Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ ΜΕ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Ίσως είναι από τις λίγες φορές που δικαστής ακούει τόσους μάρτυρες να εξαίρουν την ευφυΐα του κατηγορούμενου. Στην προσπάθειά τους να βρουν μια λογική εξήγηση για ποιον λόγο ξεγελάστηκαν δύο τραπεζικοί κολοσσοί από έναν μεγαλοαπατεώνα, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέσω δανείων με πλαστά έγγραφα, οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας μίλησαν για έναν ιδιαίτερα έξυπνο άνθρωπο. Ο Αχιλλέας Καλλάκης, ο οποίος παρίστανε τον μεγιστάνα, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη στη μεγάλη Βρετανία για μυθική απάτη μαζί με τον συνεργάτη του αλεξάντερ γουίλιαμς. Κατάφερε μεταξύ του 2003 και του 2008 να λάβει δάνεια άνω των 740 εκατομμυρίων λιρών και με αυτά ο απατεώνας μεγιστάνας, ανιψιός του Ελληνα εφοπλιστή Παντελή Καλλάκη, ζούσε ως εκατομμυριούχος, αγοράζοντας ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα μπέντλευ, έργα τέχνης, ένα ιδιωτικό τζετ αξίας 27 εκατ. λιρών, ένα ελικόπτερο 5,2 εκατ. λιρών και ένα πολυτελές γιοτ αγκυροβολημένο στο Μονακό. Η βρετανική δικαιοσύνη καταδίκασε τον 44χρονο πατέρα τεσσάρων παιδιών και τον συνομήλικο συγκατηγορούμενό του για συνωμοσία και απάτη, ωστόσο σημείωσε ότι ευθύνη φέρουν και οι τράπεζες επειδή δεν προέβησαν στους απαραίτητους ελέγχους.


Τα 16 ακίνητα που απέκτησε στο κέντρο του Λονδίνου είναι αμύθητης αξίας. Από τα κεντρικά γραφεία της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ» με 225 εκατ. λίρες, μέχρι και το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών με 100 εκατ. λίρες!, ένα 23ώροφο εμπορικό κέντρο στο Βόξολ και μια βίλα στη Μύκονο. Ο Καλλάκης έφτασε μέχρι την αυλή του πρίγκιπα  Αλβέρτου ως γενναιόδωρο μέλος του φιλανθρωπικού ιδρύματος του. Κατάφερε να χτίσει ένα μεγάλο όνομα στους επιχειρηματικούς κύκλους του Λονδίνου ως ο μεγιστάνας της κτηματομεσιτικής αγοράς που επένδυε στα πάντα. Ξεκίνησε ως δεξιοτέχνης του πόκερ και μέσα σε μια παρτίδα κατάφερε να σηκώσει από το τραπέζι ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτή τη φορά όμως ο 44χρονος Καλλάκης που αυτοσυστηνόταν ως πρεσβευτής του Αγίου Μαρίνου πόνταρε και έχασε. Ήταν ένας σκληρός διαπραγματευτής στον χώρο των ακινήτων που είχε τη μοναδική ικανότητα να πείθει για τα μεγαλόπνοα επιχειρηματικά του σχέδια. 
Ανεκπλήρωτος στόχος του ήταν η ανέγερση των πολυτελέστερων κτιρίων στον κόσμο μεταξύ του Πικαντίλι και του Πολ Μολ, στην πλατεία Σεντ Τζέιμς του Λονδίνου. Οι δύο κατάδικοι εκμεταλλεύτηκαν πλήρως την επικρατούσα τραπεζική κουλτούρα, στην οποία όλα γίνονται πολύ γρήγορα και οι έλεγχοι στις αιτήσεις είναι επιφανειακοί και βιαστικοί. Επαγγελματίας πλαστογράφος ο ζάπλουτος βαρόνος  των ακινήτων είχε μία ακόμη καταδικαστική απόφαση στο ποινικό του μητρώο το 1995 επειδή χρησιμοποιούσε ονόματα νεκρών ανθρώπων σε πλαστά διαβατήρια. Τότε οι δύο φίλοι τη γλίτωσαν με 160 ώρες κοινωνικής εργασίας. Το πρώτο που φρόντισαν να κάνουν αφού εξέτισαν την ποινή τους, ήταν να αλλάξουν τα ονόματά τους σε Στέφανος Κολλάκης και Μάρτιν Λιούις.


Σε κοινωνικό επίπεδο, ο Καλλάκης είχε έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών. Εκτός από τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες του πλάι στη Μάργκαρετ Θάτσερ. Οταν τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να σκεπάζουν την «καριέρα» του, οι επιφανείς φίλοι του απομακρύνθηκαν και ο Καλλάκης έμεινε μόνος να προσπαθεί να αποδείξει ότι και ο ίδιος εξαπατήθηκε αφού όπως κατέθεσε τόσα χρόνια θεωρούσε πως τα επίμαχα έγγραφα και οι εγγυήσεις που προσκόμιζε στις τράπεζες ήταν γνήσια. Πολλοί λένε ότι τα 7 χρόνια φυλάκισης είναι λίγα για τόσο μεγάλη απάτη αφού στα 52 του θα έχει εκτίσει την ποινή έχοντας στην κατοχή του σε κάποιον φορολογικό παράδεισο εκατομμύρια ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου