Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

Ήταν γεννημένος ναυτικός, πλοιοκτήτης στα 18 του, ένδοξος πολεμιστής στο πλευρό των ρώσων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δαιμόνιος επιχειρηματίας και μέγας ευεργέτης. Ο Ιωάννης Βαρβάκης έμεινε για πάντα στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το χαβιάρι σε όλη την υφήλιο πριν από 225 χρόνια. Γεννήθηκε το 1745 στα Ψαρά και ήταν γιος του καραβοκύρη Ανδρέα Λεοντίδη και της Μαρίας Μάρου. Σε νεαρή ηλικία ξόδεψε όλη του την περιουσία για να μετατρέψει το πλοίο του σε πολεμικό και το 1768 το ενέταξε στη δύναμη του ρωσικού ναυτικού. Πήρε μέρος στην ναυμαχία του Τσεσμέ με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να του βγάλουν το καπέλο. Λόγω της δράσης του, του κόλλησαν το παρατσούκλι Βαρβάκης από το αρπακτικό πουλί βαρβάκι που ήταν είδος γερακιού. Του άρεσε και το χρησιμοποίησε ως επίθετο για το υπόλοιπο της ζωής του. Έτσι πέρασε στην ιστορία, και μάλιστα για το μεγάλο έργο του και τις αμέτρητες αγαθοεργίες του στη Ρωσία, του απονεμήθηκε το αυτοκρατορικό δίπλωμα και οικόσημο ως ισόβιος και κληρονομικός τίτλος ευγενείας.
Όταν το 1774 ο σουλτάνος υπέγραψε ειρήνη, παραχωρώντας στη Ρωσία τις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ο Βαρβάκης δεν επέστρεψε στα Ψαρά αλλά έβαλε πλώρη για την Κωνσταντινούπολη, χωρίς να υπολογίζει το πόσο εχθρικό ήταν το περιβάλλον εκεί για τους Έλληνες. Το πλοίο του κατασχέθηκε, ο ίδιος βρέθηκε μπλεγμένος με τις αρχές και εκδιώχθηκε. Χωρίς μία δραχμή στην τσέπη, αποφάσισε να ζητήσει ακρόαση από την Αικατερίνη, περπατώντας για περίπου 5.000 χιλιόμετρα μέχρι την Αγία Πετρούπολη. Εκεί συνάντησε τον Γρηγόριο Ποτέμκιν, εραστή της Αικατερίνης, ο οποίος μεσολάβησε ώστε η Τσαρίνα να τον δεχθεί. Εκείνη αποδείχθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρη δίνοντάς του ένα πουγκί με χρυσά ρούβλια και μια άδεια απεριόριστης και αφορολόγητης αλιείας στην Κασπία. τον ονόμασε ανθυποπλοίαρχο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και ο Ιωάννης Βαρβάκης έγινε Ιβάν Αντρέγεβιτς Βαρβάτσι.
Από την Αγία Πετρούπολη πήγε στην πόλη Αστραχάν, χωρίς την παραμικρή ιδέα για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει την άδεια αλιείας. Αντί να ασχοληθεί με το ψάρεμα αγόρασε ένα αποστακτήριο, με στόχο να φτιάχνει κρασί από τα γλυκά σταφύλια της στέπας. Τότε γνωρίστηκε με τον  έμπορο Πιοτόρ Σαπόζνικοφ, ο οποίος τον προέτρεψε να ασχοληθεί με την αλιεία. Ικανός να κτίζει μεγάλα, αξιόπλοα και προηγμένα καράβια, ο Βαρβάκης ήταν εκτός συναγωνισμού απέναντι στους μικρομεσαίους παράκτιους Ρώσους ψαράδες. Τα πλοία του Βαρβάκη φορτώνονταν οξύρρυγχους, λευκούς σολομούς, μεγάλους λούτσους κι άλλα πολύτιμα ψάρια. Σε ένα από τα ταξίδια του δοκίμασε χαβιάρι που τον φίλεψαν Ρώσοι χωρικοί. Έχοντας στο μυαλό του το πάθος των Ελλήνων για το αυγοτάραχο, κατάλαβε αμέσως με ποιον τρόπο θα μπορούσε να βγάλει πολλά χρήματα.
το χαβιάρι και η εξαγωγή του είχαν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν και οι Ιταλοί έμποροι. Το ευαίσθητο έδεσμα ήταν αδύνατον να ταξιδέψει για καιρό μέσα στα ξύλινα κασόνια της εποχής, όσο καλά παστωμένο κι αν ήταν. Η λύση βρέθηκε από τον Βαρβάκη. Τα κιβώτια από ξύλα φλαμουριάς τα οποία δεν προκαλούσαν αλλοιώσεις στα πολύτιμα αυγά, ήταν απόλυτα στεγανά κι έτσι διατηρούσαν σε πολύ καλή κατάσταση το φορτίο με αποτέλεσμα να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, πάνω σε καμήλες ή φορτωμένο σε ιστιοφόρα. Το 1788 η επιχείρηση απασχολούσε 3.000 εργάτες για την επεξεργασία και το πακετάρισμα των αυγών του οξύρρυγχου. Από το 1815 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Ταϊγάνι, όπου μετέφερε όλη σχεδόν την κινητή περιουσία του. Είχε δώσει εν τω μεταξύ μέρος από την τεράστια περιουσία του για κοινωφελή έργα στη Ρωσία όπως νοσοκομεία, γέφυρες και διώρυγες. Ο Βαρβάκης εξόπλισε τους ομογενείς που πολεμούσαν με τον Αλέξανδρου Υψηλάντη ενώ μέσω του Πατριαρχείου κατάφερε να εξαγοράσει πάρα πολλούς Έλληνες αιχμαλώτους. Ο Βαρβάκης πάνω απ' όλο βοήθησε τον αγώνα των Ψαριανών, των συμπατριωτών του. Έστειλε τρόφιμα και διάφορα άλλα εφόδια. Το 1824, ήρθε στην Ελλάδα εκατομμυριούχος, για να βοηθήσει με κάθε μέσο τους πρόσφυγες αλλά ένα χρόνο μετά πέθανε στη Ζάκυνθο. 
Στη διαθήκη του άφησε 1.000.000 ρούβλια κληροδότημα για την ίδρυση του Βαρβακείου Λυκείου, και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς. το 1857 άρχισε η ανέγερση του κτιρίου της Βαρβακείου Σχολής ενώ σήμερα λειτουργεί γυμνάσιο και λύκειο με το όνομα "Βαρβάκειος Πρότυπη Σχολή". Με δική του δωρεά κατασκευάστηκε και η κλειστή αγορά της Αθήνας, η Βαρβάκειος. Ο ανδριάντας του Ιωάννη Βαρβάκη βρίσκεται στο Ζάππειο ενώ ο τάφος του είναι στο πρώτο κοιμητήριο Αθηνών.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Α.ΟΧΑΝΙΑΝ,Ο ΝΕΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΑΡΜΕΝΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΣΚΛΕΝΑΡΙΚΟΒΑ

Στα 42 της χρόνια παραμένει εντυπωσιακή όπως ακριβώς την γνωρίσαμε στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια όταν ήρθε στον Ολυμπιακό ο τότε σύζυγος της Κριστιάν Καρεμπέ. Ο Γάλλος άσσος και η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα ήταν ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα ζευγάρια. Εκείνος γνωστός ποδοσφαιριστής με καριέρα σε μεγάλες ομάδες και εκείνη ένα από τα πιο όμορφα και πιο αναγνωρίσιμα μοντέλα στον χώρο της μόδας, με πόδια που αγγίζουν το 1,25 εκ. Ήταν στα τέλη του 1996 όταν ο Κριστιάν Καρεμπέ, που τότε αγωνιζόταν στη Σαμπντόρια, γνώρισε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης την 25χρονη Αντριάνα. Ο έρωτάς τους φούντωσε, ο Καρεμπέ άφησε την γυναίκα και την κόρη του και τυλίχθηκε στα δίχτυα της ξανθιάς καλλονής. Τώρα μετά από 14 χρόνια γάμου χώρισαν και η ίδια έκανε το επόμενο βήμα στην ζωή της στο πλευρό του δισεκατομμυριούχου Aρμένιου επιχειρηματία Αράμ Οχανιάν 59 ετών. Τον Ιούνιο επισημοποίησαν τη σχέση τους μ' ένα παραμυθένιο γάμο στο Μονακό παρουσία λίγων φίλων και συγγενών. Οι δυο τους συναντήθηκαν στο Μ…

Η ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΧΑΛΕΠΑ

Το πρόσωπο της κοιμωμένης του χαλεπά είναι σμιλεμένο περίτεχνα, δείχνει ήρεμο. Η κοπέλα έχει γείρει στο πλάι, σα να κοιμάται. Είναι ντυμένη για τον ύπνο με το κοριτσίστικο νυχτικό της προσεκτικά κουμπωμένο μέχρι ψηλά στο στέρνο. Τα χέρια της μοιάζουν να είναι ζωντανά ενώ είναι σκεπασμένη με ένα σεντόνι.  Ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς ήταν γόνος οικογένειας φημισμένων μαρμαρογλυπτών από την Τήνο. Ο πατέρας του και ο θείος του είχαν μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση μαρμαρογλυπτικής με παραρτήματα στο Βουκουρέστι, την Σμύρνη και τον Πειραιά. Το 1877 άρχισε να δουλεύει το πιο διάσημο γλυπτό του, την Κοιμωμένη για τον τάφο της Σοφίας Αφεντάκη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Το επιτύμβιο μνημείο της Σοφής όπως την αποκαλούσαν στο στενό της περιβάλλον παραγγέλθηκε από τον θείο της, ευεργέτη της Κιμώλου. Η κοπέλα πέθανε το 1873 σε ηλικία 18 χρόνων από φυματίωση και πέρασε στην αθανασία χάρη στη σμίλη του ΓιαννούληΧαλεπά. Το 1875 ο Χαλεπάς ανοίγει εργαστήριο στην Αθήνα και γνωρίζεται με τον έρωτα της ζω…

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΧΕΝΤ ΑΛΤΡΑΝΤ. ΑΠΟ ΒΕΔΟΥΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ, ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ

Ο Γάλλοσύριος Μοχέντ Αλτράντ δεν είναι απλά ένας ακόμη αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στην λίστα του ΦΟΡΜΠΣ. Είναι η επιτομή του φτωχού, ανήμπορου και χωρίς μέλλον μωρού που γεννήθηκε στην έρημο από βεδουίνους κι όμως κατέκτησε τον κόσμο. Μοναδικό του όπλο η δίψα για μόρφωση. Η εκπαίδευση που ήρθε κάτω από σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες τον οδήγησε στην καταξίωση και την κορυφή.  Σήμερα δεν γνωρίζει την ηλικία του. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο που να καταγράφει την ημέρα που γεννήθηκε σε μια σκηνή φυλής βεδουίνων που περιπλανιόνταν στην έρημο της Συρίας. Για να μπορούν να γιορτάζουν τα γενέθλιά του τα 5 παιδιά του αποφάσισαν να ορίσουν την 9η Μαρτίου και όσον αφορά την χρονιά της γέννησής του επέλεξαν το 1948. Ο Altrad που δεν μιλούσε γαλλικά και ως μετανάστης σε μια ξένη χώρα δεν ήξερε κανέναν, σήμερα είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Ο επιχειρηματίας κατάφερε να δημιουργήσει την εταιρία του Altrad Group, που προμηθεύει σκαλωσιές, πολύτιμο εργαλείο για κάθε είδους κατασκευέ…