Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟΝ ΛΟΥΣΙΟ ΠΟΤΑΜΟ ΜΕ ΤΙΣ 8 ΧΑΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ..


26 Μάιου 2007. Η βουή του ποταμού λούσιου, ανατριχιαστική. Βρέχει και τα νερά θολώνουν όλο και περισσότερο, γίνονται ορμητικά και παρασέρνουν ότι βρίσκουν μπροστά τους. Στο Παλιοχώρι Δημητσάνας στις 2 μετά το μεσημέρι, συναντώνται δύο ομάδες πεζοπόρων, που έχουν φτάσει με δικά τους αυτοκίνητα από την Αθήνα. Η πεζοπορία είναι διάρκειας 5 ωρών, με καταληκτικό σημείο την αρχαία Γόρτυνα. Ένα τέταρτο μετά το ξεκίνημα της πεζοπορίας, στο μη σηματοδοτημένο μονοπάτι του Λούσιου, η ομάδα των πεζοπόρων συναντά στον δρόμο τον αγρότη Παναγιώτη Σολωμό. Ο καιρός είναι κακός και προσπαθεί να τους αποτρέψει να διασχίσουν την κοίτη του ποταμού προειδοποιώντας για τους κινδύνους που υπήρχαν λόγω της νεροποντής. Αυτοί δεν τον ακούνε. Έπειτα από περίπου 4,5 ώρες πεζοπορίας η ομάδα των 18 ατόμων φτάνει στον ποταμό Λούσιο, μεταξύ της Μονής Φιλοσόφου και της Μονής Προδρόμου.


Η ώρα είναι 6.30 το απόγευμα και αρχίζουν να περνάνε μέσα από το ποτάμι. Στην απέναντι όχθη συνεχιζόταν το μονοπάτι, που θα τους οδηγούσε στην αρχαία Γόρτυνα. Οι πρώτοι από τους πεζοπόρους έχουν διασχίσει ήδη κάθετα το ποτάμι, ενώ οι περισσότεροι είναι στην καρδιά του λούσιου όταν ακούγεται ένα εκκωφαντικό βουητό. Είναι ο ήχος των ορμητικών νερών που κατεβαίνουν από το βουνό. Παρασέρνουν αρκετούς από την ομάδα, που καταβάλουν απεγνωσμένες προσπάθειες να πιαστούν από κάπου για να σωθούν. Ένας νεαρός πιάνεται από ένα βράχο και μια κοπέλα από το πόδι του. Και οι δύο σώζονται αργότερα από τα σωστικά συνεργεία. Άλλοι οκτώ πεζοπόροι στέκονται πιο τυχεροί αλλά ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιούνται για την τραγωδία στον Λούσιο με καθυστέρηση μίας ώρας, στις 7.20 το απόγευμα. Αμέσως σημαίνει συναγερμός. Πυροσβέστες, αστυνομικοί, μέλη συλλόγων και απλοί πολίτες πάνε στον ποταμό Λούσιο για να βοηθήσουν.


Στις 9 το βράδυ τα σωστικά συνεργεία βρίσκουν την πρώτη νεκρή και το πρωί της Κυριακής άλλους πέντε. Το φράγμα που υπερχείλισε γίνεται η αιτία να χαθούν 8 νέοι άνθρωποι ηλικίας 21-35 ετών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η βόλτα για τους εκδρομείς που αποφάσισαν να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στη φύση, εξελίχθηκε σε άγριο εφιάλτη. Τα 8 θύματα είχαν βρεθεί στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή και με λάθος οδηγούς. Σχεδόν όλοι βρέθηκαν σφηνωμένοι στα βράχια, ενώ ο ιατροδικαστής διέγνωσε ως αιτία θανάτου τον πνιγμό. 
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας που διοργάνωσε την εκδρομή και είχαν αναλάβει την ασφάλεια των 18 ατόμων, δήλωσαν πως είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή κινδύνου, αποδίδοντας την τραγωδία στην «κακιά στιγμή». Όμως, όσοι γνωρίζουν από river trekking είναι κατηγορηματικοί: Ποτέ δεν περνάς ποτάμι αν έχει ρίξει βροχή για τουλάχιστον τρία 24ωρα πριν. Και στην περιοχή του Λούσιου, δέκα ημέρες πριν από τις 17 Μάιου και σχεδόν κάθε μέρα, έβρεχε και το ποτάμι είχε πολύ νερό για την εποχή του.


Όλοι γνώριζαν πως όταν βρέχει δημιουργούνται ορμητικοί χείμαρροι, οι οποίοι σχηματίζουν καταρράκτες. Η πυκνή βλάστηση και τα συνεχή ζιγκ ζαγκ της κοίτης δεν επιτρέπουν να γνωρίζει κανείς τι γίνεται πίσω ή μπροστά του, όπως συνέβη και τότε. Τα μέλη της ομάδας ακόμη και να έβλεπαν τον κίνδυνο δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, αφού δεξιά και αριστερά υψώνονταν τεράστια βράχια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου