Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ¨ΘΗΣΑΥΡΟΥ¨ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ!

Το μαργαριτάρι είναι το παντοτινό όνειρο μιας γυναίκας, το σύμβολο της ομορφιάς και του πλούτου διαχρονικά. Είναι ο πιο κλασικός πολύτιμος λίθος στον κόσμο και ειδικά στην χώρα μας συμβολίζει την αγάπη και τον γάμο. Ας γνωρίσουμε λοιπόν πως δημιουργούνται τα μαργαριτάρια στο Μαλουταμπάν, το νησί του θησαυρού όπως λέγεται. Βρίσκεται νοτιοδυτικά των Φιλιππίνων και εκεί σε βάθος δεκαπέντε μέτρων, υπάρχει το πιο εντυπωσιακό κοσμηματοπωλείο στον κόσμο, που καταλαμβάνει έκταση 50.000 στρεμμάτων. Είναι το σημείο όπου εκτρέφονται 140.000 στρείδια σπάνιου είδους, που μέσα τους κρύβουν από  ένα χρυσό μαργαριτάρι. Η διαδικασία παραγωγής που θα δείτε είναι εντυπωσιακή όσο και τα μαργαριτάρια που καταλήγουν να διακοσμούν ακριβά κοσμήματα.
«Κανείς άλλος μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να κάνει αναπαραγωγή και επεξεργασία στο μαργαριτάρι υποστηρίζει ο 60χρονος Γάλλος επιχειρηματίας Ζακ Μπρανελέκ που έχει γίνει ζάπλουτος χάρη στο εσωτερικό των στρειδιών. Ίδρυσε την εταιρεία το 1979 και έκτοτε εμπορεύεται αυτό το αποκλειστικό κόσμημα με δίκτυο πωλήσεων σε όλη την Γη. Η σημερινή τιμή των χρυσών μαργαριταριών κυμαίνεται από 150 έως 300 δολάρια το ένα, όμως τα πιο λαμπερά, μεγάλα και καλοσχηματισμένα είναι ανεκτίμητης αξίας. 
Στο νησί λειτουργεί το 1 από τα έξι συνολικά εργοστάσια της εταιρίας που παράγουν όλα μαζί 700.000 χρυσά μαργαριτάρια ετησίως. Η συλλογή τους ωστόσο είναι πολύπλοκη διαδικασία. Κάθε στρείδι είναι πολύ ευαίσθητο και τα θερμόμετρα που έχουν εγκατασταθεί περιμετρικά ων εκτάσεων αποτελούν ουσιαστικά την καρδιά του συστήματος παρακολούθησης. Οταν η θερμοκρασία του νερού είναι στους 30 βαθμούς Κελσίου τότε γίνεται ιδανικά η ωρίμανση των στρειδιών. Αν ο υδράργυρος σκαρφαλώσει στους 32 βαθμούς, τότε η ανάπτυξή τους σταματάει ακαριαία, ενώ στους 33 βαθμούς πεθαίνουν, όπως συμβαίνει και όταν η θερμοκρασία του νερού πέσει κάτω από τους 26 βαθμούς.
Πως όμως  δημιουργείται αυτός ο μικρός πόθος των γυναικών; Αν μέσα σε ένα μαργαριτοφόρο όστρακο, εισβάλλει ένα ξένο σώμα για παράδειγμα ένα παράσιτο ή κάποιο πετραδάκι, το όστρακο εκκρίνει μάργαρο, ανθρακικό ασβέστιο, γύρω από τον εισβολέα με σκοπό να τον εξουδετερώσει. Κατά την διάρκεια των 6 ή 7 χρόνων ζωής του, περιβάλλει με επάλληλα στρώματα μάργαρου το σκουπιδάκι, μέχρι που σχηματίζεται γύρω από αυτό, ένα πανέμορφο μαργαριτάρι. Τα πιο περιζήτητα και ακριβά είναι αυτά πού έχουν συμμετρίες κυρίως τα σφαιρικά, όσο το δυνατόν μεγάλο μέγεθος, και ομοιόμορφη ιριδίζουσα λάμψη. Μόλις μεγαλώσει το μαργαριτάρι, θα συλλεχθεί από τους ειδικούς και  θα πρέπει να υποβληθεί σε 324 διαφορετικές επεξεργασίες για να αποκαλύψει το πιο λαμπερό του χρώμα. Από τα 700.000 στρείδια που συλλέγουν κάθε χρόνο, το 75% είναι εμπορεύσιμο χωρίς κανένα πρόβλημα. Από κει και πέρα μόνο το 2% είναι άριστης ποιότητας.
Αυτή η διαδικασία της καλλιέργειας των μαργαριταριών, εφευρέθηκε από ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων του πανεπιστημίου του Τόκιο το 1910 και εξελίχθηκε από τον μπρανελέκ ο οποίος ασχολείται με τα μαργαριτάρια εδώ και 38 χρόνια και θησαυρίζει στην κυριολεξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου