Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΝΤΟΝΑ ΚΑΡΑΝ


Μέχρι τώρα η προσωπική ζωή της διάσημης Ντόνα Κάραν του ομώνυμου οίκου μόδας ήταν άγνωστη στον περισσότερο κόσμο. Σε πρόσφατη συνέντευξη της όμως αποκάλυψε πολλά για τους γάμους, τις σπουδές, την μόδα και τους έρωτες δείχνοντας έτσι ένα διαφορετικό πρόσωπο, πιο οικείο από αυτό των διάσημων συναδέλφων της. Γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στις 2/10/1948  ως Donna ηβη Fαιυsk. Μεγάλωσε στο Long Island με τον ράφτη πατέρα της Γκάμπυ και την μητέρα της ελένη που ήταν μοντέλο. Η ίδια άρχισε να πουλά ρούχα σε ηλικία 14 ετών. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο και στη συνέχεια πήγε σε σχολή σχεδίου, το όνειρο της όμως ήταν να γίνει εικονογράφος. Τα παράτησε γρήγορα και έχασε την αποφοίτηση για να εργαστεί για την Anne Klein, έγινε επικεφαλής σχεδιάστρια του οίκου το 1971 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1985, όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα γυναικεία ρούχα με την ετικέτα Donna Karan. Το 92 εμφανίστηκαν τα ανδρικά και μετά μία σειρά παιδικών ρούχων αλλά και αρώματα, υποδήματα, έπιπλα, αξεσουάρ και προϊόντα ομορφιάς.
Παντρεύτηκε τον παιδικό της έρωτα Mark Karan στις αρχές του 1970 και απέκτησαν μια κόρη την Gabrielle. Έζησαν μαζί μόλις 8 χρόνια. Η ντόνα αποκάλυψε ότι στο μπάτσελορ πάρτυ της γνώρισε τον στέφαν βάις και λίγο έλειψε να μην ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με τον Μαρκ. Τελικά η μοίρα έφερε πολλά χρόνια μετά στον δρόμο της και πάλι τον Stephen Weiss με τον οποίο παντρεύτηκε το 1983. Ο Βάις ήταν σπουδαίος γλύπτης αλλά ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ώσπου πέθανε από καρκίνο το 2001. Η κόρη της ντόνα είναι παντρεμένη με τον ιταλό πιλότο Gian Paolo De Felice. 
Το πρώτο κατάστημα Donna Karan άνοιξε το 1996 και από το 2002 το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έχει σχεδιαστεί από τον έλληνα Peter Speliopoulo ο οποίος  το  καλοκαίρι του 2000, επέστρεψε στην χώρα και έφτιαξε τα ρούχα για την παράσταση "Όρνιθες" του Αριστοφάνη στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το Νοέμβριο του 2000 ο όμιλος εταιρειών της λουί βιτόν εξαγόρασε την εταιρία ντόνα κάραν με 650 εκ. δολάρια με την ίδια την ντόνα να διατηρεί ακόμη ποσοστά κέρδους επί των πωλήσεων ως επικεφαλής σχεδιάστρια μόδας. 
Σήμερα η αυτοκρατορία συντηρεί 2.000 εργαζόμενους με ετήσιο τζίρο άνω των 600 εκ. $ από τα καταστήματα που διατηρεί σε όλο τον κόσμο. Τώρα η 64χρονη επιτυχημένη επιχειρηματίας επιχορηγεί μελέτες για την γιόγκα, τον διαλογισμό και την αρωματοθεραπεία ως μέσα ενίσχυσης στις παραδοσιακές θεραπείες για τον καρκίνο.
Η ντόνα κάραν συντηρεί πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχει ιδρύσει η ίδια ενώ χρηματοδοτεί νοσοκομεία και κλινικές. Διατηρεί καλές σχέσεις σχεδόν με όλους τους διάσημους του χόλυγουντ αλλά πραγματική φιλία που κρατάει πάνω από 30 χρόνια, έχει με την μπάρμπαρα στρέιζαντ. Διάσημοι που φορούν σχεδόν πάντα τα ρούχα της είναι η όπρα, το ζεύγος κλίντον, η γκουίνεθ πάλτροου, ο ρίτσαρντ γκιρ και πολλοί άλλοι.    








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου