Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο βρετανός Πίτερ Σκοτ δεν υπήρξε ένας απλός «μπουκαδόρος» με στόχο τα χρήματα ή τα αντικείμενα αξίας, αλλά ένας άνθρωπος που ενσάρκωσε το «έγκλημα» ως φιλοσοφία και τρόπο ζωής από τα 12 του μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Απεβίωσε πρόσφατα στα 82 του χρόνια, έχοντας εξασφαλίσει τη φήμη του πιο «ολοκληρωμένου» κλέφτη όλων των εποχών τουλάχιστον στην μεγάλη Βρετανία. Οι εφημερίδες έγραφαν για τον διαρρήκτη γάτα που δεν τον καταλάβαινε κανείς. Έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή των θυμάτων του που προέρχονταν όλα κατ' αποκλειστικότητα από τις τάξεις των αριστοκρατών, των κινηματογραφικών αστέρων, ακόμη και των βασιλικών οικογενειών. Έμπαινε σαν την γάτα με απερίγραπτή ευκολία σε αρχοντικά, καταστήματα, διαμερίσματα ακόμη και καλά φυλασσόμενες βίλες.
Στο ιστορικό του Σκοτ συγκαταλέγονται κλοπές κοσμημάτων, μοναδικών στον κόσμο γουναρικών και συλλεκτικών έργων τέχνης, η αξία των οποίων εκτιμάται σήμερα ότι ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έτρεφε καμία εκτίμηση για τα θύματά του και γι αυτό δεν δίσταζε να γλιστράει σαν σκιά χωρίς να τον καταλαβαίνουν στα σπίτια των διασήμων. Ανάμεσα στα δεκάδες θύματα του συγκαταλέγονται τα ονόματα των Σοράγια Κασόγκι, Zsa Zsa Gabor, Λορίν Μπακόλ, λίζ Τέιλορ, Vivien Leigh, Μαρία Κάλλας, Τζούντι Γκάρλαντ, στα παλάτια του Σάχη του Ιράν ακόμη και της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η χάρη του έφτασε μέχρι τις επαύλεις της γαλλικής ριβιέρας. Στην ιστορία έχει μείνει  η κλοπή του πανάκριβου κολιέ της σοφίας λόρεν όταν ήταν στη Βρετανία για γυρίσματα ταινίας το 1960. Ο σκοτ το πούλησε και έχασε όλα τα χρήματα στο Palm Beach Casino στις Κάννες. 
Συνήθως εργαζόταν ως πορτιέρης στην παμπ West End για κάλυψη δημιουργώντας άλλοθι. Τα περισσότερα χρόνια δούλευε με τον δάσκαλο του τζορτζ Chatham, γνωστό και ως γάτα του Λονδίνου, με τον οποίο γνωρίστηκαν στην φυλακή. Μαζί χτυπούσαν τα καταστήματα της Bond Street αρπάζοντας κυρίως κοσμήματα.Ο σκοτ είχε δηλώσει κάποτε πως τον είχε στείλει ο Θεός για να πάρει πίσω μερικό από τον πλούτο που είχαν κλέψει οι πλούσιοι από τους φτωχούς. Πέρασε συνολικά 12 χρόνια στη φυλακή, ενώ αμέσως μετά τη αποφυλάκισή του το 1998 ξαναφυλακίστηκε για άλλα τρία χρόνια, και μάλιστα σε ηλικία 67 ετών, για την διάσημη κλοπή από την Γκαλερί Λεφέβρ του περίφημου πίνακα του Πικάσο, «Γυναικείο κεφάλι»
Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 η σκοτ ήταν άπιαστος και οι αρχές μόλις το 1985, στα 55 του χρόνια τον εντόπισαν και φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια. Με την αποφυλάκισή του θα διευρύνει τους στόχους του και θα συνεχίσει μόνος του χωρίς συνεργό τις κλοπές στις οποίες ήταν πάντα άοπλος. Στην δεκαετία του 90 θα μείνει άλλα 7 χρόνια στην φυλακή και με την αποφυλάκιση του θα αποσυρθεί από την παρανομία οριστικά το 2001. Ήδη όμως είχε χτίσει έναν μεγάλο μύθο γύρω από το όνομα του. Στα απομνημονεύματά του με τίτλο Gentleman Thief ο σκοτ περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα 30 χρόνια δράσης του. ο άνθρωπος που δεν είχε καταδίκες για βία, εκτός από μία περίπτωση όταν έσπασε τη μύτη ενός αστυνομικού κατά την διάρκεια της σύλληψης του.
Ο πίτερ σκοτ τον οποίο συμπαθούσαν πάρα πολλοί συμπατριώτες του, παντρεύτηκε 4 φορές και απόκτησε ένα γιο ενώ ο ίδιος είχε πει ότι έφαγε όλα τα κλοπιμαία σε φανταχτερά αυτοκίνητα, πολυτελή σπίτια και γυναίκες. Μία από αυτές ήταν το μοντέλο Jackie Bowyer την οποία και παντρεύτηκε. Η ζωή του έγινε ταινία μικρού μήκους ενώ πρόσφατα γυρίστηκαν και 2 βρετανικά ντοκιμαντέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου