Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΙΜΕΛΝΤΑ ΜΑΡΚΟΣ. Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΧΛΙΔΗ

Η Ιμέλντα Μάρκος γεννήθηκε τo 1930 και στα 20 της χρόνια  στέφθηκε «Μις Μανίλα». Σε ηλικία 35 ετών έγινε η πρώτη κυρία των Φιλιππίνων στην εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον σύζυγό της Φερντινάντο Μάρκος. Έζησε μία φανταχτερή ζωή, σ’ ένα διεφθαρμένο καθεστώς και δεν ήταν μόνο γνωστή διεθνώς για την τεράστια συλλογή με 4.000 ζευγάρια παπούτσια, φημιζόταν επιπλέον και για τα κοσμήματά της, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 10 εκ. δολάρια. Η λατρεία της για τα πλούτη και την χλιδή φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο όταν φεύγοντας για τη Χαβάη το 1986 άφησε πίσω της εκτός από τα παπούτσια και τα κοσμήματα, 1.000 τσάντες, 508 πανάκριβες τουαλέτες, 15 γούνινα παλτό όλα φτιαγμένα από τα χέρια γνωστών σχεδιαστών.
Η Ιμέλντα, όμως, δεν χαράχτηκε στη μνήμη των συμπατριωτών της για τα ακριβά της γούστα μόνο, αλλά και για τη σκληρότητά της κατά τη διάρκεια της αυταρχικής διακυβέρνησης της χώρας από τον Μάρκος. Εις βάρος της έχουν κατατεθεί 900 αγωγές και μηνύσεις, αλλά εξακολουθεί να ζει στον δικό της κόσμο. Είναι σήμερα 80 ετών και παρά τις δίκες για διαφθορά, πέρσι κατέβηκε στις εκλογές και βγήκε γερουσιαστής παίρνοντας 80%. Η διάσημη συλλογή παπουτσιών της βρίσκεται στοιβαγμένη στο Εθνικό Μουσείο της Μανίλα. 
Σύμβολο της πολυτελούς ζωής της πρώην πρώτης κυρίας των Φιλιππίνων, μοιάζει πια να έχει αφεθεί στο έλεος τρωκτικών, των καιρικών φαινομένων αλλά και της παραμέλησης των εργαζομένων στο μουσείο όπου φυλάσσονται μετά την πτώση του καθεστώτος. Πανάκριβα αντικείμενα της ίδιας και του εκλιπόντος συζύγου της έχουν αρχίσει να μουχλιάζουν και να καταστρέφονται.
Μετά την εξέγερση των Φιλιπιννέζων εναντίον του απολυταρχικού καθεστώτος, ο νέος πρόεδρος έβγαλε τη θρυλική συλλογή σε δημόσια θέα με σκοπό να δείξει τη διαφθορά του προηγούμενου καθεστώτος. Σε μία χώρα όπου η πλειονότητα των πολιτών ζούσαν ξυπόλυτοι εξαιτίας της τεράστιας φτώχειας το ζεύγος Μάρκος ξόδευε αλόγιστα ποσά για τις ανάγκες του, αγοράζοντας πανάκριβα αντικείμενα και ακίνητα. Ο δικτάτορας Φέρντιναντ Μάρκος δικηγόρος στο επάγγελμα, κυβέρνησε τη χώρα από το 1965 έως το 1986. Η οικονομική αναδιάρθρωση που ευαγγελιζόταν για τη χώρα του κατέληξε σε... προσωπική αναδιάρθρωση αφού 5-10 δισ. δολάρια του κρατικού προϋπολογισμού έκαναν φτερά κατά τη διάρκεια της θητείας του και φούσκωσαν τον τραπεζικό του λογαριασμό. 
Κοινό μυστικό θεωρείται η πηγή του αμύθητου πλούτου της οικογένειάς του. Εκτός από τα κλεμμένα από τα δημόσια ταμεία, οι μάρκος είχαν πρόσβαση στον αμύθητο «Χρυσό του Γιαμασίτα», τον θησαυρός των Ιαπώνων κατακτητών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έθαψαν υπό άκρα μυστικότητα σε σειρά υπόγειων καταφυγίων στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων.

Το ζευγάρι είχε ξεπλύνει δισεκατομμύρια δολάρια από τα θησαυροφυλάκια του κράτους σε τράπεζες των ΗΠΑ και της Ελβετίας. Μάλιστα τα χρήματα ήταν τόσο καλά κρυμμένα, με τόσο περίπλοκους μηχανισμούς, που ούτε τα μέλη της οικογενείας τους ήξεραν πού βρίσκονταν. Χρειάστηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση της νέας κυβέρνησης για να ανακτηθούν περίπου 7,5 δισ. Δολάρια. Στο στόχαστρο είναι τώρα η ηλικιωμένη ιμέλντα και ήδη το δικαστήριο την καταδίκασε να επιστρέψει 230.000 δολάρια τα οποία αποδείχθηκε ότι είχε κλέψει από την υπηρεσία σίτισης της χώρας, και φυσικά έπεται συνέχεια στον δικαστικό αγώνα με την επιστροφή 300 εκ. δολαρίων σε θύματα του καθεστώτος .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου