Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ Β.ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Τέχνη, ίντριγκες, μηνύσεις, υποψίες, σκληρές αντιπαραθέσεις, δικαστικές έρευνες, πίνακες με μυθικές υπογραφές που βρίσκονταν σε θυρίδες τραπεζών αλλά αγνοούνται. Ένα κινηματογραφικό story με σκληρούς, αποφασισμένους για όλα, πρωταγωνιστές, απογόνους της εφοπλιστικής οικογένειας Γουλανδρή. Μόνο το ένα τρίτο από τους 83 πίνακες ζωγραφικής που πρωταγωνιστούν στο θρίλερ, έχει αξία 800 εκ. δολάρια και γι αυτό η μία από τις 6 συγκληρονόμους και ανηψιά του βασίλη και της ελίζας Γουλανδρή, ασπασία βερούτη ζαίμη, διεκδικεί 13 χρόνια μετά τον θάνατο του εφοπλιστικού ζεύγους το μερίδιο της.


 Έργα πικάσο, μονέ, βαν κογκ, ρενουάρ, μιρό, σεζάν όπως υποστηρίζει η κυρία ζαίμη εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από το εξοχικό σαλέ των θείων της στο γκστααντ της Ελβετίας. Και φανταστείτε ότι μόνο το μάζεμα της ελιάς του βαν κογκ αξίζει 120 εκ. δολάρια. οι υπόλοιποι κληρονόμοι καταδικάζουν τις κινήσεις της και θεωρούν τους ισχυρισμούς της, ανυπόστατους. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Blooberg, Ελβετοί εισαγγελείς κάνουν έρευνα στο Ιδρυμα γουλανδρή με την υποψία της πλαστογραφίας τίτλων ιδιοκτησίας, εξετάζοντας αν είναι αυθεντικό ένα συμβόλαιο πώλησης του 1985, έναντι μάλιστα εξωφρενικά χαμηλού πόσου σε σχέση με την πραγματική αξία τους, μόλις 31,7 εκατ. Δολάρια. ο Γουλανδρής ο οποίος υπέφερε από τη νόσο του Πάρκινσον δεν ήταν σε θέση να υπογράψει λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του, δεν μπορούσε να σηκώσει ούτε ένα ποτήρι λέει η κ. Ζαΐμη.
Ο ανηψιός του βασίλη γουλανδρη, Πίτερ Τζον, που είναι πλέον επικεφαλής των εφοπλιστικών επιχειρήσεων, και είχε απασχολήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τις κοσμικές στήλες λόγω της ερωτικής σχέσης του με τη Χριστίνα Ωνάση, ισχυρίζεται ότι ο θείος του συνήθιζε να μεταφέρει τα έργα τέχνης από σπίτι σε σπίτι χωρίς να γνωρίζει πάντα πού βρίσκεται το κάθετι. 
Ο Βασίλης Γουλανδρής, εκτός από επιτυχημένος εφοπλιστής ήταν και ένας ευαίσθητος, διορατικός και ενημερωμένος συλλέκτης. Με τη σύζυγό του Ελίζα ήταν λάτρεις των τεχνών. Επισκέπτονταν μουσεία και εκθέσεις, ενίσχυαν με χορηγίες εκδηλώσεις ενώ συναναστρέφονταν με διακεκριμένους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων.  κάτοχοι του γαλλικού τίτλου του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, μέλη πολλών μουσείων στην Ευρώπη και στην Αμερική, επισφράγισαν την αφοσίωσή τους στον πολιτισμό με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ανδρου που φέρει το όνομά τους. 
Ο Βασίλης Γουλανδρής έφυγε το 1994 και έξι χρόνια μετά η Ελίζα. Με το άνοιγμα της διαθήκης της όμως άρχισε ένα θρίλερ που θα μπορούσε να γίνει σενάριο ταινίας στο Χόλιγουντ. Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή δεν είχαν παιδιά. Ετσι, ανάμεσα στους δικαιούχους της κληρονομιάς, το 2000, ήταν και η ανιψιά τους Ασπασία Ζαΐμη αλλά και η αδελφή της Βάνα Βερούτη, γνωστή και από επιλεκτικές εμφανίσεις της ως τραγουδίστρια.
 ιδρυτές της μεγάλης δυναστείας οι καραβοκύρηδες από την άνδρο που κατέκτησαν τις θάλασσες, Πέτρος και Χρυσή Γουλανδρή οι οποίοι απέκτησαν 6 παιδιά. Ο Βασίλης που αναφέραμε  και ο Νίκος που ήταν δίδυμοι, ο Γιώργος, ο Γιάννης, ο Κωνσταντίνος και η Ντόντα που είναι η μοναδική εν ζωή. Ο μεγάλος όμιλος των επιχειρήσεων έχει περάσει σήμερα στα χέρια των τριων πίτερ, εγγονών του πέτρου γουλανδρή. Οι πίτερ νικ, πήτερ τζον και πίτερ τζορτζ έχουν πάρει σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση τα ονόματα του παππού και των πατεράδων τους και συνεχίζουν την αυτοκρατορία που παρέλαβαν από τους γονείς του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου