Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ο ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΕΙΜΑΝ

Εδώ και δεκαετίες τα πανέμορφα νησιά Κέιμαν με τις χιλιάδες off shore εταιρίες που έχουν έδρα αυτό το φορολογικό παράδεισο, αποτελούν τον φυσικό προορισμό της άρχουσας τάξης. Παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός ανέρχεται σε μόλις 52.000 κατοίκους, τα Νησιά Κέιμαν αποτελούν τη 12η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο με το 5ο μεγαλύτερο τραπεζικό κέντρο που φιλοξενεί τριακόσιες τράπεζες. Τα κεφάλαια που διαχειρίζονται ετησίως τα hedge-funds που έχουν ως έδρα το νησιωτικό κρατίδιο υπερβαίνουν το αστρονομικό ποσό των 2,3 τρισ. Δολαρίων. 600 εκ. από αυτά είναι ελλήνων πολιτών.
Τα 3 νησιά Κέιμαν βρίσκονται μεταξύ Κούβας και Τζαμάικα. Tα ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος και αρχικά τα είχε ονομάσει Las Tortugas, χελώνες δηλαδή, εξαιτίας των πολλών χελώνων που υπήρχαν εκεί. Το όνομα Κέιμαν τους το έδωσε ο Βρετανός εξερευνητής Φράνσις Ντρέικ και είναι μια παράφραση της λέξης caiman που σημαίνει αλλιγάτορας. Μέχρι το 17ο αιώνα δεν κατοικούνταν, στο πέρασμα των χρόνων υπήρξαν ορμητήρια πειρατών και σ’ αυτά βρήκαν καταφύγιο ναυαγοί και λιποτάκτες από το στρατό του Κρόμγουελ που βρισκόταν στην Τζαμάικα. Η Αγγλία πήρε  επίσημα τον έλεγχο των νησιών ως αποτέλεσμα της Συνθήκης της Μαδρίτης του 1670. Πώς έγιναν όμως φορολογικός παράδεισος; Στις 8/2/1794 οι κάτοικοι του νησιού έσωσαν τα πληρώματα δέκα εμπορικών πλοίων που είχαν πέσει σε ύφαλο. Ο μύθος λέει ότι ο Βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ο 3ος για να δείξει την ευγνωμοσύνη του υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι δεν θα πλήρωναν ποτέ φόρους, καθώς ένα από τα πλοία μετέφερε μέλη της βασιλικής οικογένειας. Πάντως η εκδοχή αυτή αμφισβητείται τόσο από την Βασιλική οικογένεια της Αγγλίας όσο και από ιστορικούς. Το σίγουρο πάντως είναι ότι 218 χρόνια μετά η υπόσχεση καλά κρατεί, αφού στα θησαυροφύλακα κρύβονται τρισεκατομμύρια δολάρια αμφιβόλου προελεύσεως και αφορολόγητα.
Η καθημερινότητα στα νησιά Κέιμαν παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν υπερπολυτελή κτήρια, εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία και μαρίνες όπου αγκυροβολούν τα κότερά τους κορυφαίοι επιχειρηματίες, μεγιστάνες και εκπρόσωποι του διεθνούς τζετ-σετ που επισκέπτονται την περιοχή. Από την άλλη πλευρά, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού ζουν μια απλή έως φτωχική ζωή, χωρίς ίχνος χλιδής και πολυτέλειας, εξασφαλίζοντας τα προς το ζην «υπηρετώντας» τους πλούσιους επισκέπτες της περιοχής. 
σήμερα ο παράδεισος για μπίζνες που παρέχει ασφάλεια με σχεδόν μηδενικό συντελεστή φορολόγησης βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας στον απόηχο της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση του νησιωτικού κρατιδίου βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υπέρογκο έλλειμμα και αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πλούτου στην περιοχή, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών προχώρησαν σε εκτεταμένες επενδύσεις, προκειμένου να αναβαθμίσουν τις απαρχαιωμένες υποδομές του κρατιδίου. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του δανεισμού και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους. 
Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό, μετά την άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά τα κέιμαν παρά το γεγονός ότι αποτελούν υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου