Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΑΝΙΤΑ ΕΚΜΠΕΡΓΚ.. Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΄΄ΝΤΟΛΤΣΕ ΒΙΤΑ΄΄

Υπάρχει κάποιος που δεν έχει δει την Ανίτα Εκμπεργκ, στην ταινία του Φεντερίκο Φελίνι «La Dolce Vita» με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι μέσα στο σιντριβάνι, στην φοντάνα ντι τρέβι;. Σίγουρα όχι. Όμως η ίδια σήμερα βιώνει το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής. Η άλλοτε Σουηδή καλλονή με την τεράστια καριέρα και τα αμύθητα πλούτη, η χυμώδης πρωταγωνίστρια, η απόλυτη σταρ των ΄60ς που ξετρέλαινε τον ανδρικό πληθυσμό είναι άπορη και άστεγη. Μένει σε στέγη ηλικιωμένων, στη Ρώμη, αφότου κάηκε το σπίτι της, μετά μια διάρρηξη.
Η Εκμπεργκ γεννήθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας το 1931 και είχε 7  αδέρφια. Μετά από την ενθάρρυνση της μητέρας της, συμμετείχε το 1950 στα τοπικά καλλιστεία ενώ στη συνέχεια ανακηρύχθηκε Μις Σουηδία. Συμμετείχε στο διαγωνισμό για Μις Κόσμος και αν και δεν κέρδισε τον τίτλο, υπέγραψε συμβόλαιο με την Universal. Τότε γνώρισε τον παραγωγό Χάουαρντ Χιουζ, ο οποίος μαγεύτηκε απ' αυτήν. Της ζήτησε να αλλάξει τη μύτη της, τα δόντια της και το όνομά της προκειμένου να κάνει καριέρα. Συμφώνησε στα δύο πρώτα, αρνήθηκε όμως να αλλάξει το όνομά της. έπαιξε δίπλα σε διάσημους ηθοποιούς, όπως ο Ντιν Μάρτιν, ο Τζέρι Λιούις και η Οντρεϊ Χέπμπορν, ωστόσο, ο σπουδαιότερος ρόλος της καριέρας της υπήρξε αυτός της Σίλβια στην «Dolce Vita». 
Αργότερα η ανίτα σε συνέντευξή της παραδέχτηκε πως την είχε ξελογιάσει η λαμπερή ζωή και δεν εκμεταλλεύθηκε όσο έπρεπε την ευκαιρία που της έτυχε για να κυνηγήσει τους μεγάλους ρόλους. Ο Φελίνι πάντως δεν την ξέχασε και της χάρισε άλλους δύο ρόλους, στις ταινίες «Κλόουν» του 1971 και «Συνέντευξη» του 1987. Και στις δύο, η Εκμπεργκ έπαιζε τον εαυτό της, απόδειξη της λατρείας που έτρεφε ο ιταλός κινηματογραφιστής για την πληθωρική Σουηδή την οποία ο ίδιος μετέτρεψε σε μύθο.


 Η προσωπική της ζωή υπήρξε πολυτάραχη με δύο γάμους και πολλές σχέσεις. Παντρεύτηκε την πρώτη φορά τον Βρετανό ηθοποιό Αντονι Στιλ από το 1956 έως το 1959 και τη δεύτερη τον Αμερικανό ηθοποιό Ρικ Βαν Νούτερ από το 1963 έως το 1975. Ο μεγάλος της καημός όμως ήταν τα παιδιά που δεν  απέκτησε. Της έχουν χρεώσει δεσμούς με τους Τάιρον Πάουερ, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ερολ Φλιν, Γκάρι Κούπερ, με τον σκηνοθέτη Ντίνο Ρίζι και τον Φρανκ Σινάτρα, ο οποίος της είχε κάνει και πρόταση γάμου. Επίσης, ο Ρόμπερτ Βάγκνερ στην αυτοβιογραφία του ισχυρίζεται πως είχε μαζί της σχέση μιας νύχτας. Η «αληθινή» αγάπη της Έκμπεργκ ήταν ο μεγαλοεπιχειρηματίας ιδιοκτήτης της FIAT, Τζιάνι Ανιέλι.
Πικρή -ή «γλυκόπικρη» όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια- είναι η ζωή της σήμερα στα 81 της χρόνια. Η Έκμπεργκ, το πάλαι ποτέ φλογερό σεξ σίμπολ, ζει καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι σε γηροκομείο της Ρώμης κι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η σύνταξη των 400 ευρώ που της παρέχεται από το ιταλικό ταμείο καλλιτεχνών δεν φτάνει ούτε για τα φάρμακα της. Η αρχή του τέλους ήταν οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στη βίλα της μετά από εμπρησμό και διάρρηξη το 2009 και ο σοβαρός τραυματισμός της στο πόδι. Έτσι αποφάσισε να στείλει μία επιστολή στο Ιδρυμα Φεντερίκο Φελίνι ζητώντας βοήθεια. Στην Ιταλία της κρίσης, ωστόσο, το Ιδρυμα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και για τον λόγο αυτόν ζήτησε από τον Δήμο του Ρίμινι και τους πολίτες του να συμβάλουν για να μπορέσει να βοηθηθεί η ηθοποιός. 
Σήμερα η Εκμπεργκ ομολογεί ότι νιώθει μοναξιά. Χωρίς σύζυγο, χωρίς παιδιά, μόνη παρέα της η νοσοκόμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου