Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΙΣΟΝ ΤΖΑΚΣΟΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΣΩΣΙΕΣ


Η Αντζελίνα Τζολί, με ένα απλό λευκό νυφικό σε στενή γραμμή και ο Μπραντ Πιτ με γκρι καλοκαιρινό κοστούμι λίγο πριν και λίγο μετά το γάμο τους. Αυτές οι φωτογραφίες θα κόστιζαν εκατομμύρια δολάρια αν ήταν πραγματικές. Όπως και οι πόζες του Τζακ Νίκολσον με γυμνές κυρίες ή η φωτογραφία του Μικ Τζάγκερ την ώρα που κάνει ενέσεις κολλαγόνου στα χείλη. Κι όμως δεν είναι αυτό που νομίζετε. 
Η διάσημη φωτογράφος Άλισον Τζάκσον κάνει καριέρα εδώ και χρόνια βιντεοσκοπώντας και φωτογραφίζοντας ολόιδιους σωσίες διασήμων προσώπων. Τους απαθανατίζει με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνονται απολύτως αληθινοί και πιστευτοί στο ρόλο που τους αναθέτει. Χρησιμοποιεί τις φαντασιώσεις ενός κοινού, το οποίο είναι αδηφάγο σχετικά με ό,τι αφορά τους πλούσιους και διάσημους. Και το καταφέρνει στον υπερθετικό βαθμό.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις χιλιάδες φωτογραφίες, τις εικαστικές δημιουργίες όπως λέει η ίδια που είναι τόσο αληθοφανείς ώστε ακόμη και οι ίδιοι οι σταρ να ξαφνιάζονται με τη δημοσίευση τους. Ειδικότητα της άλισον είναι οι αποκαλυπτικές -συχνά εξευτελιστικές πόζες- ως σχόλιο πάνω στην κουλτούρα λατρείας των επωνύμων που έχει εξαπλωθεί στον πλανήτη. Έχει ανακαλύψει από έναν σωσία για κάθε σταρ και η καλλιτέχνης προσπαθεί να σατιρίσει, να χλευάσει το παγκόσμιο star system. Έτσι λοιπόν κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει υλικό με την Αντζελίνα Τζολί να θηλάζει, τον  Έλτον Τζον να ντύνεται νύφη, τη Μαντόνα να αλλάζει πάνα στον υιοθετημένο γιο της, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ να προβάρει το στέμμα του φορώντας μόνο μια κάπα και όλη την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια σε πολλές και διαφορετικές προσωπικές στιγμές.
Η Άλισον Τζάκσον έχει βαλθεί να μην αφήσει celebrity ασχολίαστο χωρίς ένα σκανδαλοθηρικό στιγμιότυπο. Με αυτόν τον τρόπο η 52χρονη βραβευμένη φωτογράφος σατιρίζει τη θεοποίηση των διασημοτήτων. Στο καλλιτεχνικό σύμπαν της Τζάκσον δεν υπάρχουν όρια και ηθική στη σάτιρα. Και η αλήθεια είναι ότι ενώ μπορεί πολλές φορές τα έργα της να αγγίζουν τον εξευτελισμό, μέχρι στιγμής η περιβόητη φωτογράφος έχει γλιτώσει τις μηνύσεις ακόμα και τώρα που λειτουργεί το επίσημο site www.alisonjackson.com ως ηλεκτρονικό λεύκωμα.
Σε κάθε φωτογραφικό concept δια χειρός Τζάκσον, δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για σωσίες και όχι για τους πραγματικούς διάσημους. Για παράδειγμα, ο γάμος του Γούλιαμ και της Κέιτ, ο Τζόνι Ντεπ στη μπανιέρα του, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο σε κέφια με τις φιλενάδες του, Η Madonna που σιδερώνει ή αλλάζει πάνα στο μωρό, H Paris Hilton που ψάχνει… κολλητές μέσα στη φυλακή. Ο τζωρτζ Μπους μ’ ένα κύβο του Ρούμπικ και η τζένιφερ λόπεζ που ξεσκονίζεται από την υπηρέτρια της. 
Κι όμως μετά από όλα αυτά κανείς δεν κατέθεσε αγωγή εναντίον της Τζάκσον γιατί πολύ απλά αυτό που βλέπεις δεν είναι αυτό που νομίζεις!. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου