεσε και τραυματίστηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε το ζευγάρι. Η αυτοψία όμως τον διέψευσε. Στο δικαστήριο της Λιθουανίας ο Καντά καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη αφού δεν του καταλογίστηκε δόλος. Ο ίδιος μέσω των δικηγόρων του ζήτησε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στη Γαλλία. Το αίτημά του έγινε δεκτό το 2004. Τον Οκτώβριο του 2007 αποφυλακίστηκε υπό όρους και από τις 29 Ιουλίου 2010 είναι ελεύθερος άνευ όρων ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από φεμινιστικές οργανώσεις. Η γαλλική δικαιοσύνη αναγνώρισε «τη μετάνοια και τις προσπάθειές του για κοινωνική αναπροσαρμογή και επαγγελματική επανένταξη».
 Η μητέρα του θύματος Ναντίν Τρεντινιάν δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να αποδεχθεί το γεγονός ότι ο δολοφόνος του παιδιού της κυκλοφορεί ελεύθερος δηλώνοντας πάντα ότι δεν υπάρχει στην φύση ούτε ένα άγριο ζώο που να σκοτώνει το ταίρι του. Η Μαρί που έσβησε στα 41 της, είχε αποκτήσει ήδη 4 παιδιά, τον Ρομάν, τον Πωλ, το Λεόν και τον Ζυλ, από 4 διαφορετικούς άντρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου