Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ.. Ο ΜΥΘΟΣ

Έπαιξε σε δεκάδες ταινίες, τραγούδησε αμέτρητες επιτυχίες, ήταν η απόλυτη εθνική σταρ με μεγάλη αποδοχή από το ευρύ κοινό που την στήριξε πάντοτε σε όλα της τα καλλιτεχνικά εγχειρήματα. Όσες φορές και να δούμε στην τηλεόραση την Αλίκη Βουγιουκλάκη να πρωταγωνιστεί στα έργα πάντα παρακολουθούμε σαν να είναι η πρώτη φορά. Η σχέση της με τον απλό λαό λειτουργούσε σαν μαγνήτης, ωστόσο μια μερίδα κόσμου αλλά και κριτικών διατύπωναν αρκετές επιφυλάξεις, όχι τόσο για το ταλέντο και τον επαγγελματισμό της, όσο για τα στερεότυπα που εισήγαγε στον χώρο του θεάματος. Δεν είναι λίγες πάντως εκείνες που προσπάθησαν να την μιμηθούν, να αντιγράψουν το σκέρτσο, το νάζι της. Η Αλίκη ήταν φαινόμενο και ως είδωλο κατέληξε να αντιπροσωπεύει καλύτερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη μια ολόκληρη εποχή της μεταπολεμικής Ελλάδας, την εποχής της αθωότητας.
 Ήξερε πολύ καλά να μανατζάρει την προσωπική της εικόνα, να την «πουλάει» ακόμη και εκτός Ελλάδας. Γνώριζε πως να αγγίζει το συναίσθημα και τις καρδιές του λαού. Είχε το χάρισμα από τότε που γεννήθηκε, στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι από τον Ιωάννη Βουγιουκλάκη, πρώην Νομάρχη Αρκαδίας και νομικό, και την Αιμιλία Κουμουνδούρου. Όταν ήταν τριών ημερών αρρώστησε με πνευμονία και αμέσως οι γονείς της φώναξαν ιερέα να τη βαφτίσει δίνοντας το όνομα Αλίκη - Σταματίνα. Τα παιδικά της χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα και φτωχικά. Στην κατοχή ο πατέρας της δολοφονήθηκε και η μητέρας της ανέλαβε μόνη να μεγαλώσει τα τρία παιδιά Αλίκη, Αντώνη και Τάκη. Το πλούσιο υποκριτικό της ταλέντο διαφάνηκε από τα παιδικά της χρόνια που πρωταγωνιστούσε στις σχολικές θεατρικές παραστάσεις. Το 52 έδωσε εξετάσεις στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, κρυφά από την οικογένειά της, καθώς το επάγγελμα του ηθοποιού εθεωρείτο ντροπή την εποχή εκείνη. Το καλοκαίρι του 54, πριν ακόμα τελειώσει τη σχολή κι ενώ επέστρεφε από τις διακοπές της, την κάλεσε ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χατζίσκος για να αντικαταστήσει την Άννα Συνοδινού, στο ρόλο της Ιουλιέτας. Για να παίξει στο έργο χρειάστηκε να πάρει ειδική άδεια από τη σχολή της, έχοντας στη διάθεσή της μόνο 3 ημέρες για να προετοιμαστεί. Η Ιουλιέτα μπορεί να μην ήταν υπόδειγμα σεξπηρικής ερμηνείας, κοινό και κριτικοί, όμως, χειροκρότησαν την προσπάθειά στο ντεμπούτο της.
και το 61 συγκροτεί τον δικό της θίασο, την ίδια χρονιά συνεργάζεται με την εταιρεία «Φίνος Φιλμ», και μαζί κάνουν δεκάδες ταινίες, από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Οι ρόλοι της, κατά κανόνα της χαριτωμένης σκανδαλιάρας κοπέλας, είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και εξασφάλισαν στην ηθοποιό τεράστια δημοτικότητα. Με την «Μανταλένα» κέρδισε το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης, ενώ η ίδια ταινία μας εκπροσώπησε στο φεστιβάλ των Καννών. Η «Υπολοχαγός Νατάσσα» ήταν για πολλά χρόνια η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Έκανε πολλούς δεσμούς με διάσημους Έλληνες αλλά η συνάντησή της το 59 στα κινηματογραφικά πλατό της ταινίας «Αστέρω» με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, αποτέλεσε την απαρχή της ιστορίας του διασημότερου καλλιτεχνικού ζεύγους.
Τον Ιανουάριο του 65 παντρεύτηκαν και στις 4 Ιουνίου 1969 γεννήθηκε ο γιος τους, Γιάννης. Ο θυελλώδης γάμος δεν κράτησε πολύ. Διαλύθηκε 10 χρόνια μετά έπειτα από δικαστικές μάχες. Μαζί πρωταγωνίστησαν σε πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, από τα πιο εμπορικά στην ιστορία του ελληνικού θεάματος. 
Μετά την παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στο θέατρο θέλοντας να κάνει μια πιο ποιοτική στροφή στην καριέρα της. Έπαιξε και στην τηλεόραση ενώ η θεατρική της παρουσία έκλεισε το 96 με το έργο «Η Μελωδία της Ευτυχίας». Λίγο αργότερα, οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο.. Ο θάνατός της στα 62 της χρόνια βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον ελληνισμό. 
Η Αλίκη τρία χρόνια πριν φύγει από την ζωή αποκάλυψε ότι το 1980 έκανε ένα δεύτερο γάμο με τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη, ο οποίος έμεινε μυστικός και κράτησε μόλις 2 χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου