Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ


Ο Λευκός Οίκος της Ουάσινγκτον είναι η κατοικία και ο χώρος εργασίας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ονομάζεται έτσι λόγω του λευκού του χρώματος στους τοίχους, όμως ο θεμέλιος λίθος μπήκε από τον Πρόεδρο Τζωρτζ Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο του 1792. το κτήριο σίγουρα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα όμως, συγκαταλέγεται και σε μία ακόμα λίστα: αυτή με τα πιο διάσημα στοιχειωμένα μέρη του  κόσμου.

 Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι  νεκροί πρόεδροι των ΗΠΑ κάποιες φορές αποφασίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο 9ος Αμερικανός πρόεδρος, Ουίλιαμ Χάρισον του 1800, τα βράδια κάτι ψάχνει στη σοφίτα του 2όροφου κτηρίου. Ο 7ος πρόεδρος Άντριου Τζάκσον  δεν λέει να «αφήσει» το υπνοδωμάτιο που είχε στο Λευκό Οίκο, αφού εμφανίζεται συχνά και το «στοιχειώνει». Βέβαια, το προεδρικό φάντασμα που κάνει τις πιο συχνές εμφανίσεις είναι αυτό του Αβραάμ Λίνκολν, 16ου προέδρου των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Η Ελέανορ Ρούσβελτ, σύζυγος του προέδρου φράνκλιν,  κάποτε δήλωσε ότι είχε νιώσει την παρουσία του Λίνκολν να την παρακολουθεί την ώρα μέσα στο γραφείο της στον λευκό οίκο. Την ίδια περίοδο, όταν δηλαδή ένοικοι του Λευκού Οίκου ήταν οι Ρούσβελτ από το 1933 έως το 1945, ένας υπάλληλος είπε ότι είδε τον Λίνκολν να κάθεται σε ένα κρεβάτι και να βγάζει τις μπότες του.
Μια ακόμα Πρώτη Κυρία συνάντησε το φάντασμα του Λίνκολν. Ήταν η σύζυγος του 30ου προέδρου, Κάλβιν Κούλιτζ, η οποία αρκετές φορές είχε δει τον Λίνκολν στο οβάλ γραφείο, να στέκεται με τα χέρια πίσω από την πλάτη του και να κοιτάζει από το παράθυρο σε βαθιά περισυλλογή το ματωμένο πεδίο της μάχης κατά μήκος του ποταμού Πότομακ στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου νοτίων και βορείων. Εκτός όμως από τα στοιχειά που περιτριγυρίζουν στον λευκό οίκο είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτω από το γρασίδι στα νότια του οικοπέδου βρίσκεται σε βάθος οκτώ με δέκα πατώματα μυστικό υπόγειο προεδρικό καταφύγιο, όπως και σήραγγα που καταλήγει σε κάποιο ξέφωτο. Εξάλλου μόνο έτσι θα μπορέσει να φύγει από αέρος ο εκάστοτε πλανητάρχης που θα κινδυνεύει.   
Όλοι οι πρόεδροι εκτός από τον Τζωρτζ Ουάσινγκτον κατοίκησαν στον λευκό οίκο. Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν δυνατό για τον κάθε πολίτη να επισκεφτεί τον Πρόεδρο δίχως μεγάλα προβλήματα. Από τότε όμως στο κοινό απαγορεύεται γενικώς η είσοδος για λόγους ασφαλείας, εκτός από ορισμένα τμήματα όπως το μουσείο. Ένα ακόμη στοιχείο που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι ότι οι πύλες του μεγάρου κοσμούνται με κίονες ελληνικού ιωνικού ρυθμού. 
Το κτήριο, το 1812 υπέστη σοβαρές ζημιές από βρετανικά στρατεύματα κατά την διάρκεια του πολέμου. Οι υπάρχουσες ζημιές από την φωτιά καλύφθηκαν με άσπρο χρώμα εξ ου και το white house.. Το προεδρικό δωμάτιο εργασίας, το οβάλ γραφείο όπως είναι γνωστό όπου λαμβάνονται πολύ κρίσιμες αποφάσεις για όλο τον κόσμο,  χτίστηκε το 1909. Για την οικοδόμηση του Λευκού Οίκου χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ψαμμίτης, σοβάς δηλαδή, από το Ομπερν κίρχεν  της Γερμανίας και μάρμαρο από το κροατικό νησί Μπρατς
Ο Λευκός Οίκος έχει συνολικά 132 δωμάτια, 35 μπάνια, 412 πόρτες, 147 παράθυρα, 8 σκάλες, 3 ανελκυστήρες, πισίνα, γήπεδο του τένις, αίθουσα μπόουλινγκ αίθουσα κινηματογράφου και γυμναστήριο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου