Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΝΤΟΝΝΑ ΣΑΜΜΕΡ.. Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΤΙΣΚΟ


Μια ολόκληρη εποχή που σημάδεψε μια γενιά σβήνει με τον χαμό της μεγάλης τραγουδίστριας ντόνα σάμερ. Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 έως το 85 όταν η πια η ντίσκο άρχισε να δίνει την θέση της στη new wave μουσική, η Donna είχε κυριαρχήσει στα charts, είχε μπει στα σπίτια όλων μας, έχοντας μάλιστα να ανταγωνιστεί τεράστια μουσικά μεγέθη όπως ο αξέχαστος Barry White και οι Boney M. Η βασίλισσα της ντίσκο, με 5 βραβεία γκράμι και 6 American Music Awards, να κοσμούν τους τοίχους του σπιτιού της, έφυγε από τη ζωή  ύστερα από μεγάλη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο σε ηλικία 63 ετών.
Η βαθιά θρησκευόμενη τραγουδίστρια προσπαθούσε να κρατήσει την ασθένειά της και τον αγώνα της κρυφό. Λίγες μόλις εβδομάδες πριν τον θάνατό της έμοιαζε να είναι καλά, ετοιμαζόταν μάλιστα να ολοκληρώσει το νέο της album. Ο πρόωρος χαμός της βύθισε στο πένθος την οικογένεια της, τις κόρες της και τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Brooklyn Dreams Bruce Sudano με τον οποίο ήταν παντρεμένοι από το 1980. Μαζί με τον παραγωγό της Giorgio Moroder καθόρισαν το μουσικό ρεύμα της εποχής και έδωσαν επιρροές στους Duran Duran και τον David Bowie. Τεράστιες επιτυχίες που έμειναν στην κορυφή για εβδομάδες και θα μείνουν με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία της μουσικής.
Η ντόνα ήταν η πρώτη που έφθασε τρεις συνεχόμενες χρονιές με διπλά άλμπουμ στην πρώτη θέση του αμερικανικού Billboard chart. ήταν το έβδομο παιδί μιας χριστιανικής οικογένειας από την Βοστώνη. Στα παιδικά της χρόνια άρχισε να τραγουδάει στις εκκλησιαστικές χορωδίες. Εκεί απέκτησε ένα όραμα, κατάλαβε πως ο Θεός της μίλησε και της είπε να χρησιμοποιήσει τη φωνή της και θα γίνει μεγάλο αστέρι. Αλλά ποτέ να μην την χρησιμοποιήσει για κακό σκοπό, έτσι τουλάχιστον έλεγε η ίδια. Στην εφηβεία της έφτιαξε πολλά γκρουπ, το ένα μάλιστα με την αδερφή της. Στα τέλη του 60 παράτησε το σχολείο και ακολούθησε το μουσικό στυλ της τζάνις τσόπλιν. Το 1971 μετακόμισε στην Γερμανία, όπου γνώρισε και ερωτεύτηκε τον αυστριακό ηθοποιό Helmut Sommer. Δύο χρόνια μετά παντρεύτηκαν και απέκτησαν το πρώτο παιδί τους, την Mimi Sommer. 
Το ζευγάρι μετά από 2 χρόνια χώρισε και η Donna κράτησε το επώνυμο του άντρα της, αλλάζοντάς το "O" σε "U" κάνοντάς το Summer, σαν το καλοκαίρι. Το 1978 γνώρισε τον δεύτερο και τελευταίο σύζυγο της Bruce Sudano, τον ερωτεύτηκε στην διάρκεια πρόβας τραγουδιών και τελικά το 1981παντρεύτηκαν. Απέκτησαν την Brooklyn και ένα χρόνο μετά την Amanda.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980  είχε ξεσπάσει σάλος με την ντόνα να εμπλέκεται σε μια απίστευτη διαμάχη με την κοινότητα των γκέι στην αμερική. Είπαν ότι χαρακτήρισε ως τιμωρία από τον θεό την τότε σχετικά νέα ασθένεια, το AIDS  από το οποίοι έπασχαν κυρίως ομοφυλόφιλοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην καριέρα της, αποδοκιμασίες, και χιλιάδες οπαδοί της να επιστρέφουν  τους δίσκους της, εξοργισμένοι. Από το 1994 η ντόνα σάμερ είχε αφιερωθεί και στην άλλη μεγάλη της αγάπη την ζωγραφική. 
Σίγουρα οι τρεις κόρες από τους δύο γάμους και τα 4 εγγόνια της θα δοξάζουν για πάντα αυτή την μεγάλη καλλιτέχνιδα που έγραψε της δική της ιστορία στην μουσική σκηνή και χάρισε σε όλους μας μία καταπληκτική φωνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου