Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΖ.ΧΕΝΤΡΙΞ

Ο Jimi Hendrix σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες όλων των εποχών και 40 χρόνια μετά τον θάνατο του ο θρύλος που δημιούργησε, ακόμη ζει. Ξεσήκωνε τα πλήθη αφού έπαιζε με την κιθάρα του με όλα τα μέρη του σώματος του και στο τέλος την έσπαζε. Είναι αυτός που πάντρεψε τις μουσικές ροκ, τζαζ και ρυθμ εν μπλουζ.  Ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τη μοναδική συνάντηση του με τον  Mανώλη Χιώτη στο Σικάγο. Εκεί ο παγκόσμιας φήμης κιθαρίστας εντυπωσιάστηκε από τη δεξιοτεχνία του Χιώτη και μαγεύτηκε από τον ήχο του μπουζουκιού του γι αυτό και δήλωσε σε συνέντευξη του ότι ο μεγαλύτερος του είδους είναι ο Έλληνας  ο μανώλης χιώτης.
Ο Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1943 στο Σιάτλ και ήταν αυτοδίδακτος τραγουδιστής και συνθέτης. Ο θάνατος στα 27 του χρόνια συγκλόνισε τον πλανήτη και απασχολεί μέχρι σήμερα αφού δεν έχουν εξακριβωθεί οι συνθήκες. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω για να γίνω 28» είχε πει σε φίλους του ο Hendrix και επαναλάμβανε συνέχεια ότι θα πεθάνει πριν κλείσει τα 30. Αιτία αποτελούσε το γεγονός ότι είχε πέσει στα δίχτυα του μάνατζέρ του που είχε σχέσεις με τη Μαφία. Ο Χέντριξ αμέσως μετά την εμφάνισή του στο Φεστιβάλ του Woodstock, έπεσε θύμα απαγωγής υπό την απειλή όπλου και έμεινε όμηρος για τρεις μέρες.
Ήταν διαρκώς περικυκλωμένος από ερωμένες, δικηγόρους με μηνύσεις για πνευματικά δικαιώματα, μουσικούς παραγωγούς που προσπαθούν να αποσπάσουν ότι μπορούσαν από τον κιθαρίστα, και κυρίως τον ίδιο τον μάνατζέρ του. Ο Mike Jeffery ήταν υπό απόλυση από τον τζίμι για την κακοδιαχείριση και την κατάχρηση εκατομμυρίων. Ήταν συνεργάτης με τη βρετανική μυστική υπηρεσία και είχε δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Άνοιξε δεκάδες λογαριασμούς στη Μαγιόρκα και στα νησιά Κέιμαν από τα κέρδη στο μάνατζμεντ του Jimi Hendrix και της μπάντας του. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια ο πρώην κατάσκοπος ήταν εκατομμυριούχος σε αντίθεση με τον Hendrix που παρέμεινε σχετικά φτωχός, με μόνα αποκτήματα τις κιθάρες, τα αυτοκίνητα και τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που του προμήθευε ο ατζέντης του.
Λίγο πριν φύγει από την ζωή ο Jimi ήταν χάλια, βρώμικος, χρήστης ηρωίνης, παραισθησιογόνων και υπνωτικών χαπιών. Ο θάνατος του όμως εξακολουθεί να είναι ένα άλυτο μυστήριο. Βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 σε ξενοδοχείο του Λονδίνου. Οι συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό του ήταν η υπερβολική λήψη βαρβιτουρικών χαπιών, και ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε η αναρρόφηση. Τα ρούχα και τα μαλλιά του έσταζαν κόκκινο κρασί που δεν ήπιε ποτέ όμως, όπως έδειξαν τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του. Ο χειρούργος, δρ. Bannister που είχε βάρδια εκείνο το βράδυ στο νοσοκομείο ισχυρίστηκε ότι κάποιος έριξε όλο αυτό το κρασί μέσα στο λαιμό του Jimi με σκοπό να του προκαλέσει ασφυξία. 
Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2009 o James Wright, θαυμαστής του Hendrix που τον ακολουθούσε στις περιοδείες, γράφει ότι ο Mike Jeffery του εξομολογήθηκε, το 1971, ότι ο ίδιος σκότωσε τον καλλιτέχνη, γιατί επρόκειτο να τον απολύσει.  «Αν τον έχανα, θα έχανα τα πάντα γιατί είχε συνάψει συμβόλαιο ζωής για τον συνθέτη και κιθαρίστα, αξίας 2 εκατ. δολαρίων» φέρεται να είπε. Ο Wright γράφει ότι ο μάνατζερ το βράδυ εκείνο, πήγε μαζί με φίλους του στο διαμέρισμα του Hendrix και, αφού έχωσε μια χούφτα χάπια στο στόμα, του άδειασε μπουκάλια κόκκινου κρασιού.. Ο μάνατζερ όμως σκοτώθηκε το 1973 σε αεροπορικό ατύχημα, πάνω από τη Γαλλία και η σορός του δεν εντοπίστηκε ποτέ για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη στον τζίμι χέντριξ. Κάποιοι λένε ότι έβαλε τις αποσκευές του στο αεροσκάφος, αλλά ποτέ δεν επιβιβάστηκε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου