Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΟΡΣΟΝ ΟΥΕΛΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ

Έχουν περάσει 72 χρόνια από τις 30 Οκτωβρίου του 1939 όταν ο Ορσον Ουέλς έστησε τη μεγαλύτερη ραδιοφωνική φάρσα όλων των εποχών κάνοντας τους Αμερικανούς να βγουν τρομαγμένοι στο δρόμο. Διαβάζοντας μαζί με άλλους ηθοποιούς στην εκπομπή του στο CBS αποσπάσματα από το θεατρικό έργο «Πόλεμος των κόσμων» κατάφερε να παραπλανήσει τους ακροατές που τον άκουγαν εκείνη την ώρα, πείθοντάς τους ότι η Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς. Ήταν ένα επεισόδιο της Αμερικανικής ραδιοφωνικής εκπομπής Mercury Theatre On The Air με αφορμή τη γιορτή του Χάλοουϊν. Το επεισόδιο ήταν προσαρμογή του μυθιστορήματος του Χ. Τζ. Γουέλς «Ο Πόλεμος των Κόσμων», σε σκηνοθεσία και αφήγηση του Όρσον Γουέλς. Τα πρώτα 40 λεπτά της ωριαίας εκπομπής παρουσιάστηκαν υπό τη μορφή δελτίων ειδήσεων, κατά τα οποία οι ακροατές ενημερώνονταν για μία εισβολή εξωγήινων από τον Άρη. Η μετάδοση έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ακροατές είχανε την εντύπωση πως ο εκφωνητής μιλούσε για αληθινές σκηνές που διαδραματίζονταν μπροστά στα μάτια του. 
Αρχικά είπαν πως ένας μετεωρίτης έπεσε στην Αμερική, κοντά στην πόλη γκρόβερ μιλ του Νιού Τζέρσεϊ.  Ακολούθησε η ανακοίνωση πως δεν επρόκειτο για μετεωρίτη παρά για έναν κύλινδρο μέσα από τον οποίο βγήκανε πλάσματα από τον Άρη. Ήτανε οπλισμένα με μία φοβερή θερμική ακτίνα που έκαιγε ό,τι βρισκότανε μπροστά της. Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από αυτήν και οι Αρειανοί βαδίζανε προς τη Νέα Υόρκη.
Οι κάτοικοι του γκρόβερ μιλ βγήκαν στους δρόμους με τα όπλα για να αντιμετωπίσουν τους εξωγήινους  Το αποτέλεσμα της εκπομπής αυτής ήτανε να καταληφθούν πολλοί Αμερικανοί από πανικό. Πολλοί ακροατές δεν είχανε ακούσει πως πρόκειται για ραδιοσκηνοθεσία και νομίσανε πως όσα άκουγαν ήταν αληθινά, ο γουέλς υποδυόταν τον αστρονόμο καθηγητή Πίρσον με μεγάλη πειστικότητα. Οι κάτοικοι του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης πιστέψανε πως ήτανε ο πρώτος στόχος των Αρειανών και τρομοκρατήθηκαν. Γέροι, νέοι και παιδιά ετοιμάστηκαν να φύγουν παίρνοντας μαζί τους ό,τι πιο πολύτιμο είχανε. Τα τηλέφωνα της αστυνομίας, των εφημερίδων και της ραδιοφωνικής εταιρίας δεν πρόφταιναν να απαντάνε στις αγωνιώδεις ερωτήσεις του κοινού. Οι περισσότεροι ρωτούσανε πού έπρεπε να καταφύγουνε για περισσότερη ασφάλεια. 
92 ραδιοσταθμοί αναμετέδιδαν το πρόγραμμα του CBS. Γιατροί και νοσοκόμοι τηλεφωνούσαν στα νοσοκομεία για να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες ενώ άλλοι άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια για την εκκένωση της Νέας Υόρκης. Από όλες τις υπόλοιπες αμερικανικές πολιτείες έφθαναν τηλεγραφήματα και τηλεφωνήματα συγγενών και φίλων που αγωνιούσαν για την τύχη των δικών τους.Κάποια γυναίκα από το Οχάιο τηλεφώνησε σε μια εφημερίδα και ρώτησα ποια ώρα ακριβώς θα ερχόταν το τέλος του κόσμου. Μια άλλη, στην Πενσυλβάνια, την βρήκε ο σύζυγός της τη στιγμή που ετοιμαζόταν να πιει δηλητήριο, λέγοντας «Καλύτερα να πεθάνω έτσι». Ο Γουέλς δεν αντιλήφθηκε τον πανικό που προκάλεσε παρά μόνο όταν η αστυνομία όρμισε και κατέλαβε το στούντιο του σταθμού διακόπτοντας την εκπομπή. Την επόμενη μέρα οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να συνέλθουν από τον τρόμο τους, μερικοί αδυνατούσαν να πειστούν ότι ήταν μια καλοστημένη φάρσα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό απέδειξε τη δύναμη των μέσων ενημέρωσης στις μάζες και άφησε εύφορο έδαφος στην προπαγάνδα που ασκήθηκε τα επόμενα χρόνια. 
Ιστορικοί υπολόγισαν ότι περίπου 9.000.000 άτομα άκουσαν τη ραδιοφωνική μετάδοση του CBS, εκ των οποίων 2.000.000 άτομα πίστεψαν ότι ήταν αλήθεια. Ο ορσον γουέλς έκανε καριέρα ως δημοσιογράφος, συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης με σπουδαιότερο έργο του τον πολίτη κέιν.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου