Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ MEDIA MARKT

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι το χρήμα δε φέρνει πάντα της ευτυχία και το παράδειγμα του γερμανού δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της μίντια μαρκτ είναι η επιβεβαίωση. Ξεκίνησε από χαμηλά, απέκτησε τεράστια δύναμη και πλούτο, έζησε όλη του την ζωή με την αγαπημένη του σύζυγο, αλλά δεν έκαναν παιδιά. Πέθανε όπως έζησε, μέσα στις σκιές. Χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες, χωρίς να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα. Ο δισεκατομμυριούχος Οτο Μπάισχαϊμ βρέθηκε νεκρός από έναν υπηρέτη του στο πάτωμα του μπάνιου στην έπαυλή του στο Ρόταχ Εγκερν της Βαυαρίας, κοντά στη λίμνη της περιοχής. Πλάι του ήταν το όπλο που χρησιμοποίησε για να αυτοκτονήσει στα 89 του επειδή υπέφερε από «ανίατη ασθένεια».
Ο όττο μπάισχαιμ από την στιγμή που αρρώστησε έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρηθεί αφού είχε χάσει κάθε ελπίδα μετά τη διάγνωση. Ηταν παντρεμένος επί 50 χρόνια με την Ινγκε Μπάισχαϊμ η οποία έφυγε το 1999, πέντε χρόνια αργότερα ο επιχειρηματίας έδωσε το όνομά της σε μια πλατεία του Βερολίνου, στο κέντρο ενός συμπλέγματος κτιρίων που κατασκεύασε αντί 450 εκατομμυρίων ευρώ. Στη διαθήκη της η Ινγκε είχε δώσει ρητή εντολή να μην παραστεί στην κηδεία της μια Δανή ονόματι Λίζα Εβερς. Η Λίζα, μια γυναίκα πολύ μικρότερη από τον Οτο Μπάισχαϊμ, υπήρξε τελικά τα τελευταία τρία χρόνια, μέχρι την αυτοκτονία του, η σύζυγός του. Με την αγαπημένη του ινγκε δεν απέκτησαν παιδιά κι έτσι η περιουσία του θα μοιραστεί στα δύο ιδρύματα που φέρουν το όνομά του, ένα στο Μόναχο και ένα στην Ελβετία αλλά και στο πανεπιστήμιο Otto Beisheim School of Management που είναι το κορυφαίο στην διοίκησης επιχειρήσεων. 
ο Beisheim ήταν ο 22ος πλουσιότερος άνθρωπος της γερμανίας με 3,5 δις δολάρια περιουσία και νούμερο 344 στον κόσμο. Το επτασφράγιστο μυστικό του ήταν ότι στα νιάτα του εντάχθηκε στην χιτλερική νεολαία, μπήκε στην πρώτη μεραρχία των εσ-ες ως δεκανέας του χίτλερ και συμμετείχε στην περιβόητη ομάδα που έβγαλε από την μέση όλους τους πολιτικούς αντιπάλους του αδόλφου. Κι όμως κράτησε αυτό το μυστικό 65 χρόνια, μέχρι το 2006 χωρίς κανείς να γνωρίζει την δράση του και την παρασημοφόρηση του από τον ίδιο τον Χίτλερ. Δεν του άρεσε να μιλάει γι' αυτό και στην πραγματικότητα, δεν του άρεσε να μιλάει δημοσίως για τίποτα. Του άρεσε μόνο να μετακινείται ανάμεσα στη βίλα του στο Λουγκάνο της Ελβετίας, της οποίας έγινε υπήκοος για φορολογικούς λόγους το 1988, στην άλλη βίλα του στη Βαυαρία ή στο διαμέρισμά του στο Μαϊάμι - με το ιδιωτικό του τζετ ή το προσωπικό του ελικόπτερο.
Ήταν γιος θυρωρού, γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1924 και έζησε φτωχικά χρόνια. Αντί να πάει στο γυμνάσιο, ασχολήθηκε με το εμπόριο δερμάτων και μετά τον πόλεμο εργάσθηκε ως χονδρέμπορος ηλεκτρονικών ειδών. Ταξίδεψε στις ΗΠΑ και είδε πώς πωλούνταν εκεί εμπορεύματα απευθείας από τις αποθήκες στους πελάτες, έναντι μετρητών. Επιστρέφοντας στη Γερμανία το 79 ίδρυσε την Media Markt μαζί με άλλους 3 επιχειρηματίες. Για πρώτη φορά όλα τα ηλεκτρονικά αγαθά, από πλυντήρια ρούχων έως τηλεοράσεις και δίσκους, πωλούνταν σε ένα κατάστημα. Όλα τα προϊόντα ήταν επώνυμα και παρουσιάζονταν σε μεγάλη ποικιλία και φτηνές τιμές με δόσεις. Ο ότο ήταν επίσης  συνιδιοκτήτης εκτός από την Media Markt, στην Makro, την  Saturn, την ρίαλ και την κάουφχοφ ενώ από το 63 είχε ήδη στην κατοχή του τα σούπερ μάρκετ μετρό. 
Σήμερα ο όμιλος εταιριών είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στην ευρώπη με κύκλο εργασιών € 89 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, με 300.000 υπαλλήλους και 500 καταστήματα σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου