Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΑΙΝΙΑ

16 Οκτωβρίου 1987. εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν καθηλωθεί στους τηλεοπτικούς δέκτες. Αγωνιούν για την διάσωση που μεταδίδεται ζωντανά, της 18 μηνών Τζέσικα Μακλούρ που έχει παγιδευτεί για περισσότερες από 58 ώρες στον πυθμένα ενός άδειου πηγαδιού, στο Τέξας.
Διασώστες με μηχανήματα ψάχνουν, σκάβουν και προσπαθούν να καταλάβουν από πού ακούγεται το γοερό της κλάμα. Ειδικοί σε θέματα ορυχείων και εθελοντές ανοίγουν ένα νέο πηγάδι παράλληλα με αυτό που είχε παγιδευτεί το μικρό κοριτσάκι. Στην συνέχεια οριοθετούν ένα κάθετο «μονοπάτι» ώστε να ενώσουν τις δυο στοές. Με ένα μικρόφωνο που έχουν κατεβάσει ακούνε κατά την διάρκεια της επιχείρησης την μικρή Τζέσικα, να κλαίει, να μουρμουρίζει, να διαμαρτύρεται. Το δράμα ξεκίνησε όταν η μικρή έπεσε μέσα στο πηγάδι την ώρα που έπαιζε μαζί με άλλα παιδάκια στην αυλή του σπιτιού της θείας της. Το στόμιο του πηγαδιού ήταν μόλις 20 εκατοστά, η Τζέσικα γλίστρησε και κόλλησε στα τοιχώματα σε βάθος 7 μέτρων.
Αργά τη νύχτα η Τζέσικα με ασφάλεια θα βγει και πάλι στην επιφάνεια μετά την επιτυχημένη διάσωση της. Είναι βαριά τραυματισμένη και οι χειρουργοί αναγκάζονται να ακρωτηριάσουν το ένα δάχτυλο του ποδιού της. Έχει επίσης ένα μεγάλο τραύμα στο μέτωπό που δημιουργήθηκε κατά την πτώση της. Το παιδί μεταφέρεται στο νοσοκομείο και υποβάλλεται συνολικά τα επόμενα χρόνια σε 15 χειρουργικές επεμβάσεις. Η Τζέσικα είχε γίνει η πιο διάσημη αμερικανίδα εκείνη την εποχή. Το σπίτι της είχε πλημμυρίσει από δώρα και γράμματα συμπατριωτών της που της εξέφραζαν τον θαυμασμό και της έδιναν τις ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση. Ο λογαριασμός που άνοιξαν οι οικείοι της για να πληρωθούν οι γιατροί και τα έξοδα νοσηλείας άρχισε να μεγαλώνει.
Η φωτογραφία της στην αγκαλιά του διασώστη έδωσε στον φωτογράφο το 1988 το βραβείο Πούλιτζερ ενώ η οικογένεια της δέχθηκε τόσο την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου, Τζορτζ Μπους όσο και του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, Ροναλντ Ρειγκαν. Το κανάλι ABC έκανε τηλεοπτική ταινία την ιστορία το 1989 με συμμετέχοντες πολλούς που πήραν μέρος στην πραγματική διάσωση. Πέρασαν πολλά χρόνια για να ξεπεράσει το μετατραυματικό σοκ το κορίτσι και να φτάσει τώρα σε ηλικία 26 ετών για να ενημερωθεί από δικηγόρους πως πλέον μπορούσε να είχε πρόσβαση σε εκείνον τον τραπεζικό λογαριασμό που είχε ανοιχτεί το 1987. 
Τα χρήματα από δωρεές που είχαν στείλει συμπατριώτες της αλλά και άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να της συμπαρασταθούν στην απίστευτη περιπέτεια που είχε ζήσει ξεπερνούσαν τις 800.000 δολάρια. Η τζέσικα είναι παντρεμένη από το 2006 με τον Daniel Morales και έχουν δύο παιδιά, ένα γιο και μια κόρη.  
Η πιο τραγική ειρωνεία της υπόθεσης όμως είναι συγκλονιστική εξέλιξη της ζωής των δυο ανθρώπων που έσωσαν την μικρή πριν από 25 χρόνια. Ο πυροσβέστης Robert O'Donnell έπασχε από διαταραχή μετατραυματικού στρες και αυτοκτόνησε το 1995. Το 2004 ο αστυνομικός Andy Glasscock συνελήφθη για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου και τώρα εκτίει 20ετή ποινή φυλάκισης.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου