Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


Λόρδος Γεώργιος Γκόρντον Βύρων ο 6ος  ή απλά Λόρδος Βύρων. Ο Άγγλος ποιητής και μεγάλος φιλέλληνας κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821, ήταν γιος πλοιάρχου του αγγλικού Βασιλικού Ναυτικού, ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια και ήταν απόγονος του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου του 3ου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και ξεκίνησε περιοδείες και περιπλανήσεις στη νότια Ευρώπη σε ηλικία 21ος ετών. Το 1809 έφθασε στην Αθήνα ύστερα από ένα τρίμηνο οδοιπορικό στην χώρα μας. Ανέβηκε στην Ακρόπολη όπου αντικρίζοντας τον λεηλατημένο Παρθενώνα από τον συμπατριώτη του Λόρδο Ελγιν ένοιωσε μεγάλη οργή, την οποία εξέφρασε μέσα από τα ποιήματά του στην Ευρώπη.
ο Λόρδος Βύρων έφυγε από την Αθήνα το 1811 και επέστρεψε το 1823. Στις 19 Απριλίου 1824 στο πολιορκημένο Μεσολόγγι άφησε την τελευταία του πνοή, αφού αρρώστησε βαριά. Παρότι πέθανε πολύ νέος, σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο Λόρδος Βύρων άφησε μεγάλο ποιητικό έργο με παγκόσμια ακτινοβολία, ενώ για την δράση του και τη θυσία υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδας αναγνωρίζεται ως ο κορυφαίος των Φιλελλήνων. Η ζωή του όμως ήταν πολυτάραχη και η σχέση του με το άλλο φύλο, έντονη. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα έμεινε στο Μοναστήρι των Καπουτσίνων, δίπλα στο μνημείο του Λυσικράτη στην Πλάκα, που λειτουργούσε ως πανδοχείο.
Στην συνέχεια έμεινε στο σπίτι της οικογένειας του Άγγλου υποπρόξενου Μακρή ο οποίος είχε σκοτωθεί. Εκεί στην συμβολή των οδών Αγίας Θέκλας και Παπανικολή ερωτεύτηκε παράφορα την μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες της χήρας Μακρή, την 14χρονη Τερέζα. Ένοιωσε φλογερό έρωτα για εκείνη και συνέθεσε ένα από τα γνωστότερα ποιήματά του με τίτλο «Κόρη των Αθηνών». Φεύγοντας για την Πόλη έλεγε ο Μπάιρον στην Τερέζα μέσα από το ποίημά: 
Κόρη των Αθηνών! φεύγω πιά. Όταν θα ‘σαι μόνη, σκέψου με, γλυκιά. Αν κι εγώ στην Κωνσταντινούπολη πετώ, η Αθήνα κρατάει την καρδιά μου και το λογικό.
Πως όμως βρέθηκε ο λόρδος στην Αθήνα;. Στην Αγγλία γνώρισε την Κάρολιν Λαμπ η οποία τον χαρακτήριζε στο ημερολόγιό της τρελό, κακό και επικίνδυνο. Η σχέση τους κράτησε τρεις μήνες γιατί άρχισε να τη βαριέται αν και ήταν μια φημισμένη κοκέτα με πληθώρα κατακτήσεων. Τα κουτσομπολιά για τον παράνομο δεσμό έφθασαν γρήγορα στα αφτιά του άντρα της και ο λόρδος προτίμησε τελικά τη συντροφιά της πολυαγαπημένης ετεροθαλούς αδελφής του, της Άννα Ισαβέλλα Milbanke με την οποία έμεινε στο πατρικό του σπίτι. Έτσι εγκατέλειψε την Κάρολιν, και πάλι όμως ο γάμος του δεν κράτησε για πολύ. Το 1814 η Άννα γέννησε την κόρη τους­. Ο χωρισμός του από τη σύζυγό του, προκάλεσε σκάνδαλο αλλά και έντονες συζητήσεις για ομοφυλοφιλικές τάσεις, πράγμα που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την Αγγλία το 1816 για την Ιταλία.
Το 1823 ύστερα από παρότρυνση των Άγγλων που ενδιαφέρονταν για σύναψη δανείων με την ελληνική κυβέρνηση, ήρθε στην Ελλάδα, εδώ τον κράτησε η αγάπη του για την 14χρονη Τερέζα. Ο λόρδος βύρωνας πέθανε ύστερα από υψηλό πυρετό στο Μεσολόγγι, είχε προλάβει όμως να χρηματοδοτήσει την επανάσταση και να κάνει γνωστό τον αγώνα μας για ανεξαρτησία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου