Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΟΚΟ ΟΝΟ

O άνθρωπος που έζησε με τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Ονο για τέσσερα χρόνια, ο Νταν Ρίχτερ, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από τη ζωή του θρυλικού ζευγαριού μέσα από το βιβλίο του «The dream is over». Τα αποσπάσματα είναι συγκλονιστικά.  «Ημουν εθισμένος στην ηρωίνη. Τη χρειαζόμουν κάθε μέρα. Τώρα είχα να φροντίζω και για την ηρωίνη του Τζον και της Γιόκο. Κάθε μέρα έπαιρνα το τρένο και πήγαινα στο Λονδίνο για να βρω ναρκωτικά" γράφει στο βιβλίο του ο οικονόμος του ζεύγους. Ο άνθρωπος που φρόντιζε να ικανοποιεί τις επιθυμίες του Τζον Λένον και της γυναίκας του αποκαλύπτει τα πάντα για την ζωή και τον έρωτά τους..«Εζησα με τη Γιόκο και τον Λένον για τέσσερα χρόνια. Ημουν μάρτυρας του μεγάλου έρωτά τους και της διάλυσης των Beatles. Τους περιτριγύριζαν αστέρες, τσαρλατάνοι, πολιτικοί, συκοφάντες, δικηγόροι και χίπις. Ηταν ο καιρός της απόλυτης ελευθερίας, γράφει ενώ αναφέρεται και στο ρόλο που έπαιξε η Ονο στη διάλυση του θρυλικού συγκροτήματος.
Η συνάντησή του με τη Γιόκο και τον Τζον έγινε μέσω ενός κοινού γνωστού τους. Οι δυο τους, λέει, έμοιαζαν να ταιριάζουν απόλυτα,  σαν να είναι ο ένας η φυσική συνέχεια του άλλου. Ο Τζον ήταν πολύ αδύνατος και νευρικός τύπος. Η Γιόκο είχε κάτι αστείο στον τρόπο που μιλούσε,. σαν να της κοβόταν η ανάσα έπειτα από κάθε κουβέντα της. Ήξερα πως ο Τζον είχε πάει σε σχολή καλών τεχνών και πάντα ήθελε να γίνει καλλιτέχνης. Κατάλαβα ότι η Γιόκο ήταν εκείνη που τον είχε μυήσει στον κόσμο της τέχνης των χίπις. Τα ΜΜΕ κατηγόρησαν τη Γιόκο όνο για τη διάλυση των Beatles. Ο Τζον κρεμόταν από κάθε λέξη της αλλά εκείνη ήθελε να γίνει αστέρι της ροκ και αυτό έφερε πολλά προβλήματα. Οι Beatles ήδη είχαν πρόβλημα. Ηταν σε αποσύνθεση. Ο Τζον και ο Πολ μακάρτνευ  απομακρύνονταν και πολλοί βρήκαν στη Γιόκο τον άνθρωπο που θα έσκαβε πιο βαθιά τον λάκκο». 
Μια Παρασκευή τον Αύγουστο του 1969, πήγα στο σπίτι και βρήκα όλους τους Beatles μαζεμένους για μια φωτογράφηση για το άλμπουμ τους. Ηταν μία από τις τελευταίες συναντήσεις τους και η ατμόσφαιρα όπως πάντα, τεταμένη. Ο Πολ και ο Τζον τσακώνονταν για τα πάντα, ενώ την ίδια ώρα η εταιρεία τους, έχανε τρελά λεφτά. Ο μακάρτνευ είχε αρχίσει να λέει στους άλλους τι να κάνουν, ειδικά στις ηχογραφήσεις, και ο Τζον θύμωνε και απογοητευόταν. Το όνειρο των Beatles τελείωνε και εγώ το έβλεπα. Ο λένον ήθελε η Γιόκο να είναι η ασπίδα του. Να είναι ερωμένη, βοηθός, δασκάλα , τα πάντα!.Την είχε πάντα μαζί του. Στις ηχογραφήσεις, τις συναντήσεις, και αυτό φυσικά αύξησε το μίσος των άλλων εναντίον της.
ο ρίχτερ υποστηρίζει ότι η Γιόκο όνο είχε το δικό της όνειρο. Να γίνει ροκ σταρ. Η φωνή της όμως δεν ήταν καλή, έμοιαζε σαν να ψέλνει αλλά ο άνδρας της δεν μπορούσε να ακούσει κακή κριτική για εκείνη. Όσο πιο πολύ τραγουδούσε τόσο περισσότερο οι άνθρωποι της δισκογραφικής δεν μπορούσαν να την αντέξουν. Για εκείνους ήταν όχι μόνο μια "ανακατεύτρα" αλλά και μία απαίσια τραγουδίστρια που ήθελε σώνει και καλά να κάνει καριέρα». Το 1969 και ενώ ο πόλεμος του Βιετνάμ βρισκόταν σε εξέλιξη, το θρυλικό σκαθάρι και η σύζυγος του πραγματοποίησαν μία από τις πιο... ιδιαίτερες διαμαρτυρίες που έχουν γίνει ποτέ. Το πασίγνωστο Bed In, ήταν μία διαμαρτυρία υπέρ της ειρήνης, διάρκειας δύο εβδομάδων, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης. Ο δεύτερος γύρος του Bed-In ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη. Η λογική ήταν να ζητήσουν το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ μέσα στην καρδιά της Αμερικής προσελκύοντας την προσοχή και την υποστήριξε κυρίως των νέων που δήλωναν αντίθετοι στον πόλεμο. Ωστόσο, η είσοδος στη χώρα είχε απαγορευτεί στον John Lennon λόγο της καταδίκης σε βάρος του για κατοχή κάνναβης το 1968.
τώρα 32 χρόνια από τον θάνατο του πιο διάσημου «σκαθαριού» ο Μαρκ Τσάπμαν που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Τζον Λένον έξω από το διαμέρισμά του στο Μανχάταν και καταδικάστηκε σε ισόβια, υπέβαλλε την 8η αίτηση αποφυλάκισής του. Ο 56χρονος σήμερα Τσάπμαν, κρατείται σε κελί ασφαλείας, βγαίνει έξω τρεις ώρες την ημέρα και ο μόνος άνθρωπος που τον συναντά είναι η γυναίκα του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου