Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

LACOSTE, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ

Το πόλο μπλουζάκι με το κροκοδειλάκι, οι 22 κληρονόμοι, η εταιρία με τον χρυσοφόρο τζίρο και ο οικογενειακός εμφύλιος. Στη χώρα των κροκοδείλων δεν χωρούν ευγένειες γι αυτό η οικογένεια λακόστ του ιδρυτή και μεγάλου τενίστα βρίσκεται στα χαρακώματα. Ο 68χρονος Μισέλ Λακόστ, αφού καθαιρέθηκε από την προεδρία άρχισε τώρα δικαστική μάχη εναντίον της ίδιας του της κόρης, της 36χρονης Σοφί Λακόστ Ντουρνέλ, που του άρπαξε τη θέση τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Έπειτα από ένα ενορχηστρωμένο πραξικόπημα, η υποψηφιότητα της νεαρής ηθοποιού υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των οικογενειακών μετόχων, με 6 ψήφους στις 11 στο διοικητικό συμβούλιο. Έτσι  ανέτρεψε τα σχέδια του πατέρα της ο οποίος υποστήριζε για την προεδρία την ανηψιά του Μπερίλ Λακόστ και όχι την κόρη του.
Η νέα πρόεδρος της μεγάλης γαλλικής εταιρίας ένδυσης, είναι 36 ετών, μητέρα δύο παιδιών, ηθοποιός και με σπουδές οικονομικών και διοίκησης στη Μεγάλη Βρετανία. Συμμαχώντας με δύο από τις θείες της και με επτά κληρονόμους έγειρε τη ζυγαριά υπέρ της. έλαβε την υποστήριξη της γιαπωνέζας χήρας του Μπερνάρ Λακόστ, προέδρου από το 1963 ως το 2006 και αδερφού του μισέλ. Το θέμα αφορά τον έλεγχο και την πώληση της Lacoste, η οποία εξακολουθεί να ανήκει κατά 65% στους κληρονόμους. Οι ελβετοί που έχουν το υπόλοιπο ποσοστό μάλλον είχαν προσεγγίσει τον πρώην πρόεδρο για την εξαγορά του δικού του ποσοστού. Πως συνδέθηκε όμως το παιχνίδι πόλο με το μπλουζάκι πόλο, και την φίρμα λακόστ με σήμα τον κροκόδειλο;. 
2.500 χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι ευγενείς της Περσίας επινόησαν το πόλο. Ήταν πάνω στα άλογά τους και άρχισαν να χτυπούν με ένα μπαστούνι μια ξύλινη μπάλα, που στα θιβετιανά ονομαζόταν «pulu» . Τα χρόνια πέρασαν, αλλά το σπορ δεν ξεχάστηκε. Το είδαν οι άνδρες του αποικιακού βρετανικού στρατού, και έτσι άρχισαν να παίζουν κι αυτοί με τις στολές τους κάτω από τον καυτό ήλιο. Αρχισαν να ψάχνουν την κατάλληλη αμφίεση, ώσπου κατέληξαν στα λευκά πουκάμισα με γιακάδες. Αρκετά χρόνια αργότερα, τα παλιά φανελένια πουκάμισα αντικαταστάθηκαν. οι γιακάδες έγιναν γυριστοί και τα κουμπιά έφταναν μερικά εκατοστά κάτω από το γιακά.  
Ο Γάλλος τενίστας René Lacoste, εφτά φορές πρωταθλητής στο Grand Slam του Wimbledon, ήξερε ακριβώς τι θα ήθελε να αλλάξει για να γίνει η ενδυμασία των παικτών του τένις καλύτερη και πιο λειτουργική. Σχεδίασε λοιπόν ένα μπλουζάκι βασισμένο στο design του polo, με κοντά μανίκια και μικρότερο γιακά. Με αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1926. Ο Lacoste ανέθεσε σε ένα καλλιτέχνη να ζωγραφίσει έναν κροκόδειλο στην μπλούζα που σχεδίασε, στο μέρος της καρδιάς, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο το ψευδώνυμο που του είχε δώσει ο κόσμος. Το προσωνύμιο «κροκόδειλος» προέκυψε από την υπομονή που έδειχνε σε κάθε ματς, εωσότου τελικά νικήσει τον αντίπαλο του.
Ο Ρενέ δεν είχε πιάσει ρακέτα στα χέρια του πριν γίνει 15 χρονών αλλά εξελίχθηκε σε πρωταθλητή και ολυμπιονίκη. Μαζί με τους Μπρουνιόν, Κοέ και Μποροτρά αποτέλεσαν για μια δεκαετία περίπου τους «τέσσερις σωματοφύλακες» που μονοπώλησαν τους τίτλους στο παγκόσμιο στερέωμα. Η εταιρεία ρούχων που δημιούργησε ο Γάλλος το 1930 όταν σταμάτησε τον αθλητισμό έγινε μια από τις πλέον επιτυχημένες παγκοσμίως και το κροκοδειλάκι είναι μέχρι της μέρες μας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα trade mark της αγοράς. 
Η λακόστ των 20.000 υπαλλήλων δραστηριοποιείται σε 114 χώρες και πραγματοποιεί τζίρο 1,6 δισ. ευρώ σε λιανικές πωλήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου