Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΕΓΙΝΕ ΙΕΡΟΔΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ

Η Mariτa βερόν ήταν μία φυσιολογική κοπέλα, μόλις 28 ετών, ανύπαντρη μητέρα ενός δίχρονου κοριτσιού και ζούσε με τη μητέρα της, Susana Trimarco σε ένα προάστιο της βορειοανατολικής Αργεντινής. Ώσπου όλα άλλαξαν, μία μέρα του Απρίλη του 2002. Η 28χρονη επισκέφθηκε τη συνοικία Tumucan, μία από τις χειρότερες ολόκληρης της χώρας, για την καθιερωμένη της επίσκεψη στο γυναικολόγο, αλλά δεν επέστρεψε. Ο μόνος άνθρωπος που ενδιαφέρθηκε για το τι απέγινε ήταν η μητέρα της. Η απάντηση των κρατικών υπηρεσιών στις απεγνωσμένες της ερωτήσεις, ήταν σαφής και κατηγορηματική: η Mariτa, όπως και χιλιάδες άλλα κορίτσια κάθε έτος, απήχθη από την ισχυρότατη μαφία εμπορίας και διακίνησης γυναικών.
 Η συμμορία απαγάγει νεαρά κορίτσια σε μία χώρα όπου οι απαγωγές κατ’ έτος φτάνουν τις 700, δηλαδή 2 την ημέρα, εξαναγκάζοντας τα να εκδίδονται έναντι αμοιβής σε βρωμερά καταγώγια. Η μάχη της μάνας ήταν άνιση εξ αρχής και παντού συνάντησε κλειστές πόρτες. Κανείς δεν φερόταν διατεθειμένος να ρισκάρει τη ζωή του, βάζοντας τα με μία οργάνωση με ισχυρότερα παρακλάδια, ακόμη και στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια. Η ίδια όμως, δεν το έβαλε κάτω. Έθεσε σκοπό της ζωής της να μάθει τι απέγινε η κόρη της. Με όποιο κόστος.


Από το 2002 και για μια 10ετία η 57χρονη Susana Trimarco μεταμφιεζόταν σε πόρνη και επισκεπτόταν όλες τις περιοχές της χώρας συλλέγοντας πληροφορίες και αποδεικτικό υλικό για την απαγωγή της Μαρίας. Παράλληλα, ίδρυσε το Ίδρυμα Maria de los Angeles, με σκοπό την προστασία των γυναικών θυμάτων των κυκλωμάτων trafficking και τη στήριξη και βοήθεια των οικογενειών τους. Με πάνω από 18 ξυλοδαρμούς και 7 επισκέψεις στα νοσοκομεία, η Susana επέμενε και πριν από ένα χρόνο κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο αποδεικτικό υλικό: η Mariτa έπεσε θύμα απαγωγή και εξαναγκάστηκε να εκδίδεται σε 8 πόλεις της Αργεντινής από τρία άτομα. 
Όσο για το τι απέγινε; Κανείς δεν ξέρει. Τα ίχνη της χάνονται κάπου στο 2009, αλλά η Susana δηλώνει αισιόδοξη για τη ζωή της κόρης της. Μάλιστα με αυτά τα στοιχεία, οδήγησε στο εδώλιο τους τρεις βασικούς κατηγορουμένους για την απαγωγή έχοντας εξασφαλίσει και ένορκες καταθέσεις.
Η απόφαση τoυ δικαστηρίου βγήκε αλλά ήταν ομόφωνα αθωωτική, λόγω «έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων»!. Η Susana όμως που μεγαλώνει μόνη την 12χρονή εγγονή της, κάθε άλλο παρά σοκαρίστηκε. Και αφού μήνυσε τους τρεις δικαστές για δωροδοκία, δήλωσε διατεθειμένη να συνεχίσει τις έρευνες της. Αυτή η γυναίκα με αφάνταστα αποθέματα μεγαλείου ψυχής, έκανε τη μεγάλη διαφορά και η δράση της οδήγησε την Κυβέρνηση να ιδρύσει την πρώτη ανεξάρτητη υπηρεσία διάσωσης και στήριξης των θυμάτων trafficking, που έχει παράσχει βοήθεια μέχρι τώρα σε 4.000 γυναίκες. Το ίδιο το Ίδρυμα που δημιούργησε η σουζάνα, έχει μέχρι στιγμής διασώσει 130 κορίτσια από τα δίχτυα του κυκλώματος ανοίγοντας τους τον δρόμο για την ελευθερία.
Η δράση του ιδρύματος, με έρευνες και συνδρομή εθελοντών σε όλη την Αργεντινή, υπολογίζεται ότι μείωσε τους ρυθμούς ανάπτυξης του trafficking στη χώρα κατά 30% τα τελευταία  χρόνια. Την ίδια στιγμή, τα παράνομα πορνεία μειώθηκαν κατά 150% μέσα σε μία πενταετία, λόγω των εντατικών ελέγχων των αρχών. Η σουζάνα δεν το βάζει κάτω, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει το έργο της μέχρι τέλους, μέχρι να βρει την κόρη της Mariτa και ας έχουν περάσει 11 χρόνια από την εξαφάνιση της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου