Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΒΕΑΤLES ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΝΗΣΙΟΥ

Μπορεί να μην τους απολαύσαμε ποτέ στη χώρα μας για κάποια από τις εκπληκτικές συναυλίες τους, λόγω των κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων, ωστόσο, τα διάσημα σκαθάρια βρέθηκαν το 1967 στην Ελλάδα για μερικές ημέρες διακοπών. Στο σπάνιο αυτό ντοκουμέντο παρακολουθείται τους Τζων Λένον  Πωλ Μακάρτνεϋ  Τζωρτζ Χάρισον και τον Ρίνγκο Σταρ  να περιπλανώνται σε διάφορα μέρη της Αθήνας και να κάνουν κρουαζιέρα στα γραφικά νησιά των Κυκλάδων όπου επιδίδονται σε χορευτικές φιγούρες.
Οι μπιτλις είχαν ζητήσει άδεια από το καθεστώς να έρθουν στην Ελλάδα για να αγοράσουν το νησί της Αγίας Τριάδας απέναντι από την Ερέτρια. Ήταν η εποχή που έψαχναν να αγοράσουν ένα νησί, όπου θα μπορούσαν να απομονωθούν μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Η δικτατορία όμως αρνήθηκε αρχικά την είσοδο τους αλλά στη συνέχεια τους το επέτρεψε. Ο στενός φίλος και συνεργάτης τους, Αλέξης Μάρδας τους έφερε σε επαφή με την εφοπλιστική οικογένεια του Σοφοκλή Παπανικολάου. Οι Beatles ξετρελάθηκαν με το νησί που έχει σχήμα κιθάρας κάτι το οποίο θεώρησαν καρμικό, αλλά παρά τον ενθουσιασμό τους δεν πέρασε ποτέ στην ιδιοκτησία τους.
Το νησί με τους δεκάδες διάσημους επισκέπτες μπορεί να μην πουλήθηκε μέχρι σήμερα, όμως έχει γράψει ιστορία. Το 1958 το αγόρασε ο Σοφοκλής Παπανικολάου που ήταν γενικός Επιμελητής της βασιλικής οικογένειας. Προηγούμενοι ιδιοκτήτες ήταν τρεις ψαράδες οι οποίοι χρειάζονταν τα χρήματα για να παντρέψουν την αδερφή τους!. Η οικογένεια Παπανικολάου μετέτρεψε το νησί σε οικολογικό παράδεισο. Χιλιάδες δένδρα, ελαιόδεντρα, τεράστιοι κήποι με λουλούδια, ροδακινιές, πορτοκαλιές,  παραλίες με λεπτή άμμο και τελικά  μια καταπράσινη νησίδα, σήμα κατατεθέν της Εύβοιας.  Δύο χρόνια κράτησαν οι εργασίες κατασκευής της εξοχικής κατοικίας της οικογένειας, της εκκλησίας Αγίας Τριάδας και της καμπάνας στην παραλία στα πρότυπα των οικημάτων του Ωνάση στον Σκορπιό και της Γουλανδρή στο Ρευματονήσι.
Συχνοί επισκέπτες ήταν η Βασίλισσα Φρειδερίκη με τα παιδιά της Σοφία, Ειρήνη και Κωνσταντίνο, ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες ακόμη και Ρώσοι αστροναύτες. Εποχή όμως στο νησί άφησε η επίσκεψη του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν φιλοξενούμενος του Αριστοτέλη Ωνάση στην περίφημη κρουαζιέρα του με τη θαλαμηγό «Christina».. Τώρα η Αγία Τριάδα που έχει επιφάνεια 58 στρέμματα, φιγουράρει προς πώληση σε διάσημε ιστοσελίδες του ρίαλ εστέιτ έναντι 20 εκ. δολαρίων. Διαθέτει μια μεγάλη βίλα, σπιτάκια προσωπικού, δύο καμπάνες στις ιδιόκτητες παραλίες, εκκλησία, καθώς και χώρο δεξιώσεων που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 30 άτομα.
κοντά στην Αγία Τριάδα βρίσκεται το «Νησί των Ονείρων» με το οποίο Άραβες μεγιστάνες, πάμπλουτοι Ρώσοι επενδυτές, αλλά και πασίγνωστοι Έλληνες επιχειρηματίες φέρονται να"φλερτάρουν" για την απόκτηση του. Το καταπράσινο νησί των 66 στρεμμάτων γνωστό και ως 'Πεζονήσι', βγαίνει στο σφυρί με το κατώτερο ετήσιο μίσθωμα να έχει οριστεί το ποσό των 100.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το παλιό ξενοδοχειακό συγκρότημα του Νησιού έχει 52 δωμάτια, 46 bungalows, εγκαταστάσεις mini golf, τένις και βόλεϊ. Ο δήμος Ερέτριας έχει την εκμετάλλευση από το δημόσιο μέχρι το 2045 και τώρα αναζητά επενδυτή..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου