Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

΄΄ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ΄΄ ΑΠΟ ΤΟ Ν. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Έρωτες και πολιτική. Αυτά τα πάθη του Γεωργίου Παπανδρέου περιγράφονται στο νέο βιβλίο «Το Ημερολόγιο ενός Πρωθυπουργού», που έγραψε ο εγγονός του Νίκος Παπανδρέου, γιος του αείμνηστου Ανδρέα και αδερφός του Γιώργου, τριών πρωθυπουργών δηλαδή που σημάδεψαν την πολιτική ζωή του τόπου. Ο Νίκος Παπανδρέου έχει γράψει το βιβλίο σε πρώτο πρόσωπο, σαν δηλαδή ο «Γέρος της Δημοκρατίας» να αφηγείται τις ιστορίες που έχουν ως πηγή αρχεία και ομιλίες του. Πρόκειται ένα για ιστορικό μυθιστόρημα που φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του γέρου της δημοκρατίας. Αφηγείται τα βασικά γεγονότα της ζωής του, από τα πρώτα παιδικά χρόνια, τον πρόωρο θάνατο της μητέρας του Παγώνας, τη ζωή με τον ιερέα πατέρα του, την αλλαγή ονόματος από Παπασταύρου σε Παπανδρέου..


Το βιβλίο είναι μυθοπλασία, μαζί και οι φανταστικοί ερωτικοί διάλογοι του Γεωργίου με την αγαπημένη του ηθοποιό Κυβέλη, αλλά πού και πού εισάγονται εκφράσεις ή αποσπάσματα αυθεντικά. «Στο καμαρίνι μου εδόθη ολοσχερώς, μου προσέφερε τα στήθη της και τα οπίσθια της και έτσι με ξετρέλανε ολότελα». Θα μπορούσε να το έχει πει αυτό ο Γεώργιος Παπανδρέου για την Κυβέλη Ανδριανού;. Σύμφωνα με τον εγγονό του, ναι. Την Κυβέλη τη γνώρισε το 1919, όταν ήταν νομάρχης Λέσβου, και την παντρεύτηκε μετά το διαζύγιο του από την Σοφία Μινέικο. Θρυλείται ότι η Κυβέλη αποφάσισε να τον αφήσει μετά τον θόρυβο που προκάλεσε μια άλλη καλλιτέχνις, η οποία βρέθηκε στο Καστρί: η διάσημη τότε Ροζίτα Σεράνο, Χιλιανή, η οποία αναδείχθηκε τραγουδώντας στη ναζιστική Γερμανία τη δεκαετία του '30 και είχε κάνει ανάστατη και την Αθήνα μεταπολεμικά.
Γνωστή σήμερα από την πάστα, ένα όνομα που έδωσε Αθηναίος ζαχαροπλάστης της Φωκίωνος Νέγρη στο γλυκό του προς τιμήν της πανέμορφης τραγουδίστριας, η Σεράνο ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1946 για να πραγματοποιήσει εμφανίσεις στο νυκτερινό κέντρο «Αριζόνα». Στην 2η επίσκεψη της τον Ιούλιο 1951 το τροχαίο που είχε με το αυτοκίνητο της έγινε πρωτοσέλιδο. Ήταν μαζί με την Σοφία Βέμπο και τον Μίμη Τραϊφόρο και γυρνούσαν από τη βίλα του Γεωργίου Παπανδρέου στο Καστρί όταν το ανοιχτό Σεβρολέτ που οδηγούσε η Σεράνο συγκρούστηκε με λεωφορείο της γραμμής. Οι επιβάτες σώθηκαν με μικροτραυματισμούς, αλλά το γεγονός δημοσιοποιήθηκε και προκλήθηκε ένα μίνι σκάνδαλο. Πολλοί κατέκριναν την πολύ κοντινή σχέση του Γ. Παπανδρέου με την εξωτική Σεράνο.
Για την πρώτη σύζυγο του Παπανδρέου, Σοφία Μινέικο, γράφει το βιβλίο που είναι μια συγγραφική ακροβασία μεταξύ μύθου και πραγματικότητας: «Δεν είπε κιχ όταν μπήκαμε στο κρεβάτι το πρώτο βράδυ του γάμου, και όσο προχωρούσα μαζί της δάγκωνε το χέρι της για να μη βγάλει μιλιά. Δεν ήμουν σίγουρος αν μου άρεσε τούτη η σεμνότητά της». Γόνος ταπεινής οικογένειας, ο Γεώργιος Παπανδρέου γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1888 στο Καλέντζι Αχαΐας. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες. Το 1915 διορίστηκε Νομάρχης Λέσβου και στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πρωτοστάτησε στην έκπτωση του βασιλιά Κωνσταντίνου κι εναντιώθηκε στο δικτατορικό καθεστώς του στρατηγού Πάγκαλου. το 1935 ίδρυσε το «Δημοκρατικό κόμμα». 7 χρόνια μετά συνελήφθη και φυλακίστηκε. Κατέφυγε στη Μέση Ανατολή και αμέσως μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στην Ελλάδα. Πέρασε από πολλούς υπουργικούς θώκους και το 1961 έγινε αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου και κέρδισε τις εκλογές. Την 21η Απριλίου 1967 με την άνοδο της χούντας, τέθηκε σε περιορισμό στο σπίτι του στο Καστρί και την 1η Νοεμβρίου του 1968 άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου