Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΣΑΝ ΚΟΡΙΤΣΙ, Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΣ

Η ιστορία του μικρού μπρους που έγινε μπρέντα και μετά ντέιβιντ είναι τραγική και συγκλονιστική μέχρι το τέλος. Μια απίστευτη περίπτωση αγοριού που οι γιατροί, από χειρουργικό λάθος, του κατέστρεψαν το μόριο λίγο μετά την γέννηση του, και στη συνέχεια ένας ψυχoλόγος έπεισε τους γονείς του να τον μεγαλώσουν σαν κορίτσι, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στη ζωή του. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με την θεωρία του γιατρού και πήραν μια απίστευτη τροπή που συγκλόνισε την επιστημονική κοινότητα από την δεκαετία του 70 ως τις μέρες μας.
το καλοκαίρι του 1965 σε νοσοκομείο του Καναδά η Janet Reimer γέννησε δίδυμα, τον Bruce και τον Brian. Λίγους μήνες μετά τον τοκετό, και τα δύο μωρά παρουσίασαν δυσκολίες στην ούρηση και οι γιατροί συνέστησαν να κάνουν περιτομή, όμως αυτό αποδείχθηκε καταστροφικό για τον Bruce. Χρησιμοποίησαν ηλεκτρικό νυστέρι που προκάλεσε εκτεταμένες βλάβες στο μόριο του παιδιού και τελικά του το αφαίρεσαν. Η οικογένεια συμβουλεύτηκε πολλούς ειδικούς, αλλά κανένας δεν τους προσέφερε ελπίδα και ο Bruce ήταν καταδικασμένος να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής χωρίς το ανδρικό γεννητικό όργανο του. Ο ψυχολόγος John Money ήταν πεπεισμένος ότι τα αγόρια θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν για να γίνουν κορίτσια αφού θεωρούσε ότι το περιβάλλον καθορίζει την ταυτότητα του φύλου των παιδιών. Μέσα στην απελπισία τους οι γονείς αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Money και έτσι πείστηκαν να τον υποβάλλουν σε εγχείρηση αλλαγής φύλου στην ηλικία των 20 μηνών. Δόθηκε εντολή να μεγαλώσουν το παιδί σαν κορίτσι και να το φωνάζουν Brenda.
Η μητέρα Janet Reimer έκανε ό, τι μπορούσε για να μεγαλώσει και να αναθρέψει τον Bruce ως κορίτσι, το έντυνε ανάλογα και αργότερα του έμαθε μακιγιάζ και την συμπεριφορά των νεαρών κοριτσιών. Χρόνια αργότερα, ο John Money δημοσίευσε ένα άρθρο υποστηρίζοντας ότι το πείραμα που διεξάγεται με την "Brenda" ήταν μια μεγάλη επιτυχία και το πλήρες κείμενο της έκθεσης του αποτυπώθηκε στο βιβλίο: Άνδρας και γυναίκα, αγόρι και κορίτσι το 1972 που επηρέασε πολύ την ιατρική κοινότητα και τις θεραπείες εκείνης της εποχής. Ο Bruce όμως μισούσε να ντύνεται σαν κορίτσι, έσκιζε τα ρούχα του, έκοβε τα μακριά του μαλλιά, έσπαγε όλες τις κούκλες που του είχαν πάρει και δεν ήθελε να κάνει οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες των υπολοίπων κοριτσιών. Οι εμπειρίες του στο σχολείο ήταν φρικτές, συχνά έμπλεκε σε καυγάδες και έφευγε  με γρατσουνιές και σκισμένα ρούχα. Στην εφηβεία άρχισε να αναπτύσσει ανδρική φωνή αλλά και μια έντονα ανδρική και ελκυστική εμφάνιση. Παρ 'όλα αυτά ο ψυχολόγος πίεσε την οικογένεια να προχωρήσει και σε μια ακόμα χειρουργική επέμβαση για δημιουργία πλήρους κόλπου στην Μπρέντα. Το παιδί αντέδρασε έντονα και απείλησε για μία ακόμη φορά με αυτοκτονία. είχε ήδη αποπειραθεί άλλες τρεις φορές με την τελευταία να πέφτει σε κώμα. Μετά από αυτό, ο πατέρας του αποφάσισε να του πει την όλη αλήθεια για ότι συνέβη από τότε που γεννήθηκε. Στα 15 του χρόνια δέχθηκε το πιο ισχυρό σοκ.
Μετά τις αποκαλύψεις υιοθέτησε το νέο όνομα David. έκοψε τα μαλλιά του και άρχισε να ντύνεται και να συμπεριφέρεται σαν αγόρι. Υποβλήθηκε σε μαστεκτομή για την αφαίρεση των μαστών που είχαν αναπτυχθεί με την ορμονική θεραπεία και κατάφερε να αποκαταστήσει τα γεννητικά του όργανα μέσα από διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις. Βοηθήθηκε οικονομικά από τα κέρδη των πωλήσεων του βιβλίου με την ιστορία του που δημοσιεύθηκε από τον John Colapinto και ο οποίος του έδωσε το 50% των εσόδων. Στις αρχές του 2000 ο δίδυμος αδελφός του Brian πέθανε από υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών. Η απώλεια του αδελφού του επηρέασε βαθιά τον David, ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να επισκέπτεται τον τόπο όπου ο αδελφός του είχε ταφεί. Στα 29 του παντρεύτηκε και έγινε θετός πατέρας τριών παιδιών αλλά τα οικονομικά προβλήματα ήταν η αφορμή η σύζυγος του να ζητήσει διαζύγιο. 
Την ίδια μέρα ο ευαίσθητος David, που είχε περάσει τόσα πολλά από την ημέρα που γεννήθηκε πήρε την μεγάλη απόφαση, αυτήν που σκεφτόταν τα τελευταία 23 χρόνια. Πήγε σε ένα πάρκινγκ κοντά στο πατρικό του σπίτι και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι μέσα στο αυτοκίνητό του. Ο David Reimer, το αγόρι που μεγάλωσε σαν κορίτσι όπως έμεινε στην ιστορία, αυτοκτόνησε στις 4 Μαΐου του 2004, σε ηλικία 38 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου