Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ CLUB 27 ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ

Club 27, είναι το όνομα του group, που αποτελείται από καλλιτέχνες, κυρίως της rock μουσικής, που έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή και όλοι τους έχουν πεθάνει μόλις στα 27 τους χρόνια. Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin και Jim Morrison έφυγαν από την ζωή μέσα σε μια 2ετία, 1969-1971. Στο club προστέθηκαν μετά ο Kurt Cobain και η amy winehouse που έφυγε πέρυσι. Εάν υπολογίσουμε και  τον αείμνηστο robert johnson το 1938 τότε μιλάμε για 7 τραγουδιστές που άφησαν εποχή και σημάδεψαν την πορεία της μουσικής μέχρι σήμερα. Κάποιοι μιλούν για σύμπτωση, άλλοι για θεωρίες συνωμοσίας που περιβάλλουν τους θανάτους τους. Το κενό που άφησαν δεν αναπληρώθηκε λένε οι φανατικοί θαυμαστές τους.
συνολικά πάνω από 25 ξεχωριστοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο γνωστοί, προστέθηκαν στην λίστα του κλαμπ. Νέοι, όλο δημιουργικότητα και ζωντάνια, απόλυτοι star, που στο διάβα τους προκαλούσαν πανικό και μαζική υστερία, εισπράττοντας δόξα και αποθέωση, και όμως δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση. Θάνατοι από ναρκωτικά, αυτοκτονίες, δολοφονίες σε μια τρυφερή ηλικία πριν ολοκληρώσουν το έργο τους. Ο Robert Johnson, ηχογραφώντας 29 τραγούδια στην σύντομη καριέρα του, έγινε ο πιο διάσημος καλλιτέχνης στην ιστορία των blues και έφυγε το 38. Τον δηλητηρίασε η φίλη του με στρυχνίνη. Ο Brian Jones ιδρυτής και κιθαρίστας των Rolling Stones πνίγηκε στην πισίνα του το 69 ενώ άλλοι είπαν ότι τον δολοφόνησαν. Ο Jimi Hendrix έφυγε το 1970. Η αυτοψία έδειξε αναρρόφηση ύστερα από συνδυασμό υπνωτικών χαπιών και κρασιού. Η Janis Joplin πέθανε το 70 από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ήταν η πρώτη γυναίκα superstar του rock, η Blue Mama όπως λεγόταν. Ο αξέχαστος Jim Morrison των ιστορικών Doors το 1971 πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε αυτοψία. Ήταν ένας καταπληκτικός τραγουδιστής, στιχουργός, κινηματογραφιστής, συγγραφέας και ποιητής και θεωρείται έως και σήμερα ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της Ροκ Μουσικής. 
Ο Kurt Cobain: απεβίωσε αυτοκτόνησε με κυνηγετικό όπλο το 94. στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του υπέφερε από βρογχίτιδα και σωματικούς πόνους που οφείλονταν σε άγνωστης αιτίας πάθησης στομάχου, τους οποίους προσπάθησε επανειλημμένως να καταπολεμήσει με μαριχουάνα. έκανε χρήση διαφόρων ναρκωτικών ενώ ήταν επιρρεπής και στον αλκοολισμό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και βασικός τραγουδιστής των Nirvana. Τελευταία στο κλαμπ προστέθηκε η Βρετανίδα τραγουδίστρια Amy Winehouse που άφησε την τελευταία της πνοή τον Ιούλιο του 2011 μετά από χρήση ναρκωτικών.Jesse Belvin: τραγουδιστής της R&B σκοτώθηκε το 1960 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στα 28 του. Στην ίδια ηλικία έφυγε και ο Rudy Lewis, επίσης τραγουδιστής της αρ εν μπι που πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 64. Dickie Pride: Βρετανός τραγουδιστής της rock n roll. Άφησε την τελευταία του πνοή το 1969 από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών στα 28 του. Ο τραγουδιστής Arlester Christian δολοφονήθηκε το 71 28 ετών ενώ, στην ίδια ηλικία έφυγε η Linda Jones: τραγουδίστρια της R&B το 1974 από διαβητικό κώμα. 28 ετών και ο κιθαρίστας Les Harvey. Σε ένα live έπαθε ηλεκτροπληξία αγγίζοντας ένα μικρόφωνο με τα βρεγμένα του χέρια το 72. Ο τραγουδιστής Ron McKernan απεβίωσε το 73 από γαστρεντερική αιμορραγία 28 ετών. Όπως και ο Roger Lee Durham τραγουδιστής που πέθανε την ίδια χρονιά  όταν έπεσε από άλογο. Η Cecilia, Ισπανίδα τραγουδίστρια  άφησε την τελευταία της πνοή το 1976 σε τροχαίο 28 ετών και αυτή. Όπως και ο τραγουδιστής D.Boon που το 85 εκτινάχθηκε από το όχημα του και σκοτώθηκε σε τροχαίο οι rapper Stretch το 85 και  Fat Pat το 98 δολοφονήθηκαν με όπλο. Ο 27χρονος Alan Christie Wilson, που ήταν γνωστός με το προσωνύμιο Blind Owl, 1970 πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών ενώ ο Peter Ham κρεμάστηκε το 75 στα 27 του.
Όλοι σύγκριναν το ταλέντο της Μία Zapata με εκείνο της θρυλικής Janis Joplin. Η 28χρονη βρέθηκε νεκρή σε ταβέρνα, άγρια χτυπημένη, βιασμένη και στραγγαλισμένη το 93. ο δολοφόνος της βρέθηκε 11 χρόνια αργότερα και καταδικάστηκε. Ο Sean Patrick McCabe ήταν ο τραγουδιστής hard rock συγκροτήματος και βρέθηκε πνιγμένος στα 27 του από αναρρόφηση το 2000. Ο sid vicious των  sex pistols στα 21 του και ο ian curtis στα 23 ήταν δύο ακόμη πολλά υποσχόμενοι νέοι της μουσικής σκηνής. Σύμφωνα με μελέτη Βρετανών και αυστραλών ειδικών οι διάσημοι τραγουδιστές και μουσικοί κινδυνεύουν από τα 20 έως τα 40 τους λόγω του τρόπου ζωής τους που συνήθως χαρακτηρίζεται από ναρκωτικά και υπερκατανάλωση αλκοόλ. 
Οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις για «μαζικούς» θανάτους στην ηλικιακή ομάδα 20-40 ετών, αλλά κυρίως την δεκαετία του ’70 και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80. εικάζουν ότι σε αυτό πιθανώς έπαιξε ρόλο η βελτίωση στις θεραπείες για την υπερβολική δόση ηρωίνης. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι η μετάβαση της παγκόσμιας μουσικής σκηνής από το «σκληρό» rock του ’70 στην πολύ πιο ήπια, «βασίλισσα» της δεκαετίας του ’80: την pop.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου