Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΡΙΝΕΛΑ

Είναι μια γυναίκα με ταλέντο, γοητεία, λάμψη και ομορφιά!! Μια προσωπικότητα που άλλαξε το τραγούδι και τη νυχτερινή διασκέδαση στην Ελλάδα!. Έβαλε το θέατρο στην πίστα με προβολείς, καμαρίνια και σποτάκια. Ντύθηκε διαφορετικά, μοντέρνα, έβαλε παντελόνι, πέταξε τις καρέκλες, και εμφανίστηκε με κοντοκουρεμένο μαλλί!. Απαγόρεψε το σπάσιμο των πιάτων και επέβαλε τα λουλούδια, αρχικά τις γαρδένιες κι' έπειτα τα γαρύφαλλα!. Η Μαρινέλα ήταν απ' τις πρώτες τραγουδίστριες που εγκατέλειψαν τα μεγάλα κοσμικά κέντρα και ξεκίνησαν εμφανίσεις σε μπουάτ. Ήταν η πρώτη showγούμαν που έφερε στην Ελλάδα τα μπαλέτα και τα ακριβά κοστούμια. Μία καλλιτέχνιδα που δεν τραγουδά αλλά ερμηνεύει κάθε λέξη του στίχου!..
Η φωνή της, ολοκάθαρη με φοβερούς χρωματισμούς και ατελείωτες αναπνοές. Η Μαρινέλλα ήταν η πρώτη που έκανε ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος της και κυκλοφόρησε σε δίσκο το 71, ενώ 3 χρόνια πριν ήταν ίσως η πρώτη που κυκλοφόρησε δίσκο 33’ στροφών. Νυχτερινά κέντρα, μπουάτ, φεστιβάλ, γιουροβίζιον, Ηρώδειο, κινηματογράφος, τηλεόραση, συναυλίες σε όλη την γη και όλων των ειδών τα τραγούδια, αυτή είναι η μεγάλη Μαρινέλα που γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1938 στη Θεσσαλονίκη, από γονείς Κωνσταντινουπολίτες. Το πραγματικό της όνομα είναι Κυριακή Παπαδοπούλου και λίγοι θυμούνται σήμερα ότι στο ξεκίνημα της ήταν ηθοποιός, μέλος ενός περιοδεύοντος θεάτρου. Ένα βράδυ η τραγουδίστρια του θιάσου αρρώστησε και έπρεπε να αντικατασταθεί. Έτσι, απλά, γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ελληνικούς μύθους στο καλλιτεχνικό στερέωμα..
Ξεκινά την καριέρα της ως τραγουδίστρια στο κέντρο "Πανόραμα" της Θεσσαλονίκης τραγουδώντας Σ. Βέμπο. Eκει, ο τραγουδοποιός Τόλης Χάρμας θα την "βαφτίσει" καλλιτεχνικά με το όνομα "Μαρινέλλα", εμπνευσμένος από ένα ομώνυμο τραγούδι. Τον Αύγουστο του 1956 γνωρίζει τον Σ. Καζαντζίδη και εκεί στο νυχτερινό κέντρο γεννήθηκε ο μεγάλος έρωτας. Ο γάμος δεν κράτησε πολύ αλλά έμειναν για πάντα φίλοι.  Ήταν η γυναίκα που στάθηκε ισάξια δίπλα στον Στέλιο Καζαντζίδη, ενώ καθιερώθηκε ως η σημαντικότερη «δεύτερη φωνή» στην ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού! Μαζί θα καταφέρουν να γίνουν το μεγαλύτερο ντουέτο της Ελλάδος, αξεπέραστο ως τις ημέρες μας. Κάθισε στο πάλκο, ώρες ατέλειωτες στις καρέκλες, δίπλα στον Καζαντζίδη και στους Ζαμπέτα, Μητσάκη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου κ.α.. Ο κόσμος της ξενιτιάς και του πόνου βλέπει στη μορφή του Καζαντζίδη το απόλυτο λαϊκό είδωλο.. Στα νυχτερινά κέντρα που εμφανίζονταν υπήρχε το αδιαχώρητο. Τραγούδησαν όλα τα είδη τραγουδιού: έντεχνο, λαϊκό ,δημοτικό, ρεμπέτικο. Μαζί γύρισαν όλο τον κόσμο τραγουδώντας για τα προβλήματα της φτώχειας, της ξενιτιάς και της αδικίας που αντιμετώπιζε ο ελληνικός λαός..
Το 72 η Μαρινέλλα μένει έγκυος στην μονάκριβη κόρη της Τζωρτζίνα καρπός του σύντομου έρωτα της με τον πρωταθλητής στην ιππασία φρέντυ σερπιέρη. Το γεγονός σχολιάζεται πολύ αφού το να είναι ανύπαντρη μάνα η μεγάλη σταρ ήταν θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Το 74 παντρεύεται τον Τ. Βοσκόπουλο με κουμπάρο τον Γιώργο Κατσαρό. Μαζί θα ηχογραφήσουν δίσκους και θα παρουσιάσουν λαμπερά σόου στην νυχτερινή Αθήνα. Τα ντουέτα τους χαλάνε κόσμο, ήταν το ζευγάρι που μονοπώλησε τα φώτα της δημοσιότητας όσο ίσως κανένα άλλο στη δεκαετία του ’70.  Από τον οριστικό χωρισμό τους και μετά, δεν υπήρξε ποτέ κάποια δισκογραφική ή γενικότερα καλλιτεχνική συνεργασία τους.
O F.Sinatra βλέποντας την Μαρινέλλα το 79 να ερμηνεύει αποσπάσματα από την "Κάρμεν" με ελληνικούς στίχους, είπε πως αν διάλεγε να κάνει διεθνή καριέρα, 2 βδομάδες θα ήταν αρκετές για να μιλάει γι' αυτή όλος ο κόσμος. 
Η Μαρινέλλα ηχογράφησε συνολικά 66 δίσκους, τραγούδησε Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Γκάτσο, Καλδάρα, Τσιτσάνη, Σπανό, Χατζηνάσιο, Πλέσσα και συνεργάστηκε με όλους τους παλαιούς και σύγχρονους τραγουδιστές. Αυτή είναι η ζωή της Μαρινέλλας, του ζωντανού θρύλου που σαρώνει μέχρι σήμερα τις πίστες με το κέφι, το μπρίο και την ζωντάνια της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου