Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ο 266oς ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ Ο 1oς

Habemus Papam είπε ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, νέος πάπας εκλέχτηκε, μετά από δύο ημέρες συνεδριάσεων του κονκλαβίου και 5 ψηφοφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αργεντινής Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο. Στα 66 του χρόνια έγινε ο 266ος Πάπας.
Με κομμένη την ανάσα, τα 1.2 δισεκατομμύρια πιστών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχτηκαν το νέο Πάπα που διάλεξε το όνομα  Φραγκίσκος ο πρώτος, τιμώντας τον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, προστάτη των φτωχών και των ταπεινών. Η απρόσμενη εκλογή του σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στη χώρα του και όχι αδίκως: ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο ήταν ο μεγάλος χαμένος στη μάχη του 2005 για τον παπικό θρόνο και ένα από τα τελευταία αουτσάιντερ στη φετινή εκλογή. Τώρα σηματοδοτείται μια νέα εποχή για την Καθολική Εκκλησία με τον πρώτο μη Ευρωπαίο Ποντίφικα στην ιστορία της Αγίας Έδρας  Το προφίλ του στην πατρίδα του είναι αυτό ενός ταπεινού υπηρέτη του Θεού, ο οποίος νοιάζεται και φροντίζει τους φτωχούς. Μετά την θητεία του Βενέδικτου του 16ου που σημαδεύτηκε από πολλά σκάνδαλα, οι καρδινάλιοι θέλησαν να αλλάξουν το ύφος, να δείξουν ένα καινούργιο πρόσωπο της Εκκλησίας λιγότερο δογματικό, περισσότερο ανθρώπινο και χαρισματικό. Θρησκευτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι στην ομιλία του δεν ανέφερε την λέξη πάπας αλλά μόνο επίσκοπος Ρώμης, δείχνει τον δρόμο προς την σύγκληση με τους ορθόδοξους χριστιανούς στην μείζον ανοικτό θέμα της ατζέντας του για την επανένωση της εκκλησίας μας.
Γιος Ιταλών μεταναστών, ο Χόρχε Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1937 στο Μπουένος Αϊρες και είναι Ιησουίτης. Μεγάλωσε φτωχικά με τα 4 αδέρφια του αλλά κατάφερε και  σπούδασε Χημικός. Στα 21 του προσβλήθηκε από σοβαρής μορφής πνευμονία και υποβλήθηκε σε αφαίρεση μέρους του δεξιού πνεύμονα. Παλιά ήταν αρραβωνιασμένος, ενώ πριν ασχοληθεί με την ιεροσύνη είχε δουλέψει και ως σεκιουριτάς. Δίδαξε Φιλολογία σε σχολεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε Θεολογία και το 1969 έγινε ιερέας. Το 92 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος II τον όρισε επίσκοπο στο Μπουένος Αιρες και το 97 αρχιεπίσκοπο.   Στην πατρίδα του, την Αργεντινή, μόλις έγινε γνωστό ότι ο μπεργκόλιο είναι  ο νέος Πάπας ξέσπασαν πανηγυρισμοί από τους πιστούς. Η μόνη που δε χάρηκε και πολύ ίσως να είναι η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κιρχνερ με την οποία οι σχέσεις τους δεν ήταν ιδιαίτερα καλές. Και αυτό γιατί ο μπεργκόλιο είχε ταχθεί κατά των γάμων ομοφυλοφίλων, αντίθετα με την κυβέρνηση που είχε περάσει και σχετικό νόμο. 
Ο νέος Πάπας τάσσεται επίσης κατά των αμβλώσεων, υπερασπίζεται το δικαίωμα στο διαζύγιο αλλά και τις ανύπαντρες μητέρες αφού πριν από έξι μήνες επιτέθηκε σε ιερείς που αρνούνται να βαφτίσουν παιδιά που έχουν γεννηθεί εκτός γάμου. Έχει δείξει μεγάλη συμπόνια για τους ασθενείς με AIDS οι φωτογραφία αυτή είχε κάνει τον γύρο του κόσμου όταν  κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο είχε φιλήσει και πλύνει τα πόδια 12 νεαρών ασθενών.
ο πάπας Φραγκίσκος αποφεύγει κάθε είδους πολυτέλεια. Ζούσε σε αυτό το μικρό διαμέρισμα στην πόλη του Μπουένος Αιρες και όχι στην ανακτορική κατοικία της αρχιεπισκοπής, ενώ έπαιρνε τα δημόσια μέσα μεταφοράς και όχι την εκκλησιαστική λιμουζίνα. Μαγείρευε ο ίδιος τα γεύματα του, και φυσικά όπως όλοι στην Αργεντινή, είναι λάτρης του ποδοσφαίρου και φανατικός οπαδός της Σαν Λορέντσο. Στο γραφείο του βρίσκεται ήδη η έρευνα για την έκταση της  ομοφυλοφιλίας  στους κόλπους της δυτικής εκκλησίας. Επίσης θα πρέπει να διαχειριστεί την υπεξαίρεση και διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων του Βατικανού που  θίγουν τα οικονομικά του.
Η μεγαλύτερη σκιά πάντως που βαραίνει τη ζωή του Χόρχε Μπεργκόλιο σχετίζεται με τη χούντα του Βιντέλα στα τέλη της δεκαετίας του 70. Σύμφωνα με το βιβλίο «Η σιωπή», του δημοσιογράφου Οράτσιο Βερμπίτσκι, ο Μπεργκόλιο είχε αφήσει στο έλεος της χούντας δύο Ιησουίτες που είχαν απαχθεί και φυλακιστεί μυστικά από το καθεστώς ενώ κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με τον δικτάτορα για να εμποδίσουν τα μέλη της αμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επισκεφτούν πολιτικούς κρατούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου