Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΟΥΜΠΟΥΤΕΝ, Ο ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΣΟΛΑΣ

Κριστιάν Λουμπουτέν. Ο πρώτος σταρ υποδηματοποιός στην ιστορία της διεθνούς μόδας. Ο μάγος των παπουτσιών φέτος γιορτάζει τα είκοσι χρόνια του οίκου του που θυμίζει πια αυτοκρατορία. 420 εργαζόμενοι για εκείνον ετοιμάζουν 600 χιλιάδες ζευγάρια χειροποίητα παπούτσια το χρόνο με συνολικό τζίρο και από τσάντες και πορτοφόλια, τα 250 εκατομμύρια δολάρια. Ο 48χρονος διάσημος σχεδιαστής ξεχωρίζει για την κόκκινη σόλα η οποία αποτελεί προσωπική του... υπογραφή. Πως όμως προέκυψε;. Το 1992 του ήρθε η ιδέα να προσθέσει κόκκινο βερνίκι νυχιών στο πέλμα του παπουτσιού για να του δώσει ενέργεια και τελικά, να γράψει ιστορία. Ανάμεσα στο πελατολόγιό του υπάρχουν όλα τα ονόματα ανθρώπων της showbiz και της υψηλής κοινωνίας.
Με διαφορά 14 ετών δύο σημαδιακά περιστατικά έμελε να τον καθοδηγήσουν στην κορυφή. Όπως ο ίδιος γράφει στο βιβλίο του ίσως να μην είχε γίνει ποτέ ο θρύλος των παπουτσιών, αν στο δρόμο του δεν είχε βρεθεί μια λάμπα που είδε σε βιτρίνα καταστήματος και ήθελε να την αγοράσει. Ήταν 27 ετών, είχε παρατήσει τα παπούτσια και πλέον διαμόρφωνε εξωτερικούς χώρους. Ο ιδιοκτήτης -τον οποίο ήξερε- δεν την πούλαγε και μάλιστα τον προέτρεψε να συνεχίσει να σχεδιάζει παπούτσια και να έχει υπομονή. Έτσι νοίκιασε το πρώτο του κατάστημα και επέστρεψε στην αγαπημένη του ενασχόληση. Έχοντας εντρυφήσει στην γυναικεία ψυχολογία, αφού ήταν το μόνο αγόρι σε μία μικροαστική οικογένεια με τρεις αδερφές, βρήκε την μαγική συνταγή να κάνει τις γυναίκες να νιώθουν ωραιότερες. Η ενασχόληση του με τον σχεδιασμό παπουτσιών ήρθε τυχαία στα 13 του όταν επισκέφτηκε το μουσείο τεχνών Αφρικής στο παρίσι. Εκεί είδε μια πινακίδα που απαγόρευε στις γυναίκες να φορούν τακούνια στιλέτο για να μην προκαλούν ζημιές στο ξύλινο πάτωμα. Σκέφτηκε ότι πρέπει να φτιάξει κάτι που θα έσπαγε τους κανόνες και θα γέμιζε τι γυναίκες αυτοπεποίθηση.            
ο Κριστιάν, που στα 12 του παράτησε το σχολείο λόγω των αποβολών και έπιασε δουλειά σε καμπαρέ, στα περίφημα παριζιάνικα μπαλέτα φολί μπερζέρ ως βοηθός στα παρασκήνια. Οι όμορφες ενδυμασίες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης. Οι συγκρούσεις με τον πατέρα του ήταν καθημερινές και έτσι έφυγε από το σπίτι για να μείνει με ένα φίλο του. Λίγα χρόνια μετά σπούδασε σχέδιο και διακόσμηση στην ακαδημία τέχνης Roederer. Γοητευμένος από πολιτισμούς του κόσμου, πήγε στην Αίγυπτο και πέρασε ένα χρόνο στην Ινδία για να επιστρέψει στο Παρίσι το 1981 και να γίνει μαθητευόμενος στο ατελιέ του Vivier. Αργότερα πέρασε αρκετά χρόνια ως σχεδιαστής στους οίκους σανέλ και υβ σαιν λορέν. Το 1991 άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στο Παρίσι με μόνιμη πελάτισσα του την Καρολίνα του Μονακό.
Ο λουμπουτεν βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τους οίκους Yves Saint Laurent και Christian Dior, υποστηρίζοντας ότι έχουν αντιγράψει το κόκκινο χρώμα στις σόλες που το θεωρεί δικό του εμπορικό σήμα. Στις 24 Ιανουαρίου βγήκε η απόφαση και δυστυχώς για εκείνον έγινε δεκτή η γνωμάτευση καθηγητών εμπορικού δικαίου σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η αποκλειστική χρήση ενός χρώματος ώστε να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός.
Ο 48χρονος επιχειρηματίας έχει επενδύσει σε ακίνητα μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Έχει σπίτια στο Παρίσι, στη Λισαβόνα, ένα παλάτι στο Χαλέπι Συρίας, ένα πλωτό σπίτι στο Νείλο και ένα ακόμη στο Λούξορ στην Αίγυπτο καθώς και ένα κάστρο του 13ου αιώνα στην Vαndé στην Γαλλία. Τώρα ετοιμάζει να ανοίξει το πρώτο του κατάστημα για άνδρες στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν ξέρουμε αν θα κυριαρχεί και εκεί η χαρακτηριστική κόκκινη σόλα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου