Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΚΡΟΣ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΔΙΑΣΗΜΩΝ

Ήταν ο γίγαντας του γαλλικού νομικού συστήματος. Ο πιο γνωστός ποινικολόγος με το ψευδώνυμό «ο δικηγόρος των γκάνγκστερ». Όμως ο Ολιβιέ Μετζνέρ, ο πιο ακριβοπληρωμένος δικηγόρος της Γαλλίας, στα 63 του χρόνια έκρυβε μια βασανισμένη ψυχή και έναν αδύναμο χαρακτήρα που αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, συγκλονίζοντας την πατρίδα του.
ο Μετζνέρ βρέθηκε πνιγμένος στη θάλασσα, στον κόλπο του Μορμπιάν, στο νησί Μπεντίκ της Βρετάνης που ο ίδιος αγόρασε 2,5 εκατ. ευρώ το 2010. Εκεί ήταν το ησυχαστήριο του, είχε τοποθετήσει ηχεία έως και στους βράχους για να ηρεμεί ακούγοντας την αγαπημένη του κλασσική μουσική. Οι αρχές κλίνουν προς την εκδοχή να έθεσε τέλος στη ζωή του καθώς στην βίλα του βρέθηκε μια επιστολή στην οποία αναφέρει ότι θέλει να αυτοκτονήσει για άγνωστούς μέχρι στιγμής λόγους. Οι τοπικές  Αρχές όμως, σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα,  ανακρίνουν και τον Αλεξάντρ Ντεσπαλιέ, έναν ποπ σταρ με τον οποίο ο Μετζνέρ είχε δεσμό για πέντε χρόνια.
Οι διάσημοι πελάτες του ποινικολόγου, ανάμεσα τους ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα ο οποίος τελικά καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, τον πλήρωναν έως και 750 ευρώ την ώρα για να τους «ξελασπώσει». Ο τρόπος που πέθανε, σχολιάζουν πολλοί, δεν συνάδει με την ισχυρή προσωπικότητά του. Η πιο  εμβληματική φιγούρα για τον κόσμο της ποινικής δικαιοσύνης για κάποιους ήταν ένα κοφτερό μυαλό με χιλιάδες νίκες στις δικαστικές αίθουσες, και για άλλους ένας ομοφυλόφιλος, φανατικός καπνιστής, που έμπλεκε με μικρότερους άνδρες. Όπως και να χει όμως τι τον οδήγησε στην αυτοκτονία;.

Ο άνθρωπος που είχε ως σήμα κατατεθέν το πούρο του, πάντα έλεγε ότι είναι μπερδεμένος και ότι στην πραγματικότητα αυτό που ήθελε από τη ζωή του είναι να γίνει ναυτικός και να ταξιδεύει στη θάλασσα. Γιος φτωχών αγροτών από τη Νορμανδία με πολύ αυστηρή προτεσταντική εκπαίδευση, δεν μίλαγε συχνά για την προσωπική του ζωή. Μεγάλωσε με τον αδελφό του, ο οποίος έγινε επιστήμονας και την αδελφή τους που είναι δασκάλα. Σπούδασε νομικά στην πόλη Καέν πριν από τη μετάβαση του στο Παρίσι, όπου έγινε δικηγόρος το 1975. Ήταν μια διάνοια στα νομικά και γι αυτό είχε υπερασπιστεί ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν και κατάφερε να τον αθωώσει για την μήνυση του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί για συκοφαντική δυσφήμιση.
ως δικηγόρος των πλούσιων εδώ και 4 δεκαετίες είχε στο πελατολόγιό του πετρελαϊκούς κολοσσούς, αεροπορικές εταιρίες, την γιαχού, τη νάικ, την Εκκλησία της Σαηεντολογίας και πολλές άλλες μεγάλες εταιρίες. Είχε υπερασπιστεί τον Γάλλο τραγουδιστή Μπερτράν Καντά ο οποίος καταδικάστηκε για το φόνο της συντρόφου του, της ηθοποιού Μαρί Τρεντινιάν, το 2003. 
ο Metznέr δεν παντρεύτηκε και δεν έκανε απογόνους και γι αυτό τον λόγο οι αρχές ψάχνουν να δουν εάν υπάρχει κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας του μέσω κάποιας διαθήκης που ενδεχομένως σε κάποιο από τα σπίτια του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου