Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

EYA IONESKO, 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ

Αν μια μαμά φωτογράφιζε σήμερα το τετράχρονο κοριτσάκι της σαν Λολίτα με ζαρτιέρες, σε τολμηρές στάσεις θα τη συνελάμβαναν για διακίνηση πορνογραφικού υλικού. Τη δεκαετία  του ’70 όμως η Ρουμάνα φωτογράφος Ιρίνα Ιονέσκο με τέτοια, μαυρόασπρα, ερωτικά ενσταντανέ της μικρής Εβα έγινε διάσημη, πλούσια, κοσμογυρισμένη και ανακηρύχτηκε σύμβολο του ερωτισμού. Επειδή, όμως, οι εποχές αλλάζουν και τα κακοποιημένα κοριτσάκια μεγαλώνουν και λύνουν τους λογαριασμούς τους με τους γονείς τους, πριν από λίγες ημέρες δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε την 77χρονη σήμερα φωτογράφο σε ένα τυπικό πρόστιμο 10.00 χιλιάδων ευρώ για βλάβη της εικόνας και της ιδιωτικής ζωής της κόρης της έβα ιονέσκο πριν από 30 χρόνια η οποία τώρα νιώθει δικαίωση.


Η Εβα ιονέσκο που σήμερα στα 47 της χρόνια, είναι αρκετά γνωστή ηθοποιός και κινηματογραφίστρια, ζήταγε πολύ περισσότερα χρήματα ως αποζημίωση καθώς και να απαγορεύσουν στη μητέρα της να εκμεταλλεύεται στο εξής τις περίφημες φωτογραφίες, μέρος των οποίων ανήκουν πια στο Δημαρχείο τού Παρισιού και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Οι δυο γυναίκες, που δεν μιλιούνται εδώ και δεκαετίες  δεν ήρθαν αντιμέτωπες στο δικαστήριο, αλλά μίλησαν οι δικηγόροι τους. Το ζήτημα που έκρινε το δικαστήριο ήταν η ελευθερία του ατόμου σε αντιδιαστολή με την τέχνη. Από την έβα έκλεψαν τα παιδικά της χρόνια. Έβλεπε το γυμνό της σώμα στις φωτογραφίες του Playboy και του Penthouse. Προκλητικές, αισθησιακές στα όρια του πορνό, δημοσιεύτηκαν το 1976 στην ιταλική έκδοση τού Playboy και το 1978 στην ισπανική έκδοση τού Penthouse. Το 1977 η Ιρίνα, πάντως, έχασε την επιμέλεια τής κόρης της, την οποία ανέλαβε και φρόντισε η οικογένεια τού καλύτερου φίλου και συμπαραστάτη της, τού μετέπειτα κορυφαίου Γάλλου σχεδιαστή παπουτσιών Κριστιάν Λουμπουτέν. Η Ιρίνα Ιονέσκο πριν ανακαλύψει τη φωτογραφία σε σχετικά μεγάλη ηλικία είχε περάσει μια περιπετειώδη ζωή. 
Γεννημένη στο Παρίσι από Ρουμάνους γονείς, που την εγκατέλειψαν στα 4 της χρόνια, ανατράφηκε από συγγενείς της, καλλιτέχνες τού τσίρκου. Κατέληξε να τριγυρίζει σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, κάνοντας ένα νούμερο με βόες. Μετά έγινε χορεύτρια, ηθοποιός στη Δαμασκό και ερωμένη ενός πλούσιου Ιρανού χαρτοπαίκτη. Επέστρεψε στο Παρίσι για να σπουδάσει τέχνη και τότε μπήκε στη ζωή της η φωτογραφία. Με την πρώτη έκθεσή της το 1970, μια σειρά από φωτογραφίες μισόγυμνων γυναικών με δαντέλες, λουλούδια και διάφορα φετιχιστικά σύμβολα, έγινε αμέσως διάσημη.


Η έβα αποκαλύπτει σήμερα ότι η μητέρα της ήταν μια ψυχρή γυναίκα. Πόζαρε για πορνογραφικές φωτογραφίες από 4 χρόνων, 3 φορές την εβδομάδα, επί δέκα χρόνια και μάλιστα ήταν αποτέλεσμα εκβιασμού: εάν δεν ήθελε δεν της αγόραζε φορέματα. Η μητέρα της δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί της και τη έβλεπε μόνο στις φωτογραφίσεις. 
Η Εβα σπούδασε θέατρο στο πλευρό τού Πατρίς Σερό και άρχισε να κάνει την ηθοποιό. Και, ξαφνικά, το 2011 γύρισε την πρώτη της ταινία με τίτλο «My little princess», που ήταν μια μυθοπλαστική εκδοχή της τραυματικής σχέσης με τη μητέρα της και της χαμένης της αθωότητας. Τον ρόλο τής Ιρίνα έπαιζε η σπουδαία Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου