Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛΙ, Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΥΓΜΑΧΟΣ

Ο Μοχάμεντ Άλι, ένας ζωντανός θρύλος, 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία βαρέων βαρών, αγαπητός στον κόσμο, θεωρείται από πολλούς ως το μεγαλύτερο πρότυπο αθλητή όλων των εποχών. 4 γάμοι, 9 παιδιά και μια ολόκληρη οικογένεια να συντηρείται από εκείνον αν και σταμάτησε τον αθλητισμό πριν από 33 χρόνια. Σήμερα η περιουσία του είναι τεράστια, κάποιοι λένε ότι αγγίζει τα 60 εκ. δολάρια. Εξάλλου, μόλις το 2006 πούλησε σε εταιρία μάνατζμεντ που κατέχει και τα δικαιώματα του Έλβις Πρίσλεϊ, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της εικόνας του έναντι 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Κι όμως οι συγγενείς του ανθρώπου που ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια από την ασθένεια του πάρκινσον, σφάζονται για τα χρήματα του 70χρονου που η ζωή του έγινε ταινία και ο ίδιος ενέπνευσε τους πυγμάχους όλου του κόσμου.
 Ο Άλι γεννήθηκε ως Κάσιους μαρσέλους Κλέι τζούνιορ πριν από 70 χρόνια. Σήμερα είναι παράλυτος και ζει μαζί με την τέταρτη σύζυγό του λόνι, στην Αριζόνα αλλά ο αδερφός του ραχμάν στρέφεται κατά της συζύγου του θρύλου του μποξ, την οποία κατηγορεί πως έχει πάρει τον μοχάμεντ άλι μακριά τους και διαχειρίζεται όλα του τα χρήματα. Η ίδια λέει πως εκείνη του συμπαραστέκεται και εκτελεί χρέη νοσοκόμας και πως αν δεν την είχε γνωρίσει πριν από 30 χρόνια, η υγεία του θρυλικού πυγμάχου θα είχε επιδεινωθεί  και η περιουσία του θα είχε εξανεμιστεί. Ο Άλι μπορεί να ήταν υπόδειγμα ήθους ως αθλητής, στην προσωπική ζωή του, όμως συχνά υπερέβαινε τα εσκαμμένα. Κι αυτό καταδεικνύει η συμπεριφορά που επέδειξε στις τρεις πρώτες συζύγους του και στα εννιά παιδιά του. Ήταν άστατος με άσχημη συμπεριφορά , την ίδια που είχε και ο πατέρας του ο οποίος ήταν γυναικάς και απατούσε τη μητέρα του μοχάμεντ.


Ο γιος του μεγάλου αθλητή, Μοχάμεντ Άλι Τζούνιορ ζει σε μία κακόφημη φτωχογειτονιά του Σικάγο. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο μικρά κοριτσάκια τα οποία συντηρεί με κουπόνια διαμένοντας σε μία σοφίτα που του έχουν εκχωρήσει τα πεθερικά του. Δουλεύει εδώ κι εκεί και όλοι αναρωτιούνται γιατί ο πλούσιος πυγμάχος έχει αφήσει τον 40χρονο να ζει έτσι. Ο τζούνιορ μαζί με τον θείο του κατηγορούν την Λόνι πως έκλεισε ειδικό λογαριασμό που τους είχε ανοίξει ο άλι πριν από χρόνια ώστε να τους βοηθήσει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την άποψη τους πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζεται η μεγάλη κόρη του Αλι, Μάριουμ που υποστηρίζει ότι ο πατέρας της έχει φροντίσει και τις 4 συζύγους και τα 9 παιδιά του, εννοώντας πως υπάρχει διαθήκη.
Ο άλι έκλεισε την καριέρα του έχοντας μόλις πέντε ήττες και 56 νίκες ενώ με το κίνημα κατά του πολέμου του Βιετνάμ προκάλεσε αντιδράσεις στην αμερικανική κοινή γνώμη. Απόγονος Αφρικανών σκλάβων, άρχισε να ασχολείται με την πυγμαχία από νεαρή ηλικία, όταν του έκλεψαν το ποδήλατο. Το 65 ασπάστηκε τον Ισλαμισμό και άλλαξε το όνομα του σε Μοχάμεντ Άλι, κίνηση η οποία του επέφερε πολλά προβλήματα. Ο τίτλος του πρωταθλητή του αφαιρέθηκε όταν αρνήθηκε να παρουσιαστεί στο στρατό για τον πόλεμο του Βιετνάμ, υποστηρίζοντας ότι το Κοράνι απαγόρευε να συμμετάσχουν οι Μουσουλμάνοι σε πολέμους Χριστιανών, κάτι που εξόργισε το αμερικανικό συντηρητικό κατεστημένο και σύντομα του αφαιρέθηκε η άδεια πυγμαχίας. 
Ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 αλλά οι επιδόσεις του δεν συγκινούσαν τους λευκούς. Ο ρατσισμός βασίλευε και όταν αρνήθηκαν να τον σερβίρουν σε εστιατόριο εκείνος οργισμένος πέταξε το μετάλλιο στον ποταμό του οχάιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου