Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΗΣ Μ.ΣΑΑΤΣΙ ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ

Για τον ισχυρό άνδρα της διαφήμισης Μόρις Σαατσι, της γνωστής εταιρίας «Saatchi & Saatchi», ο χρόνος σταμάτησε στις 2 Ιουνίου του 2011 την ημέρα δηλαδή που έχασε την αγαπημένη του σύζυγο, συγγραφέα ΤΖοζεφίν Χαρτ. Από τότε έχασε την διάθεση, ή μάλλον τη δύναμη για ζωή. Ο Λόρδος Σάατσι έχει πάψει κι αυτός να ζει. Κάθε πρωί, ο εύσωμος και καλοντυμένος κύριος με τα χαρακτηριστικά κοκάλινα γυαλιά πάει στο κοιμητήριο του Δυτικού Σάσεξ και κατευθύνεται προς τον τάφο πάνω στον οποίο διακρίνονται τα αρχικά «J» και «Μ». τζοζεφιν και Μόρις δηλαδή γιατί όπως λέει ο ίδιος ξέρει πως κάποια ημέρα θα την συναντήσει εκεί. Βγάζει από την τσάντα που κρατά έναν χυμό γκρέιπφρουτ, καταναλώνοντας παράλληλα ένα λιτό πρωινό και ύστερα αποχωρεί. 
Όπως ο αστέρας του μπέιζμπολ Τζο Ντι Μάτζιο που πήγαινε καθημερινά τριαντάφυλλα στον τάφο της πρώην γυναίκας του Μέριλιν Μονρό μέχρι την ημέρα που πέθανε και εκείνος. Ο Μόρις Σαάτσι κάθε μεσημέρι ετοιμάζει το τραπέζι τοποθετώντας στη θέση της τζοζεφίν το πιάτο της με φαγητό, αλλά και βάζοντας στην αγαπημένη της σειρά τα περιοδικά και τις εφημερίδες που συνήθιζε να διαβάζει. Ο λόρδος ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ιστορικών ζευγαριών που αρνήθηκαν να αποχωριστούν το ταίρι τους ή κάτι από αυτούς. Η Λίζ Τέιλορ μετά από τρεις γάμους και πλήθος σχέσεων ζήτησε να την κηδεύσουν μαζί με την τελευταία ερωτική επιστολή του Ρίτσαρντ Μπάρτον.  


Σήμερα ο 66χρονος ζάπλουτος και διάσημος σε όλον τον κόσμο για μερικές από τις πιο επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες, έχει χάσει, λέει, το νόημα της ζωής. Οι τελευταίοι μήνες έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη από την στιγμή που έχασε τον άνθρωπο με τον οποίο πίστευε ότι θα περνούσε μαζί μέχρι τα βαθιά γεράματα. Εκείνη όμως έφυγε στα 69 της. Πριν από τρία χρόνια, ένα απόγευμα του Δεκεμβρίου του 2009 μετά την επίσκεψή της σε γιατρό για κάποιους πόνους στο στομάχι, τηλεφώνησε στον άντρα της για να του ανακοινώσει πως έπασχε από κακοήθη καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Σε συνέντευξη του ο επιχειρηματίας λέει ότι η συμπεριφορά του είναι κοντά στην τρέλα αλλά δεν θέλει ν αποδεχθεί το γεγονός της απώλειας και να ξαναρχίσει να ζει. 
Παραδέχεται πως δεν περνάει ημέρα δίχως να σκεφτεί την αυτοκτονία. Με την Τζόζεφιν Χαρτ ο Μόρις Σαατσι παντρεύτηκε το 1984 και μαζί έζησαν «έναν έρωτα ιδιαίτερα έντονο», και όπως διηγείται ο ίδιος: «Η ζωή μου θα ήταν εντελώς διαφορετική δίχως εκείνη. Ήμασταν ένα πρόσωπο, ένα μονάχα πράγμα». Έχοντας διαβάσει μάλιστα πάνω από εκατό βιβλία σχετικά με το θέμα του πόνου, έπεισε τον εαυτό του ότι αν προχωρήσει κανείς τη ζωή του έπειτα από πένθος είναι μια τερατώδης πράξη απιστίας αλλά και μια καθαρά εγωιστική ενέργεια!. Και δεν ήταν ο μόνο που το πίστευε αυτό. Η Ιταλίδα ηθοποιός Τζουλιέτα Μασίνα άντεξε μόλις 5 μήνες μετά τον χαμό του επί 51 χρόνια συζύγου της Φεντερίκο Φελίνι.


Μαζί με τον αδερφό του, τον διάσημο συλλέκτη έργων τέχνης Τσαρλς Σαατσι, ο Μόρις υπήρξε ιδρυτής της πιο μεγάλης διαφημιστικής εταιρείας της Βρετανίας το 1970.  Με δίκτυο 140 γραφείων σε 80 χώρες και πάνω από 6.500 προσωπικό η εταιρία πουλήθηκε το 2000 στην γαλλική Publicis Groupe.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου