Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ. 60 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Κανείς δεν περίμενε ότι η μικρή Elizabeth Alexandra Mary, που γεννήθηκε στις 21/04/1926,  θα γινόταν Βασίλισσα, καθώς ήταν τρίτη στη σειρά διαδοχής, μετά από τον θείο και τον πατέρα της. Ήδη όμως η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της: 60 χρόνια στο θρόνο. Η τελετή στέψης τον Ιούνιο του 53, ήταν η πρώτη που προβλήθηκε από την τηλεόραση και καθήλωσε ολόκληρη τη Βρετανία. Η συνταγματική κρίση που προκάλεσε ο Εδουάρδος με την επιθυμία του να παντρευτεί την κοσμοπολίτισσα Αμερικανίδα Ουάλις Σίμπσον με δύο διαζύγια στο παρελθόν, άνοιξαν τον δρόμο για την στέψη της Ελισάβετ. Ο Εδουάρδος παραιτήθηκε από τον βρετανικό θρόνο αφήνοντας την βασιλεία στον τραυλό αδελφό του Γεώργιο ο οποίος το 1952 πέθανε και στο θρόνο ανέβηκε η πρωτότοκη κόρη του, Ελισάβετ. Ήδη από το 1949 η Ελισάβετ στα 23 της αναλάμβανε όλο και περισσότερα καθήκοντα, αντικαθιστώντας τον πατέρα της στα μακρινά ταξίδια.
Πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε μια ψυχρή και άριστη επαγγελματία, που έμαθε να εκτελεί τα καθήκοντά της άψογα. Οι Βρετανοί του 1950, είχαν δει στο πρόσωπο της τη μοντέρνα εκδοχή της μοναρχίας, και την ελπίδα  που είχε ανάγκη η χώρα, για να επουλώσει τα τραύματα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Από τότε, η ήρεμη δύναμη της Ελισάβετ, σπάνια έδωσε λαβές για αρνητικούς σχολιασμούς. Σιωπηλά, ενώνει εδώ και πάνω από μισό αιώνα τους Βρετανούς και τα άλλα μέλη της Κοινοπολιτείας της οποίας ηγείται, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία. Σύζυγός της ο Φίλιππος, πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, που είναι εγγονός του Γεωργίου του Α' της Ελλάδας και ήταν ορθόδοξος, μέχρι που παντρεύτηκε την Ελισάβετ το 1947. Απέκτησαν 4 παιδιά. Τον Κάρολο το 1948, την Άννα το 1950. Σε ηλικία 33 ετών το 1959, γέννησε τον Ανδρέα και το 1963 τον Εδουάρδο.
Μαύρη περίοδος για το βασίλειο ήταν η 5ετία 1992 -97. Τα διαζύγια των παιδιών Ανδρέα και Άννα, η φωτιά στο Κάστρο Ουίνδσορ, το διαζύγιο του Καρόλου και της Νταϊάνας το 1996 και ένα χρόνο μετά ο θάνατος της Νταϊάνας σε τροχαίο. Μία ακόμη μαύρη σελίδα αποτελεί η διαρροή της είδησης του ντοκιμαντέρ που δεν πρόλαβε να προβληθεί στο channel 4 και αφορούσε το χρόνια καλά θαμμένο μυστικό της βασιλικής οικογενείας. Η αδιαφορία της Βασίλισσας για τις πρώτες ξαδέλφες της, Nerissa και Katherine οι οποίες ήταν από το 1941 κλεισμένες σε Ιδρυμα για διανοητικά ανάπηρους. Η σοκαριστική ιστορία τους ήρθε στο φως λίγο μετά το θάνατο της Νerissa, όταν οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι ήταν θαμμένη σε ένα πρόχειρο τάφο. πως είναι όμως η καθημερινότητα της βασίλισσας;. 
Παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε βράδυ στις 10 τις ειδήσεις του BBC και το πρωί ξυπνά στις 6 το πρωί με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Thought of the Day» στο BBC4. Ξεφυλλίζει βρετανικές και αμερικανικές  εφημερίδες και πίνει τσάι, με μαύρο ψωμί και μαρμελάδα. Στις 6.30 καταφθάνει το χαρτί με τις υποχρεώσεις της ημέρας και διαβάζει ένα μέρος από τις 300 επιστολές που δέχεται καθημερινά, καθοδηγώντας το προσωπικό για το πώς να απαντήσει. Στις 4.30 το απόγευμα ξαναπίνει τσάι ή καφέ με σπιτικά μπισκότα και κέικ.
Η βασίλισσα είναι φαν της Barbαra Streisand και του Alfred Hitchcock τον οποίο είχε ανακηρύξει Ιππότη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Βαριέται το ποδόσφαιρο και το τένις αλλά έχει πάθος με τα άλογα και διαθέτει ένα από τα σημαντικά ιπποφορβεία του κόσμου. Διαθέτει την πιο ωραία συλλογή διαμαντιών στον κόσμο που προέρχονται από την συλλογή των προγόνων της, και κυρίως της γιαγιάς της βασίλισσας Mary. έχει 5 διαδήματα, δεκάδες κολιέ, καρφίτσες, ταμπακέρες, ρολόγια. Το πάθος είναι εδώ και 70 χρόνια, τα καπέλα. Έχει εμφανιστεί με περισσότερα από 5000 και 500 διαφορετικά μοντέλα ενώ τα αγαπημένα της, τα φοράει και είκοσι και τριάντα φορές. 
Εκπαιδεύτηκε μηχανικός στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου και κάνει εξαιρετικές μιμήσεις όπως την Μάργκαρετ Θάτσερ. Δεν έχει δίπλωμα οδήγησης, μιλάει τέλεια γαλλικά και έχει πραγματοποιήσει 261 επίσημα ταξίδια σε 116 διαφορετικές χώρες. Όμως δεν έχει επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα αν και είναι η γενέτειρα του συζύγου της. Αιτία σύμφωνα με ιστορικούς αναλυτές είναι ότι ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν αγαπά την Ελλάδα, επειδή εδώ δίκασαν τον πατέρα του Πρίγκιπα Ανδρέα και θα μπορούσαν να τον έχουν εκτελέσει. 
Το 1922 αναγκάστηκε όλη η οικογένεια να εγκαταλείψει την χώρα, όταν ο Πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ακόμη μωρό και αυτό τον σημάδεψε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου