Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΠΕΥΤΟΝ, Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΥΛΙΝ, Η ΑΝΟΔΟΣ, Η ΠΤΩΣΗ

Ήταν μια καλλονή, με ένα καταπληκτικό γαλάζιο βλέμμα που μάγευε τους άνδρες. Η Barbara Payton ξεκίνησε ως μοντέλο στις αρχές της δεκαετίας του 1940 στις ΗΠΑ, για να μεταπηδήσει σύντομα στο χώρο του κινηματογράφου και να μιλήσουν κάποιοι για τη νέα μέρυλιν. Η καριέρα της εντυπωσιακής ξανθιάς εκτοξεύθηκε στην κορυφή του Hollywood με την ταινία Kiss Tomorrow Goodbye, κερδίζοντας πάνω από 10.000 δολάρια ημερησίως, ποσό αστρονομικό για την εποχή. Τα έντυπα είχαν ήδη αρχίσει να την αποθεώνουν αντιμετωπίζοντας την ως το αντίπαλο δέος της Marilyn Monroe. Τα ξέφρενα πάρτι, οι πολλοί άνδρες, η μεγάλη επιτυχία, και οι ταινίες διαδέχονταν η μία την άλλη και όλα έδειχναν ότι θα μείνει στην ιστορία για το ταλέντο και την ομορφιά της.
Γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 27 στο τέξας ως Barbara Lee Redfield από νορβηγούς μετανάστες. Οι γονείς της είχαν μακροχρόνια προβλήματα με το αλκοόλ ενώ η κακοποίηση της μητέρας της ήταν ένα συνηθισμένο συμβάν στο σπίτι. Στα 16 της κλέφτηκε με έναν συμμαθητή της, προσπάθησαν να παντρευτούν αλλά ο γάμος ακυρώθηκε από τους γονείς και εκείνη εγκατέλειψε το σχολείο. Στα 18 της γνώρισε τον πιλότο John Payton με τον οποίο παντρεύτηκε και μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Άρχισε να δουλεύει σαν μοντέλο σε φωτογραφίσεις ρούχων, γέννησε τον γιο τους τζον λι ώσπου την ανακάλυψε η Universal Studios και υπέγραψε την πρώτη της σύμβαση προς $ 100 την εβδομάδα. Γύρισε αρκετές ταινίες και η Warner Bros της έδωσε μισθό 5.000 δολ. την εβδομάδα. Έπαιξε με τους Gary Cooper και Gregory Peck αλλά η πτώση στην καριέρα της ήρθε γρήγορα το 1951 με μια ταινία τρόμου. Οι δημόσιες εμφανίσεις της άρχισαν να πληθαίνουν αλλά στα πάρτι πήγαινε κάθε φορά με άλλο συνοδό, το ποτό και τα ναρκωτικά ήταν το επόμενο βήμα. Ακολούθησαν δεκάδες δεσμοί αλλά και 3 ακόμη άτυχοι γάμοι. Ο ένας με τον τόουν ο οποίος όταν αποφάσισε να την χωρίσει έβαλε ένα ιδιωτικό ντετέκτιβ να την παρακολουθεί, την φωτογράφισε σε ερωτικά ραντεβού και έστειλε τις φωτογραφίες σε όλα τα μεγάλα στούντιο του Hollywood, ελπίζοντας ότι θα καταστρέψει την καριέρα της. Όπως και έγινε. 
Η ξέφρενη και άστατη ζωή της, με τους εφήμερους εραστές άρχισε να αμαυρώνει τη φήμη της. Έκανε δεσμούς μεταξύ άλλων με τους ηθοποιούς Mickey Knox , George Raft, Gregory Peck, Tom Conway, Γούντι Strode , Guy Madison ,Gary Cooper και Bob Hope. Με τον παραγωγό Howard Hughes και τον γκάνγκστερ Mickey Cohen. Η ίδια άρχισε να αντιμετωπίζεται ως περιθωριακή γυναίκα ελαφρών ηθών και τα studios σταμάτησαν να την καλούν. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 η καριέρα της είχε καταρρεύσει οριστικά και ή ίδια είχε χάσει όλα της τα λεφτά. Μοιραία το έριξε στις καταχρήσεις και για να εξασφαλίσει την καθημερινή δόση των ναρκωτικών κατέφυγε στην πορνεία. Έφτασε στο σημείο να πηγαίνει με άντρες, να πουλάει το κορμί της ακόμη και για 5 δολάρια.
Από το 1955 - 1963, κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, μπαινόβγαινε σε κλινικές και σε αστυνομικά τμήματα για πορνεία, κλοπές, ναρκωτικά και ακάλυπτες επιταγές. Έπαιρνε σχεδόν κάθε βράδυ υπνωτικά χάπια για να κοιμηθεί και στα 39 της ζύγισε 47 κιλά, τα μαλλιά  της έμοιαζαν με 80χρονης, το δέρμα της ζαρωμένο, οι φλέβες μαυρισμένες, η μύτη διαλυμένη και το ντύσιμο της σαν ρακοσυλλέκτριας. Ζώντας σε ένα σκοτεινό καταγώγιο, αδύνατη και άρρωστη προσέφερε ερωτικές υπηρεσίες σε αστέγους και περιθωριακούς τύπους. Ώσπου αποφάσισε λίγο πριν κλείσει τα 40, βαριά άρρωστη να επιστρέψει στο πατρικό της και στους γονείς της. Στις 8 Μαΐου 1967, η Payton πέθανε από την αδύναμη καρδιά  της και την ηπατική ανεπάρκεια στην αγκαλιά της μητέρας της. 
Το μοναδικό της παιδί, ο γιος της τζον το έμαθε ενώ υπηρετούσε στο βιετνάμ. Τα μάτια της, είπε ο ιατροδικαστής, ήταν το μόνο στοιχείο που έμεινε να θυμίζει τη θεά του παρελθόντος, εκείνο το κορίτσι που φάνταζε ικανό να κατακτήσει όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου