Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΤΖΟΝ ΚΑΤΣΙΜΑΤΙΔΗΣ. Ο ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ

Το όνομα του πιο πλούσιου ομογενή, Τζον Κατσιματίδη είναι διάσημο στη Νέα Υόρκη για την επιχειρηματική του πορεία που τον οδήγησε στην κορυφή, αλλά και γιατί θέλησε να διεκδικήσει την θέση του δημάρχου της πόλης. Ο Ελληνοαμερικανός ζάπλουτος επιχειρηματίας κατάφερε να κατακτήσει το όνειρο όταν από ένα μικρό νησάκι της Ελλάδας, τη Νίσυρο, βρέθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δούλεψε σε μανάβικο και κατόρθωσε να είναι σήμερα στην περίφημη λίστα του Forbes με τους κροίσους της Αμερικής, με περιουσία που ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.


Ο πατέρας του ήταν φαροφύλακας στη Νίσυρο και το 1948 που γεννήθηκε ο γιος του αποφάσισε να πάει στις ηπα. Αρχικά εργάστηκε ως σερβιτόρος σε διάφορα εστιατόρια, ενώ η μητέρα του Δέσποινα αφιερώθηκε στην ανατροφή του μικρού Γιάννη. Μεγαλώνοντας, ο Τζον Κατσιματίδης φοίτησε στο κολλέγιο και παράλληλα εργαζόταν στο μανάβικο ενός φίλου της οικογένειας. Εκεί γεννήθηκε και η ιδέα να ανοίξει το δικό του μικρό παντοπωλείο. Ενα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, στην οδό Broadway  στο Μανχάταν το 69. Αυτό το μικρό παντοπωλείο σύντομα κατάφερε να γίνει το διάσημο σούπερ-μάρκετ Red Apple και ο μικρός μπακαλόγατος να γίνει τρανός επιχειρηματίας. Σε ηλικία μόλις 24 ετών, έχει στην κατοχή του ήδη 10 καταστήματα με συνολικό τζίρο 25 εκατ. ευρώ το χρόνο.


ο Τζον Κατσιματίδης ψάχνει να βρει πού μπορεί να επενδύσει τα χρήματά του και το 1977 «ρίχνει» 5 εκατ. δολάρια στην κτηματαγορά του Μανχάταν. Πέντε χρόνια μετά η αξία των ακινήτων που είχε αγοράσει εκτοξεύεται στα 100 εκατ. δολάρια. Αυτά τα χρήματα ήταν ουσιαστικά και το κεφάλαιο κίνησης για τη «γιγάντωση» της επιχείρησής με σήμα το ελληνικό κόκκινο μήλο. Το 1986 εξαγοράζει τη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Gristedes, με 400 υποκαταστήματα ενώ αργότερα εξαπλώνεται και στο διαδίκτυο με ον λάιν διανομή τροφίμων. Λίγα χρόνια μετά ο τζόν αγοράζει πετρελαϊκή εταιρία που εδρεύει στην Οκλαχόμα και έχει 400 πρατήρια υγρών καυσίμων. Στην συνέχεια το ελληνικό δαιμόνιο δημιουργεί επιχείρηση που μισθώνει εταιρικά τζετ και ιδρύει την εφημερίδα της ομογένειας Hellenic Times. Επενδύσεις κάνει ακόμη και στο real estate με δεκάδες ακίνητα στην κατοχή του.

Η γυναίκα του Margo, που την γνώρισε ως γραμματέα του, είναι επίσης ενεργό μέλος σε πολλές φιλανθρωπικές ομάδες. Έχουν δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Ανδριάνα η οποία παντρεύτηκε πρόσφατα τον Christopher Cox, εγγονό του πρώην αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Στις επιχειρήσεις του Κατσιματίδη αυτή την στιγμή δουλεύουν 10.000 εργαζόμενοι, ανάμεσα τους και πολλοί έλληνες. Διαθέτει το προσωπικό του liar jet σε γνωστούς Αμερικανούς πολιτικούς τους οποίους στηρίζει, και πολύ συχνά το παραχωρεί για τις επίσημες επισκέψεις του στον  Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 
Πολύ πλούσιο πάντως είναι και το φιλανθρωπικό έργο του Δωδεκανήσιου κροίσου, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στις ελληνικές του «ρίζες», όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Υποτροφιών και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Παράλληλα, είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του Ιδρύματος για την Ερευνα του Καρκίνου, ενώ ασχολείται εντατικά και με το νεανικό διαβήτη, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου