Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

50 ΧΡΟΝΙΑ ΧΙΛΤΟΝ.. Η ΕΝΔΟΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Είναι το πρώτο ξενοδοχείο παγκόσμιας αλυσίδας που λειτούργησε ποτέ στην Αθήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις ξένων. Το Ηilton υψώθηκε πριν από ακριβώς 50 χρόνια στην λεωφόρο βασιλίσσης σοφίας 46 και σηματοδότησε την είσοδο της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας. Επιβλητικό, με την μνημειώδη ανάγλυφη σύνθεση του Γιάννη Μόραλη στην κεντρική όψη, έχει καταγράψει στις  σουίτες του ένα μέρος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Το κτίριο-σταθμός που κόστισε 15 εκ. δολ. διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της πόλης, άρχισε να σχεδιάζεται από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα το 1958 σε συνεργασία με άλλους 3 επιστήμονες.
«ένα ξενοδοχείο αμύθητου πλούτου πρόκειται να ανεγερθεί εις τας Αθήνας» έγραφε το πρωτοσέλιδο του βήματος το 1957 αλλά πολύ γρήγορα κάποιοι θα το αποκαλέσουν ουρανοξύστη, που θα καταστρέψει το αστικό τοπίο και η ανέγερσή του θα αντιμετωπιστεί ως οικονομικο-πολιτικό σκάνδαλο. Η περιοχή των 17 χιλ. τετραγ. μέτρων που αγοράστηκε από την εταιρία χίλτον ήταν το τελευταίο ελεύθερο κομμάτι της κοιλάδας του Ιλισού ποταμού που κατέβαινε κάτω από την σημερινή μιχαλακοπούλου. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την τότε ιονική τράπεζα και το πιο σύγχρονο ξενοδοχείο έκανε εγκαίνια το 1963 παρουσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Αριστοτέλη Ωνάση και του Φρανκ Σινάτρα. 
Οι 3ήμερες εορταστικές εκδηλώσεις συγκέντρωσαν διάσημους και ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά.  Εκεί ήταν και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, ο μεγιστάνας Κόνραντ Χίλτον που το χαρακτήρισε ως το καλύτερο χίλτον του κόσμου. Και πράγματι αυτό το επιβλητικό αλλά ταυτόχρονα λιτό κτίριο με πρόσοψη που παραπέμπει στην ελληνική αρχιτεκτονική θα αποτελέσει το κατ' εξοχήν σήμα κατατεθέν της σύγχρονης πόλης. 
Ο δαιμόνιος Αμερικανός επιχειρηματίας που είχε πατέρα νορβηγό και μητέρα γερμανίδα, ξεκίνησε να νοικιάζει το σπίτι του, αγόρασε ένα μικρό ξενοδοχείο και από το 1925 άρχισε να ανοίγει χίλτον σε όλη την Γη. Σήμερα σε κάθε δωμάτιο των ξενοδοχείων «Χίλτον» υπάρχουν απαραίτητα 2 βιβλία, η αυτοβιογραφία του ιδρυτή της αλυσίδας «Be My Guest» και η Βίβλος.
 Όλα αυτά τα χρόνια, το κατώφλι του Hilton Αθηνών έχουν διαβεί πλήθος μεγάλων προσωπικοτήτων: αρχηγοί κρατών όπως οι πρόεδροι των ηπα, η χίλαρι κλίντον, διάσημοι καλλιτέχνες όπως Ingmar Bergman, Anthony Quinn, έλα φίτζεραλντ, ρομπέρτο μπενίνι, πιρς μπρόσναν, γουίλεμ νταφόε, ντάνιελ ντέι λιούις. το Hilton ήταν πάντα σημείο αναφοράς για το διεθνές jet set ενώ παράλληλα εξελίχθηκε σε αγαπημένο στέκι των Αθηναίων, που δοκίμασαν για πρώτη φορά αμερικάνικα hamburger και club sandwich στο Βυζαντινό και πρωτότυπα κοκτέιλ στο Galaxy Bar. Το 2001 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έγιναν έργα ανακαίνισης και προσθήκης νέας 6ώροφης πτέρυγας προς την οδό Βεντήρη αφού το 2004 , το Hilton Αθηνών ήταν η επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
3 πισίνες, 506 δωμάτια και πανέμορφες σουίτες, απίστευτη θέα στην Ακροπολη, μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήριο, σάουνα, παιδική χαρά, κομμωτήριο και όλες οι υπηρεσίες τεχνολογίας δωρεάν στα δωμάτια στην διάθεση των πελατών. Το Hilton Αθηνών θα γιορτάσει τα πενήντα του χρόνια με έναν φωτογραφικό διαγωνισμό που τρέχει ήδη μέσω της σελίδας του στο facebook, με ειδική επετειακή έκδοση του περιοδικού του και άλλες εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου